EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 09. 2023

1 komentář

Komentář: Nedostatečná výstavba opět požene ceny nemovitostí nahoru

 

Na realitním trhu panuje v tuto chvíli opatrný optimismus. V posledních měsících se projevuje odložená poptávka z loňského roku. Roste počet prodejů a počet nově poskytnutých hypoték. Původně predikovaný pokles cen se dotkl pouze starších nemovitostí v horším technickém stavu, novostavby v dobrých lokalitách si svou cenu drží. Vzhledem k omezené výstavbě však lze v budoucnu očekávat další růst cen nemovitostí.

Loading



 

Postupné oživení na trhu dává důvod k optimismu

První polovina letošního roku se na realitním trhu nesla v duchu mírného oživení. Hypoteční sazby v posledních měsících pomalu klesají. V červenci banky poskytly hypotéky za 9,5 miliardy. Oproti červnu je to sice pokles o pětinu, jedná se však o standardní sezónní výkyv způsobený obdobím dovolených. Další dobrou zprávou je pak zrušení jednoho z nepřísnějších nástrojů ČNB pro regulaci hypotečního trhu – ukazatele DSTI, který stanovuje limit pro maximální měsíční splátku úvěru v závislosti na příjmech žadatele.

Pozitivním signálem pro realitní trh je i rostoucí počet zájemců o pořízení vlastní nemovitosti. V prvním čtvrtletí 2023 se v Praze prodalo podle dat developerů 650 nových bytů, což představuje 18% nárůst oproti poslednímu čtvrtletí 2022. Ve druhém čtvrtletí byla situace ještě lepší. Počet prodaných nových bytů v Praze vzrostl mezičtvrtletně o 54 % na 1000 prodaných jednotek. Průměrná prodejní cena za metr čtvereční u pražských novostaveb zůstává stabilní a pohybuje se lehce nad hranicí 150 tisíc Kč, meziročně ceny nových bytů v Praze vzrostly o 3,5 %. Opačný trend lze naproti tomu pozorovat u starších bytů, u kterých proběhla cenová korekce v závislosti na lokalitě a technickém stavu.

Omezená bytová výstavba požene ceny nemovitostí nahoru

V dlouhodobém útlumu je bytová výstavba, přičemž trend zpomalování můžeme pozorovat již od loňského jara. Z dat ČSÚ lze vyčíst, že počet vydaných stavebních povolení klesl v první polovině tohoto roku více jak o třetinu v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Developeři letos ve druhém čtvrtletí zahájili výstavbu 2800 bytů, což představuje nejnižší číslo od druhé poloviny roku 2020. Stavebníky v posledním roce a půl značně potrápil dramatický růst cen materiálů a stavebních prací, růst cen energií a nedostatek pracovníků. Dlouhodobě negativní vliv na výstavbu však mají především dlouhé povolovací procesy a složitá legislativa.

Přitom poptávka po nových bytech dlouhodobě až dvojnásobně převyšuje nabídku. Právě nedostatečná nabídka bude mít do budoucna za následek rostoucí ceny nemovitostí. Ve chvíli, kdy dojde k výraznějšímu oživení poptávky, nebude na trhu příliš co nakupovat a ceny nemovitostí porostou. Klesající úrokové sazby u hypoték a měnící se sentiment domácností, které budou po dlouhém období ekonomické nejistoty ochotné investovat do nového bydlení, dávají tušit, že se tato doba blíží.

Autor: Tomáš Drábek, obchodní ředitel CREDITAS Real Estate

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lutak

    5 září, 2023

    Môžem poprosiť o zdroj tvrdenia že počet uzavretých hypoték stúpa? ČNB publikovala čisla za Srpen 2023 prepad je medziročný (-8%) aj medzi mesačný (-9%). Celkový objem 9.9mld je veľmi nízke číslo. V porovnaní s hypo horúčkou roku 2021 to je kvapka v mori (-75%).

    Odpovědět