EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Klienti H-Systemu stále v nejistotě: Rozsudek nezazněl. Právnička prý z kauzy dělá divadlo

 


 

Monosport požaduje, aby lidé své domy vyklidili, jenže rodiny dostavbu domů zaplatili sami už před lety.

Včerejší soud byl spíš fraška

Právnička Jana Mrázová, která zastupuje konkurzního správce a advokáta Josefa Monsporta, na jednání předložila několik starých listin. Tvrdila, že je získala až minulý týden. To se ale setkalo s nevolí soudkyně, která nevěří, že 15 let staré listiny spatřili světlo světa až minulý týden.

Váš přístup k celému řízení je na pováženou. Nevěřím, že jste tyto důkazy získala až minulý týden,“ dodala podle iDNES.cz soudkyně s tím, že má za to, že právnička maří jednání.

Kdybyste soudu listiny dala včas, ten by si je stačil porovnat, takto z toho děláte akorát divadlo,“ řekla právničce Janě Mrázové při jednání soudkyně Nataša Reichlová.

To, že zástupkyně bývalého správce konkurzní podstaty postupovala, jak postupovala, je její právo, ale myslím si, že to není normální,“ uvedla Monika Němcová, která je jednou z podvedených a členkou bytového družstva Svatopluk. „Přesouváme se do roku 2015 a já nevím, co bych k tomu měla říci, protože je to pro mě těžké. Asi budeme čekat další roky, až se něco stane,“ řekla žena, která stále neví, jestli a jak dlouho bude moci ve svém domě zůstat.

REKLAMA

Jak to všechno začalo?

V roce 1993 bylo oklamáno přes 1100 klientů, kteří toužili po hezkém bydlení. Nikdo tehdy ani netušil, že spory se povlečou dalších dlouhých 21 let. Z tehdy plánovaného projektu zbyly většinou jen stavební pozemky a základové desky. „Při vyhlášení konkurzu nebyly v majetku H-Systemu žádné peníze, ale hodnota nemovitostí i s pozemky činila až 1,5 miliardy korun. V současné době je v konkurzu kolem 30 milionů korun, přičemž poškozeným bylo vyplaceno kolem 220 milionů, z toho více než 52 procent firmě, která koupila pohledávku Komerční banky,“ popsal Martin Junek, zástupce Stavebního bytového družstva Svatopluk, které sdružuje většinu klientů H-Systemu, a zároveň jeden z podvedených.

Už v srpnovém soudním líčení potvrdil bývalý konkurzní správce H-Systemu pan Kudláček, že skutečně svolil k oficiální dostavbě inkriminovaných domů. Soud byl pak na návrh žalobce odročen právě na čtvrtek 30. října. „Nyní už skutečně věříme, že vše dobře skončí a že základní lidské právo na bydlení zůstane zachováno,“ dodal po odročení optimisticky Martin Junek. Jenže kauza stále nemá konce.

Kdyby se rodiny musely vystěhovat, nezískali by své vynaložené peníze zpět. Z prodeje by jim přistálo na účtech maximálně několik tisíc korun. Přitom podvedení lidé za své domy zaplatili v průběhu let miliony. „Posudky na hodnotu klienty dostavěných nemovitostí v Horoměřicích se různí, některé uvádějí 122 milionů korun, jeden i 160 milionů. V krajním případě, kdy by skutečně došlo k vystěhování rodin a prodeji domů, byly by finanční prostředky z více než poloviny vyplaceny firmě s pohledávkou po Komerční bance a dále věřitelům podle výše pohledávek. Vystěhované rodiny by dostaly z tohoto prodeje řádově tisíce korun, odhadujeme kolem šesti procent původní investice,“ vysvětlil Junek.

Odkup za 25 milionů byl odmítnut. Možná za domy zaplatí potřetí

Jsme smíření s tím, že své domy zaplatíme potřetí, jde jen o to, za kolik. Hlavně, ať o ně nepřijdeme, soudům o vystěhování čelíme už 13 let, ty průtahy jsou opravdu pro všech 56 rodin velmi vysilující,“ uvedl před nedávnem Martin Junek. „Určitě nemáme zájem zdržovat vyplácení dalších věřitelů, naším cílem je satisfakce pro všechny podvedené klienty. Naše poslední nabídka na odkup, která odpovídala současné odhadované hodnotě lokality před dostavbou, činila 25 milionů korun, byla však odmítnuta.

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *