EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2022

0 komentářů

Komentář: Developeři se mohou plést a vedle starších bytů nakonec zlevní i novostavby

 

Jak ukazují nejčerstvější data z rezidenčního trhu společností Trigema, Central Group a Skanska, k očekávanému poklesu cen nových bytů v Praze nedošlo a podle slov developerů s největší pravděpodobností ani nedojde.

Loading



 

Jenže developeři určitě nebudou světu zvěstovat, že čekají pokles cen nových bytů. Vždyť je to to, co dodávají na trhu. Pokud by hlásali, že ceny klesnou, byli by sami proti sobě. Pravdou je to, že trh nyní vyčkává. Zlevnění bytů ve starší zástavbě je „ložené“, zejména se to týká panelových bytů. Novostavby jsou samozřejmě atraktivnější, třeba jen z důvodu udržitelnosti a nižší energetické náročnosti, avšak to neznamená, že jejich cena musí být zcela imunní vůči poklesu.

Oživení prodejů přinesou dle slov developerů levnější hypotéky. Samozřejmě. Levnější hypotéky zlepší dostupnost financování nemovitostí. Jenže vzhledem k vývoji inflace nemusí zlevňovat nijak rychle. Navíc kvůli energetické drahotě a hrozícímu růstu míry nezaměstnanosti musí být pokles cen hypoték opravdu razantní, aby opět oživil poptávku po nemovitostech. Je možné, že než k takovému oživení poptávky dojde, developerům a dalším prodejcům novostaveb dojde trpělivost a o něco zlevní i je.

V Praze bylo na konci třetího čtvrtletí volných 4700 nových bytů. To je o 13,3 % více oproti druhému kvartálu letoška a o 70,9 % více oproti třetímu čtvrtletí roku 2021, kdy byla nabídka na historickém minimu. V dalším období je ale podle developerů pravděpodobný spíše pokles nabídky.

Trh s novostavbami prostě zamrzl. Kupující vyčkávají. Pokud budou mít pocit, že se vyplatí počkat třeba i dva tři roky, než i novostavby zlevní, klidně si počkají. To bude záviset na vývoji celkové energetické a ekonomické situace. Kdo nyní uvažuje o koupi nemovitosti, i novostavby, prostě neudělá chybu, když dva tři roky počká. Za tu dobu mohou být nemovitosti levnější. A levnější budou zcela jistě hypotéky.

Autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonomTrinity Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *