EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 11. 2023

0 komentářů

Kdy musíte zažádat o stavební povolení?

 

Stavební povolení je dokument, který potřebujete mít vystaven od státu při výstavbě či stavební úpravě nemovitosti. Stavební povolení nepotřebujete pro veškeré stavební úpravy, může vám stačit jen ohlášení nebo je možné dané úpravy provádět i bez ohlášení. Jaké jsou podmínky pro stavební povolení a pro stavební úpravy v Česku?

Loading



 

Podmínky pro provádění staveb stanovuje v Česku stavební zákon. Ten měl být v roce 2023 novelizován, nová úprava měla zjednodušovat práci stavebního úřadu. Zatím byla ale platnost odložena a nový stavební zákon by měl platit až od poloviny roku 2024.

Kdy je třeba stavební povolení

Zjednodušeně je nutné mít stavební povolení u staveb určených pro bydlení, pokud stavba zasahuje do nosných konstrukcí nebo narušuje nosné konstrukce jiné nemovitosti. Povolení je nutné pro stavby určené pro bydlení a rekreaci s více než dvěma nadzemními podlažími s podkrovím a podzemním podlažím při hloubce 3 metry a více.

Pro stavby, které nepřekračují uvedené limity, pak stačí jen ohlášení. Nutno ovšem poznamenat, že stavební ohlášení je velmi podobné stavebnímu povolení. Znamená to různé papírování a administrativu, výhodou je většinou rychlejší vyřízení. Na stavební úřad ale stejně budete muset. A nejjednodušší také bude, když se tam zeptáte, jestli potřebujete na vámi zamýšlenou stavbu stavební povolení nebo stavební ohlášení.

Kdy nemusíte mít ani ohlášení ani povolení?

Krátkou odpovědí je, že alespoň ohlášení stavby potřebujete vždy, kdy řešíte stavbu určenou k bydlení. Stavební ohlášení (při větších stavbách stavební povolení) je totiž třeba u staveb trvalého charakteru, které jsou připojeny k inženýrským sítím, jsou určené k bydlení nebo k rekreaci a nemají technickou pro fungování v rámci silničního provozu. Povolení tak sice nebudete potřebovat na karavan nebo mobilní dům, ale jakmile mobilní dům připojíte k sítím a budete v něm trvale bydlet, tak ohlášení potřebujete.

Stavební ohlášení pak nebudete potřebovat pro drobné úpravy a opravy v rámci už existující stavby. A pro drobné stavby na zahradě, jako je třeba plot, zahradní domek nebo skleník, do 25 metrů čtverečních a do pěti metrů do výšky. Pokud ale nemáte dobré vztahy se sousedy, tak vždy musíte počítat s tím, že sousedi můžou mít námitky a řešit tyto přes úřady.

Jak vyřídit stavební povolení a ohlášení?

  • Pro obojí je víceméně nutné získat stejné dokumenty a vyřídit vše na úřadu. Je nutné mít projekt, být v souladu s územním plánováním obce a také získat vyjádření sousedů.
  • Územní plán obce slouží jako základní informace, jakou stavbu a za jakých podmínek můžete na pozemku realizovat. Pokud vám územní plán nevyhovuje, můžete se pokusit ho změnit.
  • Územní plán vám také poví, jaké úřady musíte dále kontaktovat a získat jejich vyjádření ke stavbě.
  • Na územní plán navazuje projektová dokumentace zamýšlené stavby.
  • Se stavbou musí souhlasit sousedé, je nutné je obeznámit se zamýšlenou stavbou a získat nejlépe jejich písemný souhlas.
  • Stanoviska dotčených úřadů, stejně tak i sousedů a vypracovaný projekt poté předkládáte stavebnímu úřadu.
  • Stavební ohlášení by mělo být schváleno do 30 dnů od podání. Stavební povolení je časově náročnější. Do 30 dnů se stavební řízení zahájí, může se konat i ústní řízení a povolení je vydáno do 60 dnů od zahájení řízení. Platí ale, že se účastníci můžou odvolat, a celý proces tak prodloužit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

mobilní dům stavební povolení

Mobilní dům: Potřebujete stavební povolení?

Mobilní domy se stávají čím dál oblíbenější alternativou ke klasickým zděným stavbám. Nezřídka je využíváme jako rekreační objekty, anebo rodinné domky k trvalému bydlení. Kam lze mobilní dům umístit a bez jakého povolení ze strany stavebního úřadu se neobejdete?  

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

09. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *