EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 07. 2022

1 komentář

Jak se zbavit problematického nájemníka a jak vymáhat dlužné nájemné?

 

Role nájemního bydlení v dalších letech pravděpodobně poroste. S tím, jak se bude zhoršovat dostupnost financování nákupu bydlení, se bude zvyšovat poptávka po kvalitních nemovitostí k pronájmu. Pokud tedy jako majitel nemovitosti máte špatnou zkušenost se stávajícím nájemníkem, je právě teď ten čas, kdy najít někoho nového, bude snadné. Můžete ale se svého stávajícího nájemníka jen tak zbavit?

Loading



 

Smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou?

Vypovědět smlouvu o pronájmu totiž není jen tak. Občanský zákoník stojí v tomto případě na straně nájemníka a majitel nemůže nikoho jen tak vystěhovat jen proto, že se mu nelíbí, jak v bytě bydlí. Stejně tak není možné smlouvu vypovědět jen z toho důvodů, že momentálně inflace rapidně roste a majitel nemovitosti chce na nájmu získat víc.

Pro vypovězení smlouvy o nájmu nemovitosti jsou totiž jasně dané důvody. Zatímco nájemník může smlouvu ukončit i bez udání důvodu (u smlouvy na dobu neurčitou), tak pro pronajímatele jsou důvody jasně dané. U smlouvy na dobu neurčitou může pronájem ukončit jen v případě hrubého porušení smlouvy a pokud byl nájemník odsouzen za úmyslný trestný čin. Přičemž mezi hrubé porušení smlouvy patří například neplacení nájemného nebo pokud nemovitost nějakým způsobem poškozuje. Smlouva na dobu určitou pak samozřejmě také končí uplynutím doby, na kterou ji majitel nemovitosti a nájemník sjednali.

U smlouvy na dobu neurčitou může majitel nemovitosti vypovědět pronájem i z dalších důvodů. A to pokud potřebuje nemovitost pro své vlastní potřeby nebo pro potřeby svých příbuzných. V takovém případě může majitel nemovitosti nájem ukončit uplynutím tříměsíční výpovědní lhůty.

Jak vymáhat dlužné nájemné?

Z důvodů daných pro ukončení nájemní smlouvy jasně vyplývá, že majitel nemovitosti nemůže jen tak ukončit nájemní smlouvu, protože se mu nájemník nelíbí. Například pokud se pravidelně opožďuje s platbou nájmu, ale stále ho platí i když se zpožděním, tak mu není možné vypovědět nájemní smlouvu. Je tak otázkou, co vůbec může majitel dělat, když mu nájemník neplatí.

  • Nejdříve si uvědomte, jak dlouho už není zaplacený nájem. Pokud se nájemník zpozdil jen pár dní, tak ho zkuste zaurgovat. A to je víceméně všechno, co můžete a co byste měli dělat.
  • Pokud nájemník dluží už třetí nájem, tak mu můžete dát výpověď z nájmu a to dokonce i u smlouvy na dobu určitou a bez výpovědní lhůty.
  • Poté můžete začít vymáhat dlužný nájem. Jen se ale připravte na to, že to možná nebude jednoduché a také to nebude hned.
  • Na úhradu dlužného nájmu můžete použít kauci složenou nájemníkem při nastěhování. Je otázkou, jak velká kauce byla a na kolik nájmů bude stačit.
  • Prověřte si nájemníka. Jestli na něj už nebyla uvalena exekuce nebo zahájeno insolvenční řízení. Pokud ano, měli byste svou pohledávku na dlužný nájem přihlásit do insolvenčního řízení.
  • Pošlete nájemníkovi předžalobní upomínku, která uvede výzvu k placení, termín pro zaplacení dlužné částky a účet, na který má dlužník zaplatit.
  • Vždy vyjde lépe dosáhnutí mimisoudního urovnání a dohody. Nabídněte splátkový kalendář nebo částečné prominutí dluhu. Je pravděpodobné, že toto vyjde levněji než soudní spor.
  • Pokud dlužník dále nespolupracuje a stále chcete nájemné vymáhat, tak se budete muset obrátit na soud a zahájit soudní řízení. V takovém případě musíte ale vynaložit náklady na advokátní zastupování a také soudní poplatky. Zvažte, zda se vám soudní řízení opravdu vyplatí.

Jak vystěhovat nájemníka, který nechce

Při ukončení pronájmu problematickému nájemníkovi to bohužel nemusí skončit podáním výpovědi z nájmu. Nemůžete totiž nájemníka vystěhovat z bytu násilím. Policie vám v tomto případě také nepomůže. Tedy pomůže, ale jen na základě rozhodnutí soudu. Legálně vlastně ani nemůžete vstoupit do své nemovitosti, pokud vám to nájemník neumožní.

REKLAMA

Jediným legálním způsobem, jak dostat z nemovitosti pryč nájemníka, který se nechce sám dobrovolně odstěhovat, je obrátit se na soud. A musíte podat žalobu na vyklizení nemovitosti. S pravomocným rozhodnutím soudu se pak můžete obrátit na exekutora nebo soudního vymahatele a ti zajistí vyklizení vaší nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Senát požaduje, aby za nájemné ručil stát

Senát požaduje, aby za nájemné ručil stát

Zákon o možnosti odkladu nájemného v bytech bude muset znovu posoudit sněmovna. Návrh poslancům vrátili senátoři, kteří pro pronajímatele požadují státní záruky. Stát by podle nich měl ručit za čtyři pětiny nájemného, které by nájemci dlužili kvůli chybějícím příjmům.

Text: Daniel Mareš

23. 04. 2020

Prázdná kapsa

Jak na vymáhání dlužného nájemného

Jaká jsou obecně práva pronajímatele v případě, že nájemce dluží za nájem bytu? Jaká je výše zákonného úroku z prodlení a kdy lze vypovědět nájem bez výpovědní doby?

Text: Petr Zámečník

20. 07. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *