EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 06. 2022

0 komentářů

Je na čase se smířit s pronájmem a zapomenout na hypotéku?

 

Rostoucí úroky na nových hypotékách, které brzy přesáhnou 7 %. A stále ještě rostoucí ceny nemovitostí. To je tak zhruba ve zkratce situace na českém hypotečním a nemovitostním trhu. A taky špatná zpráva pro mladou generaci. Která si vlastní nemovitost jen tak nepořídí.

Loading



 

Za současnou situací stojí několik zásadních vlivů. Tím prvním je situace na nemovitostním trhu a především nedostatečná nabídka nových i starších nemovitostí. Češi jsou národ, který chce své bydlení vlastnit. Ať už vlivem několika dekád komunismu, kdy vlastnit nebylo možné. Nebo tato vlastnická touha koření v jiném důvodu. Co Čech, to touha mít své vlastní bydlení v osobním majetku.

Bohužel ale tomuto nastavení a také současné české demografii nedopovídá dlouhodobá situace na trhu s nemovitostmi. Přibývá lidí, kteří žijí sami, přibývá starších lidí, kteří jsou samostatní a žijí a vlastní nemovitost déle. Této rostoucí poptávce vyplývající z demografického nastavení se výstavba nedokázala přizpůsobit. A to především z důvodů zdlouhavého stavebního řízení a náročné legislativy spojené s novostavbou. Dlouhodobý převis poptávky po nabídce nemovitostí pak stojí v pozadí trvalého a výrazného růstu ceny.

Příliš mnoho peněz nové hypotéky zdražilo

Dalším vlivem je pak expanzivní monetární i fiskální politika, které jsme byli svědky v posledních několika letech. Ať už díky vládě levicově zaměřeného ANO nebo díky helikoptérovým dávkám v dobách koronavirové epidemie. Stejný vliv měly i nízké úrokové sazby nastavené v ekonomice. V systému bylo příliš mnoho peněz, tyto peníze byly levné a snadno dostupné. Pokud nějaký investor před pár lety uvažoval, kam vložit volné peníze, tak nemovitosti byly jednou z výrazných možností. Nabízely výraznější zhodnocení, než jiné alternativy investování, a navíc je bylo možné zaplatit z levných hypoték.

Toto ještě dále zvýšilo onen převis poptávky po nemovitostech, vlastně po jakýchkoliv nemovitostech, nejen po novostavbách, nad její nabídkou. Na trhu se nachází jen omezené množství starších nemovitostí a novostavby během pandemie rostly ještě pomaleji než dříve. Trh teď sklízí důsledky, které přinesly ony nízké hypoteční sazby a přebytek peněz v systému. A lepší to nejspíš hned tak nebude.

Po fázi levných peněz totiž přišla ČNB a začala cenu peněz razantně zvyšovat. Ostatně současná sazba 5,75 % rozhodně nemusí být nejvyšší. A centrální banka bude nejspíše ještě tento rok dále zvyšovat. Vysoká inflace se na nic jiného neptá. Dá se tak čekat, že hypotéky se budou prodávat klidně se sazbou přes 7 %. A to už představuje cenu, kterou si málokdo může dovolit. Hlavně v situaci, kdy se metr čtvereční novostavby pohybuje v Praze na úrovni přes 120 tisíc Kč.

REKLAMA

Drahé byty zatím poptávku neutlumily

Ceny nemovitostí nerostou ale jen v Praze, za poslední rok se zvýšily v celé České republice. A růst v některých oblastech přesáhl i 30% nárůst oproti minulému roku. Rostou navíc ceny nejen ve velkých městech, jako je Praha, Brno a Ostrava, ale i v menších krajských městech a také na perifériích. A to především díky vysoké poptávce po rekreačních nemovitostech, která tady byla v posledních dvou letech.

Současná inflační situace navíc poklesu cen nemovitostí příliš nenahrává. Zvyšují se ceny materiálů, toto zvýšení výrazně táhnou především nedostatky na tomto trhu. Zvyšují se ale i ceny energií a práce. To vše povede ještě k dalšímu zvyšování cen na nemovitostním trhu, především novostaveb. Inflace by starší nemovitosti příliš zasáhnout nemusela.

Otázkou je, jestli tato nemovitostní bublina (na nadhodnocení českých nemovitostí se shoduje jak ČNB, tak i další ekonomičtí experti) v dohledné době zkoriguje ceny. Nejspíš ne a nejspíše přichází doba, kdy je na čase se smířit s tím, že celý život prožijete v pronájmu. Protože vlastní nemovitost k bydlení si jen někdo dovolit nemůže.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Jaké příjmy vám banka započítá při žádosti o hypotéku

Vypadá to, že hypoteční sazby zatím přestaly růst, a také, že se realitní trh uklidnil, přestaly růst ceny nemovitostí a možná ty ceny brzy začnou i klesat. Úplně ideální čas pro  pořizování hypotéky a nového bydlení sice ještě nenastal, ale pojďme si zopakovat, jaké podmínky budete muset splňovat při žádosti o hypotéku. A jaké příjmy […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 08. 2022

Nájemní vs. vlastní bydlení

Nájemní vs. vlastní bydlení: Jak se bydlí v Evropské unii?

Rostoucí ceny nemovitostí a stále dražší hypoteční trh nabízí zájemcům o bydlení jednoduché řešení. Hlavně mladší generaci nejspíš nic jiného nezbude a místo vlastního bydlení bude zůstávat v pronájmu. Není to ale až tak neobvyklé, téměř všechny západoevropské země mají vybudovanou spíše tradici nájemního bydlení. A nutnost svůj domov vlastnit je spíše specifikem východu Evropy.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2021

Zlepší se brzy dostupnost nemovitostí

Dokáže něco v dohledné době zlepšit dostupnost nemovitostí?

foto: Shutterstock Poslední rok zamíchal na realitním trhu řádně cenovou nabídkou. Ceny v Brně vyrostly za jeden rok o čtvrtinu, v Praze je nabídka prodejů už dražší než v Berlíně nebo v Mnichově. Skokově rostou i ceny nemovitostí v okrajových oblastech republiky. Co a jak může tuto situaci v dohledné době změnit? Zlepší se brzy […]

Text: Hana Bartušková

24. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *