EUR 24.715

USD 22.745

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.715

USD 22.745

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 11. 2023

1 komentář

Kde v Evropě koupit investiční byt? ČR je až ve druhé polovině žebříčku

 

Nejvyšší výnosy investičních bytů lze očekávat v Bulharsku a Irsku, kde se předpokládané zhodnocení investice pohybuje nad 14 % p. a. Obě země nabízejí jedinečnou kombinaci vysokých výnosů z nájmu (nad 5 % p. a.), úrokových sazeb pod 4 % p. a. a očekávaného růstu cen nemovitostí nad 3 % p. a. Investice v obou těchto zemích jsou ovšem v rámci Evropy považovány za obecně rizikovější.

Loading



 

Vyplývá to z aktuálního EuroEstate Investment Indexu, který hodnotí investiční potenciál rezidenčních nemovitostí v 26 evropských zemích a který sestsvuje Silverline Real Estate, český investiční fond zaměřený na development rezidenčních nemovitostí ve střední a východní Evropě.

Mezi země se silným investičním potenciálem se řadí Polsko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko a Portugalsko, kde se očekávané zhodnocení investice pohybuje v rozmezí 8-11 % p. a. Polsko s Rumunskem profitují především z vysokého očekávaného růstu cen nemovitostí (více než 3 % p. a.), jsou však brzděny vysokými úrokovými sazbami (nad 6 %). Investičnímu potenciálu Slovenska, Španělska a Portugalska pomáhají především nadprůměrné výnosy z pronájmů, pozitivní očekávání ohledně budoucího vývoje cen nemovitostí a nižší úrokové sazby.

Z regionu západní a severní Evropy vynikají jako nejperspektivnější investiční destinace Dánsko a Norsko, a to především díky jejich příznivému výnosu z nájmu (4,7 % p. a.) a nízkým úrokovým sazbám.

REKLAMA

Česko až ve druhé polovině

Česká republika se v žebříčku 26 zemí umístila na 16. místě s očekávaným zhodnocením investice pod 5 % p. a. Horší pozice ČR je způsobena velmi nízkou výnosností pronájmů a současnými vysokými úrokovými sazbami. Česká republika také patří k pětici evropských zemí s nejnižší dostupností bydlení, což snižuje očekávání budoucího růstu cen nemovitostí.

Z letošního indexu vyplývá, že země západní Evropy stále nabízejí relativně nižší investiční potenciál než jejich protějšky ve střední a východní Evropě. Dvouciferná zhodnocení potřebná pro přední místa v žebříčku jsou pro západní země téměř nedosažitelná. Investice v západní Evropě jsou nicméně vnímány jako méně rizikové, především díky relativní stabilitě a velikosti trhů. Západní země navíc vykazují výrazně lepší dostupnost bydlení, což omezuje možnost výrazných poklesů trhu a může v budoucnu podpořit jejich růst nad rámec současných očekávání.

„Střední a východní Evropa zůstává atraktivní investiční destinací pro rezidenční nemovitosti, aktuálně se ale po nejlepším investičním bytu musíte podívat za hranice České republiky,“ říká Martin Benroth, zakladatel fondu Silverline Real Estate. „Očekáváme, že investoři budou upřednostňovat nové akvizice v rostoucích zemích s vysokou výnosností nájmů, která pomáhá udržet provozní příjem investice v kladných číslech i přes relativně vysoké úrokové sazby. Příkladem takové země je Polsko, kde očekáváme v příštích třech letech zhodnocení investovaného kapitálu na úrovni 10 % p. a. Zároveň nás jistě čekají dynamické změny investičních očekávání v souvislosti s tím, jak se napříč Evropou budou měnit úrokové sazby. Již v polovině příštího roku se tak Česká republika může dostat mezi třetinu zemí s nejvyšším investičním potenciálem v indexu.“

EuroEstate Investment Indexu hodnotí atraktivitu pořízení průměrného investičního bytu v dané zemi na základě čtyř klíčových ukazatelů: dostupnosti bydlení, výnosů z pronájmu, očekávaného vývoje trhu s nemovitostmi a aktuálních úrokových sazeb. Na základě těchto ukazatelů je pro každou destinaci počítáno roční zhodnocení investovaného kapitálu v průběhu příštích tří let.

Celá studie EuroEstate Investment Index 2023 je k dispozici na webových stránkách společnosti Silverline Real Estate – ZDE.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michael

    1 listopadu, 2023

    Docela by me zajimalo jak by si stala v zebricku Albanie a Cerna Hora?

    Odpovědět