EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Kde se vyplatí pronajímat byt studentům?

 

Koupit byt a pronajímat ho studentům může znít jako výhodná investice. V době, kdy ceny bytů v Praze či Brně stále rostou závratnou rychlostí, mohou být alternativou města, kde se nachází vysoké školy a byty jsou levnější. Kde a jaké byty se vyplatí pronajímat studentům?

Loading



 


Růst cen nemovitostí v České republice začal podle údajů Eurostatu zpomalovat. Ceny domů a bytů v Česku podražily v prvním čtvrtletí letošního roku o 7,7 procenta. Na konci loňského roku přitom ještě rostly o 8,4 procenta.
Ceny nemovitostí ale nerostou ve všech krajských městech stejně. Podle Deloitte Real Indexu za první čtvrtletí 2018 vzrostly v průměru skutečné ceny prodaných bytů v Praze mezičtvrtletně o 8,1 procenta na 76 500 korun a v Brně o 4,4 procenta na 54 200 korun za metr čtvereční.

Menší univerzitní města hrají prim

Například v Olomouci ale naopak realizované ceny bytů poklesly, a to o 4,5 procenta na 37 400 korun za metr čtvereční. A právě Olomouc je menším univerzitním městem, kde především během léta roste poptávka studentů po nájemním bydlení.
„Olomouc je studentské město a studenti mají značný zájem o byty k pronájmu. Konkrétně jsou u této cílové skupiny nejžádanější byty 2+1 v centru města, s neprůchozími pokoji, nejlépe v cihlových domech. Takový byt si nejčastěji pronajmou čtyři studenti společně,“ přibližuje Tomáš Maliňák z tamní pobočky společnosti M&M Reality.
Studenti jsou ochotni zaplatit za nájem bytu zhruba stejnou cenu jako na kolejích. V Olomouci dosahuje cena ubytování na koleji 70 korun za čtyřlůžkový pokoj za noc. Měsíčně tedy student zaplatí 2 100 korun.
Běžný nájem bytu 2+1 dosahuje zpravidla 10 tisíc korun plus energie (zhruba 3 500 korun). Každý ze studentů tak zaplatí 2 500 korun měsíčně. Průměrná cena šedesátimetrového bytu v Olomouci se podle serveru Realitymix.cz pohybuje kolem 2,7 milionu korun. Byty 2+1 se ale v centru Olomouce dají sehnat i levněji.
„Byt 2+1 v centru Olomouce se podle stavu může pohybovat v cenové hladině od 2 milionů korun výše. Při výnosnosti 10 tisíc korun měsíčně na jeden takový byt tedy vychází návratnost investice zhruba na 17 let,“ udává příklad Tomáš Maliňák.

Levněji je i v Plzni a Ústí

V Plzni sice byty podražily podle Deloitte Real Indexu v prvním čtvrtletí o devět procent, přesto s cenou 39 200 korun za metr čtvereční zůstávají poměrně levné. Průměrná cena šedesátimetrového bytu se pohybuje kolem 2,5 milionu korun.
Za plzeňskou kolej zaplatí studenti kolem 2,5 tisíce korun za měsíc a za nájem bytu, pokud půjdou bydlet ve čtyřech, v průměru 12 tisíc korun bez poplatků. Návratnost takové investice je přibližně stejná jako v Olomouci, tedy 17 let.
Dalším univerzitním městem je i Ústí nad Labem. Průměrná cena skutečně prodaných bytů zde sice v prvním čtvrtletí vzrostla o 6,5 procenta, přesto je Ústí s cenou 14 700 korun za metr čtvereční nejlevnějším krajským městem v Česku. Za byt, který lze pronajímat studentům, zaplatíte kolem 1,2 milionu korun. Pořizovací náklady jsou tedy výrazně nižší než v ostatních univerzitních městech.
Cena ubytování na ústeckých kolejích se pohybuje zhruba na stejné úrovni jako v ostatních výše zmíněných univerzitních městech. Cena nájmu bytu je ale naopak nižší, v průměru se u šedesátimetrového bytu pohybuje kolem osmi tisíc korun za měsíc. Pokud se vám podaří pronajmout byt čtyřem studentům za cenu jako koleji (2 500 korun měsíčně za osobu), návratnost investice dosáhne 10 let.
Pronajímat byt studentům má ale určitá specifika. Nejdůležitějším kritériem pro studenty je lokalita. Studentské byty by se měly nacházet v blízkosti škol, případně být dostupné hromadnou dopravou, a to ne déle než dvacet minut od školy. Studenti dávají také přednost bytům, které nemají průchozí pokoje. Ocení také základní vybavení bytu jako je postel, lednička či pračka.
Studenti bývají obecně považováni za dobré nájemníky, kteří platí nájemné a po skončení smlouvy na dobu určitou bez potíží odcházejí. Byt, který zůstane v letních měsících prázdný, může být využit na krátkodobý pronájem. Na druhou stranu je potřeba hledat častěji nájemníky a v případě letního krátkodobého pronájmu obětovat čas a energii.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Nastala optimální doba pro nákup nemovitosti, ceny zase půjdou nahoru

Pokud někdo vyčkával s pořízením vlastního bydlení na lepší časy, tak ty právě nastávají. Shodují se na tom odborníci z realitní i hypoteční branže. A doporučují nákup nemovitosti, byť za cenu dražší hypotéky, neodkládat. Kdo naopak uvažuje o prodeji, vyplatí se mu ještě vyčkat.

Text: redakce hypoindex.cz

01. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *