EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Daniel Mareš

23. 04. 2020

0 komentářů

Senát požaduje, aby za nájemné ručil stát

 

Zákon o možnosti odkladu nájemného v bytech bude muset znovu posoudit sněmovna. Návrh poslancům vrátili senátoři, kteří pro pronajímatele požadují státní záruky. Stát by podle nich měl ručit za čtyři pětiny nájemného, které by nájemci dlužili kvůli chybějícím příjmům.

Loading



 


Zákon má ochránit lidi, kteří se kvůli koronavirové krizi dostali do finančních problémů a hrozí jim kvůli tomu ztráta střechy nad hlavou. Podle návrhu by pronajímatelé nemohli dát výpověď z nájmu těm, kteří nemohou do konce července zaplatit nájemné. Ti by dluh dopláceli až do konce roku 2020. Senátoři se však shodují s opozicí ve sněmovně, že je opatření nespravedlivé k pronajímatelům a stát by jim měl část nájemného garantovat.

Podle senátorů nemají pronajímatelé zaručeno, že dlužné nájemné skutečně dostanou

Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) postup Senátu vítá. Správní rada sdružení ve svém vyjádření vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby přijala oba Senátem vrácené tisky včetně všech pozměňovacích návrhů. Dále se ve vyjádření dočteme, že pokud sněmovna, se zřejmým důrazem na vládní strany, nevyslyší hlas rozumu, bude OSMD usilovat o ústavní přezkum takto přijatých norem.
OSMD připomíná, že toto představuje nepřiměřený zásah do soukromoprávních vztahů mezi pronajímatelem a nájemcem. Navíc zmíněné návrhy nemohou naplnit deklarovaný cíl ochrany nájemce. Naopak zvyšují riziko upadnutí nájemců do dluhové pasti, která často končí insolvenčním řízením. OSMD také vyzvalo své členy, aby se svými nájemníky jednali a vyšli jim dle možností vstříc v této nelehké době.
Mezi senátory se objevovaly názory, že zákon ohrožuje pronajímatele druhotnou platební neschopností. A že by se i oni mohli dostat kvůli nesplněným závazkům ze strany nájemců sami do finančních problémů – pokud například platí hypotéku. Především ale kritika směřovala k faktu, že pronajímatelům nikdo nedává žádnou záruku, že nájemce dluhy splatí. Senátoři proto odhlasovali pozměňující návrh, podle kterého by měl stát ručit za 80 procent nájemného.

Poslanci by veškeré riziko nechali na pronajímatelích

Předseda OSMD Tomislav Šimeček uvádí, že zmiňované návrhy zákonů schválené Poslaneckou sněmovnou nepřináší skutečnou pomoc nájemcům. A zároveň způsobují další vážné ekonomické problémy pronajímatelům a mohou vést pouze k prohloubení současných problémů hospodářství, neboť to pro pronajímatele znamená potenciální nedobytnost jejich pohledávek a hrozbu vážných ekonomických problémů. Je proto zapotřebí těmto rizikům předejít.
OSMD proto podle Tomislava Šimečka už v polovině dubna navrhovalo, aby do obou zákonů byly zakotveny státní záruky za nedobytné pohledávky z nájemného. To je obdobný postup, jaký vláda zvolila v případě krizových úvěrů ze strany bankovního sektoru.

„Zatímco v případě bank stát počítá se stovkami miliard korun na státní záruky bankám na splacení půjček podnikatelům, v případě pronajímatelů je jednostranně přenecháváno veškeré riziko a ekonomický dopad na nájemcích a pronajímatelích. V těchto srovnatelných případech je tedy postupováno odlišně a zcela nespravedlivě,“ podotýká předseda OSMD.

Podle místopředsedy OSMD Milana Krčka by se jednalo o nebezpečný precedent zákonného opatření v dobách krize, o zásah do soukromého vlastnictví. Který je za hranicí minimálně z hlediska ústavně-právní proporcionality.

REKLAMA

„Poskytnutí odkladu závazků z nájemního vztahu se rovná poskytnutí úvěru, samozřejmě bezúročného. Ale např. na rozdíl od bankovního sektoru, kterému stát tyto rizikové úvěry sanuje formou záruk poskytnutých státem – respektive Národní rozvojovou bankou – pro pronajímatele stát nenabízí žádnou kompenzaci,“ dodává Milan Krček.

Zákon se bude znovu projednávat na 45. schůzi Poslanecké sněmovny, která byla zahájena 21. dubna.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Jak vystěhovat problematického nájemníka

Jak se zbavit problematického nájemníka a jak vymáhat dlužné nájemné?

Role nájemního bydlení v dalších letech pravděpodobně poroste. S tím, jak se bude zhoršovat dostupnost financování nákupu bydlení, se bude zvyšovat poptávka po kvalitních nemovitostí k pronájmu. Pokud tedy jako majitel nemovitosti máte špatnou zkušenost se stávajícím nájemníkem, je právě teď ten čas, kdy najít někoho nového, bude snadné. Můžete ale se svého stávajícího nájemníka […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 07. 2022

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *