EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

10. 01. 2024

1 komentář

Komentář: České stavebnictví stále testuje hloubku svého dna

 

Stavební úřady během letošního jedenáctého měsíce vydaly o 11,7 procenta stavebních povolení méně než před rokem. Zásadně se propadla hlavně bytová výstavba, firmy zahájily stavbu meziročně o 40,7 % bytů méně. Listopad byl tak z tohoto pohledu nejhorším měsícem loňského roku.

Loading



 

V celém Česku se v listopadu zahájila v rámci nové výstavby stavba pouhých 1711 bytů. Pohled na hlavní město je ještě tragičtější. Statistici v něm evidují jen 144 zahájených bytů v rámci nové výstavby, z toho 108 bytů připadá na bytové domy. To je prakticky jeden menší developerský projekt. Je to sice více než 48 bytů zahájených v nejhorším měsíci loňského roku, přesto je to velmi tristní.

Od začátku loňského roku se v hlavním městě začalo stavět jen 4116 nových bytů, přičemž pro pokrytí poptávky a přirozenou obnovu bytového fondu by bylo potřeba stavět ročně kolem deseti tisíc bytů. Loňský rok tuto potřebu pokryje pouze z poloviny, čímž se jen zhorší dostupnost vlastního bydlení.

Více bytů než v Praze se už dlouho staví ve Středočeském kraji, kde ČSÚ eviduje ke konci listopadu už 4696 zahájených bytů. Většina připadá na rodinné domy, byť i zde podíl bytů v bytových domech výrazně roste. Na druhém místě z pohledu bytové výstavby vystřídal hlavním město Jihomoravský kraj se 4249 zahájenými byty.

České stavebnictví dlouhodobě trpí několika vážnými problémy. Tím hlavním je extrémně složitá stavební legislativa, která povolování nových staveb výrazně prodlužuje a tím je prodražuje. Získat všechna povolení na stavbu středního rezidenčního projektu trvá mnoho let, výjimkou nejsou ani řízení táhnoucí se déle než deset let.

REKLAMA

Komplikace působí také výrazné zdražení stavebních prací a materiálu, které v minulých obdobích zdražovaly dvouciferným tempem. V mnoha městech včetně Prahy navíc jakoukoliv výstavbu komplikuje neaktualizovaný územní plán. Dokud se tyhle hlavní překážky neodstraní, bude české stavebnictví stále testovat, jak hluboko se jeho dno nachází.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    12 ledna, 2024

    To vymlouvání se na dlouhé stavební povolení je vtipné pořád 🙂 To jede roky a roky, ať prosím developeři nebrečí. Prostě musí nejdřív udat postavené byty a nemůžou si sami sestřelit cenu další výstavbou.

    Developeři, prosím, nebrečte!

    Odpovědět