EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 03. 2022

1 komentář

Jak vysoký je daňový odpočet úroků na bydlení?

 

Daňový odpočet úroků na bydlení je část daňového základu, ze kterého neplatíte daň z příjmu a který můžou využít všichni, kdo financovali nákup vlastního bydlení buďto hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření. Na začátku loňského roku došlo ke snížení limitu, tedy k částce, kterou můžete maximálně uplatnit. Maximální částka se snížila v souvislosti se zrušením daně z nabytí nemovitosti, jako kompenzace výpadku příjmů do státního rozpočtu. Jaká je přesně tedy výše tohoto daňového odpočtu?

Loading



 

Daňový odpočet úroků na bydlení

Odpočet od základu daně může použít každý, kdo čerpal hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření na pořízení vlastního bydlení. Na odpočet má nárok ten, kdo úrok čerpá a kdo trvale pobývá v dané nemovitosti. Na odpočet máte nárok i v případě, že jste pořídili bydlení svým příbuzným v první linii, tedy rodičům nebo dětem. Maximální částka odpočtu je 300 000 Kč nebo 150 000 Kč v závislosti na tom, kdy jste hypotéky čerpali.

Pro čerpání odpočtu musíte podepsat roční zúčtování daně nebo podat daňové přiznání. Odpočet uplatníte doložením potvrzením o zaplacení úroků u úvěru na bydlení v minulém roce. Potvrzení vydává na začátku roku banka nebo stavební spořitelna, u které čerpáte úrok. Pamatujte na to a potvrzení si u banky vyžádejte včas. Pokud jste propásli termín ročního zúčtování daně, ještě stále můžete podat daňové přiznání.

Rozhodným je datum zápisu do katastru

Pro stanovení maximální částky limitu odpočtu je důležité datum zápisu vlastnického práva k pořizované nemovitosti do katastru nemovitostí. Pokud jste čerpali a využili hypotéku na pořízení bydlení, které bylo napsáno na vás nejpozději 31. prosince 2020, tak máte nárok na vyšší odpočet, tedy na 300 000 Kč. Pokud k zápisu vlastnického práva došlo až 1. ledna 2021 nebo později, tak máte nárok pouze na nižší limit odpočtu, tedy na 150 000 Kč.

Nezáleží na tom, kdy jste podepsali kupní smlouvu k nemovitosti, kdy vám přiznali hypotéku. Nebo kdy byla hypotéka čerpána a kdy byla její první splátka. Jako rozhodné je pouze datum zápisu nového vlastníka do katastru nemovitostí.

REKLAMA

  • Zápis do katastru nemovitostí v roce 2020 a dříve → odpočet 300 000 Kč.
  • Zápis do katastru nemovitostí v roce 2021 → odpočet 150 000 Kč.

Jak moc ovlivní výši daně z příjmu nižší odpočet

V dřívějším období nižších cen nemovitostí, nižších čerpaných hypoték a nižších hypotečních úroků limit 300 000 Kč naprosto dostačoval. Vzhledem k tomu, že odpočet se vztahuje pouze na zaplacené úroky, tak s průměrnou hypotékou jste limit neměli šanci vyčerpat. Navíc při placení hypotéky jsou úroky nejvyšší v prvních letech splácení, v dalších letech částka daňového odpočtu stále klesá. Za těchto podmínek málokdo z poplatníků překročil nižší limit 150 000 Kč a změna maximální částky odečtu vypadala jako marginální záležitost, která zasáhla pouze hypotéky s vyšší částkou k čerpání.

Na trhu nemovitostí a na hypotečním trhu je ovšem právě teď naprosto jiná situace než před dvěmi lety. Ceny nemovitostí vzrostly za poslední dva roky o desítky procent, stejně tak roste i výše průměrně čerpané hypotéky. Navíc v posledních měsících razantně vyrostly i hypoteční úroky, analýzy mluví o tom, že do konce roku by mohly být hypotéky i za 7 %.

To razantně ovlivní výši zaplacených úroků. A je možné, že pokud čerpáte právě teď hypotéku a následujících 10 měsíců ji budete splácet, tak limit 150 000 Kč využijete naplno. Protože na úrocích zaplatíte za rok mnohem více. Při hypotéce 4 miliony a úrokové sazbě 4 % zaplatíte v prvním roce asi 158 tisíc na úrocích. Stejně tak i druhý rok zaplacené úroky překročí zákonné maximum pro odpis. Pro kombinaci vyšší hypotéky a vyšší úrokové míry bude dopad snížení zákonného maxima ještě větší.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jiří Kryl

    7 března, 2022

    Pro vyhodnocení výše maximálního limitu není podstatné datum zápisu vlastnického práva do KN , ale datum obstarání bytové potřeby. Stanovení data obstarání bytové potřeby je ovšem v některých případech dost složité, zejména u výstaveb a rekonstrukcí. Doporučuji nastudovat dostupné podklady např. zde https://www.kdpcr.cz/odborna-stanoviska/koordinacni-vybory/2021

    Odpovědět