EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

26. 09. 2022

3 komentáře

Komentář: Obleva na zamrzlém realitním trhu?

 

Neprodává se, obchody váznou. Inzerátů nabízejících reality přibývá. I když došli kupující, prodávající nechtějí slevit. Kdo prodat musí a chce to zrychlit, je nucen ustoupit, snížit cenu. Realitní obchody zamrzly. Ve světle všeobecné nejistoty a inflačních očekávání převládá neochota prodávat.

Loading



 

Celý realitní trh měl v době nedávno minulé až moc impulzů. Bytů v nabídce bylo málo, nedostávalo se prodávajících. Poptávku přiživovali spekulanti a investoři hledající v podmínkách nulových úrokových sazeb výnosy. Realitní trhy byly polévány živou vodou nových peněz a úvěrů, ceny nemovitostí zažívaly svižnou inflaci.

Cenová láce hypotečních úvěrů

„Úrokové sazby jsou vzhledem k inflaci nízké, ale nejsou nízké vzhledem k tomu, co si lidé můžou dovolit,“ zaznělo v jednom rozhovoru v odpovědi na dotaz, jak ceny realit ovlivňuje cena peněz, úrokové sazby. „Celý trh se obludně natlakoval a nyní přichází doba účtování,“ komentoval v rozhovoru jakýsi Jakub. Vyslovil své přesvědčení, že nastávající události zamíchají kartami. Jakub všemožně argumentoval, že valuace rezidenčních nemovitostí je vysoká a ceny se utrhly z řetězu.

Peníze už „na stromě nerostou“. Nelze přece stále „jen tak tisknout“. Je tady deglobalizace, do toho válka. Jakub přiznává, že kdyby neměl díky předhypotéce připraveno levné financování, o koupi by vůbec neuvažoval: „Vím, co chci koupit a proč, vím za kolik bych koupil. Vidím, jak u daných nemovitostí cena padá.“ Pro Jakuba nemá být nákup nemovitosti spekulací, bláznovstvím, ale uváženým rozhodnutím.

Jde tu ale i o to, co jsou nízké a co vysoké úrokové sazby. V úvahách to chce zohlednit, že úrok je nutné očistit o inflaci. Pokud má Jakub v předhypotéce zajištěno financování za 2% úrokovou sazbu, pak se v době 17% inflace financuje zadarmo, jako dlužník je zvýhodněn. Reálná úroková míra, kterou mu bankovní systém garantuje, je totiž záporná, minus 15 %.

Měnová politika zvýhodňování dlužníků

Finanční závazky s fixací úrokové sazby jsou ovšem v inflačních časech inflačně zlehčovány. Zatímco dlužníci získávají, věřitelé tratí. Jakub ovšem zůstává nohama na zemi a dodává pohled každodenní reality – podstatné a důležité je to, co si lidé mohou dovolit splácet a na jaké úvěry dosáhnou.

REKLAMA

Nominálně vyšší úrokové sazby se při několikamilionových hypotékách po refixaci propisují do výše měsíčních splátek. Tyto pak v rodinných rozpočtech představují nepřehlédnutelné výdaje. Dnešní úrokové sazby na hypotékách z tohoto pohledu vlastně nízké nejsou: „Úroky jsou taková dvojsečná zbraň. Když jsou nízké, tak peníze vypadají levnější,“ komentuje Jakub. Když jsou nyní nominálně vyšší, pak se cena peněz zdá být vyšší. V inflační realitě cenové nestability tomu tak ale není.

Jakub vystupuje na pražském realitním trhu jako potenciální zájemce. Jakubovo pozorování  shledává, že v inzerci lze pokles cen vysledovat. Jakub ale nikam nespěchá, koupit nemusí. Klidně si počká: „…jsem stále pasivní, neboť mi cena stále přijde přepálená.“ Jakub věří, že ty lepší nabídky nastoupí, předpoklad investičního výnosu se utváří v okamžiku koupě.

Nákup podle fundamentů a flippeři

Jakub chce asi koupit za cenu, která mu dává investičně z pohledu fundamentů smysl. Aktuálně na trhu prý existuje několik typů nabídek. První jsou spekulanti, kteří chtějí prodat za maximum a zkouší to. Tyto byty Jakub rozpoznává tak, že: „…valuačně nedávají vůbec žádný smysl a v nabídce visí klidně roky.“

Ochromení dnes dopadá na ty, kteří spekulovali na další růst cen. Třeba složili zálohu na koupi ve smlouvě o smlouvě budoucí. Věřili, že inflační trend cen nemovitostí bude pokračovat a oni později s výnosem prodají. Nyní nad nimi: „…visí Damoklův meč kolaudace, bude nutné složit peníze pro doplatek kupní ceny.“

Jakub popisuje, jak v inzerci vysledoval projekt, kde v řádu měsíců má dojít ke kolaudaci a k mání je prodej více než desítky bytů v podobě instrumentu smlouvy o budoucí smlouvě kupní. Ceny se postupně snižují, ti kdo prodávají, zřejmě mají ruce roztřesené – tlačí je čas a financování.

REKLAMA

Podle Jakubova vidění světa na pražském realitním trhu existují spekulanti, flippeři. Flipper představuje spekulanta, který nakupuje, aby prodal s rychlým ziskem. Na poli realit takový flipper nakupuje a rekonstruuje domy a byty. Nejednou točil peníze a využil levného financování. Nakoupit nemovitosti za účelem renovace a opětovného prodeje, často v období jednoho roku nebo méně. Proč ne, když to podpořilo zrušení daně z převodu či nabytí nemovitostí.

Slovy burzovní hantýrky mají flippěři roztřesené ruce, své pozice na nemovitostech držet nechtějí a financování jisté nemají. Budou mít tendenci rychle prodat. „Mají v tom kapitál,“ komentuje Jakub. „Jsou tu flipperské firmy, které koupí byt, trochu zrekonstruují a prodávají dráže. Jedná se zejména o rekonstrukce rodinných domků a rozdělení na byty, případně o panelové domy. Zde vidím u některých nemovitostí výrazné slevy.“

Realitní hodiny a fáze poklesu

Jakub se v průběhu prázdnin zajímal o konkrétní byty. Nechme hovořit Jakuba:  „…zkusil jsem navštívit byt, pán se chtěl na ceně domluvit, ale na nabídku nepřistoupil. S cenou hnul od té doby směrem dolů a je téměř na ceně, která mu byla nabídnuta. Jenže od té doby se v okolí takovéto byty objevily další tři.“ Boom, pokles, stabilizace, vzestup. Tak nějak je popisován realitní cyklus, který se znovu a znovu na realitních trzích v zahraničí zopakoval.

Prodávají, protože se musí přestěhovat. „Ve své rozvaze počítali s rychlým prodejem, jenže ouha.“ Prodat nelze tak jednoduše jako v době boomu, investiční horečky. Jsou paralyzováni, smířit se s tím, že cena je níže, je náročné. Co se týká cen nemovitostí, bezesporu existují ti, kteří věří a spekulují na pokles cen. Kupříkladu náš Jakub s rozhodnutím jít do vlastního otálí. Uvažuje o valuaci, fundamentech, svých investičních cílech. Nechce spekulovat, chce učinit uvážené rozhodnutí.

Má sice předhypotéku, zajištěné financování. 2% sazba je v době dvouciferné roční inflace extrémně výhodná, nicméně kdo koupí na vrcholu, možná prohloupí. A vlastně i toto přispívá k tomu, že realitní trh zamrzá. Tak jak vyčkávají prodávající, čekají i potenciální kupující.

REKLAMA

Jakub ze své pozice vnímá, že ceny pražských bytů jsou předražené: „Paradoxně na větších bytech je vidět ten nesmysl cen, kdy cena většího bytu za metr čtvereční je u některých bytů srovnatelná s byty menšími a jejich prodejci opravdu stále věří, že za tuto cenu dnes prodají.“  Pokud bychom zpovídali někoho, kdo uvažuje, že by prodal, vyslovil by asi tisíc plus jeden argument, proč by tomu tak mělo být.

Ve slangu burzovní hantýrky je Jakub medvědem, který spekuluje na pokles cen. V tomto duchu v rozhovoru konstatoval: „…celé dva roky si klepu na čelo a říkám si, co to ty lidi dělají. Že kupují za nesmyslnou valuaci.“ Nyní Jakub věří, že doby levných a dostupných úvěrů skončily. Věří, že se inflační financování zadrhne, narazí.

Role peněžní a úvěrové politiky

Jakub spekuluje na to, že vlády a centrální banky ve vzniklé situaci nebudou vědět, koho dříve zachraňovat. Holubičí nálada radních v centrální bance ve světle inflačních očekávání a setrvačné inflace prý skončí. Jakub patří mezi ty, kteří věří, že nutnost inflaci (z)krotit zvítězí: „…nějakou dobu tu naopak budou reálné úrokové sazby s nějakou ještě vyšší hodnotou než nyní.“

V realitě dnešní inflační peripetie dvouciferné inflace je ovšem rozdíl v reálných, tedy o inflaci očištěných úrokových sazbách, pro rozhodování a kalkulaci zásadní. Náklady na financování přece jenom inflace zásadním způsobem v reálném vyjádření stlačuje a dochází k přerozdělení ve prospěch dlužníků. A když je válka, inflační daň pomáhá zlehčovat dluhy.

To, že se úvěry na nemovitosti v Česku staly nepřehlédnutelným transmisním kanálem měnové politiky, fandění inflaci a zaměstnanosti, je patrné. Stlačená cena peněz a nízké úrokové sazby se odrazily v nominálně vysokých cenách nemovitostí. Národní banka zařídila oslabení kurzu koruny, zdárně podpořila zaměstnanost i inflaci.

„Zkrotit inflaci pomocí přísnější měnové politiky ČNB umí,“ zaznělo v článku jednoho z radních ČNB ještě v dubnu loňského roku. Nyní už ve vztahu k inflaci zaznívají komentáře opatrnější: „Čísla v poslední době ale skutečně naznačují, že vrchol inflace můžeme mít za sebou, že nedosáhneme úrovní, které jsme předpokládali, a že se v nějakém rozumném horizontu vrátíme na relativně nízkou úroveň inflace.“

Ve stejném rozhovoru s jedním radním ČNB zaznívá, že měnová politika je přísná. Má se to projevovat útlumem poptávky po úvěrech a aktivech. Politika centrálních bank, ochota financovat vládní deficity a dlužníky reálně zápornými úrokovými sazbami může cenami nemovitostí (za)míchat.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pajk

    26 září, 2022

    Franta ma do urcite miry pravdu, sam ocekavam, ze ted dojde k nejake prechodne korekci, ale nemyslim si, ze bude hluboka. Nekdo to ted neutahne a bude muset pod tlakem okolnosti prodat pod cenou. Pokud se nevyparime v ramci jaderneho dozbrojovani a bezmozku, nebo nebudeme v lokalite vylozene trpici radiaci, tak se ceny nemovitosti v horizontu 5-10 let opet zvednou na soucasne nasobky. Prirustek obyvatel v CR prumerne dela rocne zhruba jedno okresni mesto a to i pres posledni dva roky covidu, pozitivni saldo migrace nyni vysoce opet narusta v dusledku valky Ruska s Ukrajinou. Navic ted po mobilizaci v Rusku, ted bude ve svete dalsich pul milonu bezprizornich Rusu. Navic ve svete vseobecne dochazi voda a deji se ruzna zverstva a u nas jsou dlouhodobe jedny z nejprivetivejsich podminek pro zivot. Celkove muzeme do budoucna pocitat v ramci Evropy s prirustkem dalsich 2 milard lidi, kteri se u nas budou snazit najit utociste. S tim se bude zvysovat cena najemneho a vznikne v dusledku migracni konkurence na trhu s bydlenim skupina lidi, kteri na bydleni nedosahnou a zacnou vznikat ve vetsim mnozstvi vyloucene lokality, kde se bude koncentrovat kriminalita, na coz je potreba se pripravit. Kdo ma dnes nemovitost, ma obrovsky poklad, i kdyz z nej v nasledujicich mesicich v dusledku vseobecne nejistoty muze mit nejake vrasky.

    Odpovědět

  • Pajk

    26 září, 2022

    A to jsem jeste zapomnel na to, ze v CR mame nejnizsi nezamestanost v Evrope a k tomu vysoce podhodnocene mzdy a platy, zhruba na urovni jedne tretiny, pritom naprosto bezduvodne. V ramci energeticke krize to firmy, ktere jedou z ruky do huby vzdaji, bude to imho ocistny proces, veskrze pozitivni. Necekam, ze by se nezamestnanost dostala nad 8 procent, coz je takovy svaty gral idealni nezamestnanosti. Az se trosku otrepeme z energeticke krize, vyleti mzdy a platy minimalne na dvojnasobek soucasnych hodnot, proste zakonite musi, zvlast kdyz vidim pracovni moralku treba v Nemecku, kde ve firmach jsou jiz prazdne kancelare a zamestnanci chodi do prace doslovne na par dnu v mesici, pricemz jiz v ramci povoleneho a protlacovaneho HO i zmenily bydliste do mist i nekolikset kilometru vzdalenych od mista jejich zamestnani. A Nemecku, ale treba i Belgii to necini zadny problem, klidne si zaviraji sve jaderne eletrarny, jez byly draze vybudovany a draze se zaviraji, jenom my tu jsme asi posledni blazni, co chodi normalne /nenormalne/ do prace a resi, kde sehnat energii pro prumysl, natoz pro domacnosti. No doufam, ze jaderna fuze je jiz vyresena a do roka a do dne budeme mit konecne nekonecne zdroje energie.

    Odpovědět

  • Bob

    26 září, 2022

    Pěkná monetaristická úvaha o působení protichůdných sil na rozhodování. Pokud se podíváte do ARAD ČNB na statistiku měnových agregátů, uvidíte v ní průběh covid-hypotékové bonanzy trvající od jara 2020 do podzimu 2021. Podstatné co uvidíte, je zlom a propad růstu M2 cca od ledna 2022, jaký jsme po roce 2000 dosud nezažili. Kdo ještě stihl prodat nemovitost letos na jaře, traumatu se vyhnul.

    Když měnovou situaci promítneme do rovnice směny, na levé straně uvidíme pokles V, oběžné rychlosti peněz. Na pravé straně rovnice se podle mého názoru promítnul do Q, objemu transakcí. Vliv na ceny nebude podle mne silný. Na rozdíl od ekonomů a sociologů odtržených od reality se domnívám, že realitní trh zafungoval a obnažil propadající se hodnotu peněz.

    Odpovědět