EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 12. 2023

0 komentářů

Komerční nájemní bydlení poroste

 

Potenciál komerčního nájemního bydlení stále roste. Ukazuje to nejen vývoj cen bytů ke koupi a nájmu, ale také zkušenosti zahraničních odborníků, kteří vystoupili na konferenci společností BTR Consulting „Nájemní bydlení – zkušenosti ze zahraničí“.

Loading



 

Jako červená linka se prezentacemi účastníků prolínalo upozornění na odlišnosti projektů vlastnického bydlení a BTR, tedy build to rent projektů. A také zdůraznění, že není vhodné a nutné jen kopírovat úspěšné zahraniční projekty nebo trendy, ale je přínosné se jimi inspirovat a přitom sledovat lokální preference a potřeby a přizpůsobit se jim.

Pro dobře prosperující BTR projekt je důležité nadstandardní zázemí a poskytované služby, digitalizace, profesionální správa objektu a jasné nájemní vztahy. Určující je dobrá zákaznická zkušenost. Hlavními klienty jsou mladí svobodní, páry či mladé rodiny v průměrném věku do 35 let ve střední a vyšší příjmové skupině.

„Takové projekty se řada developerů musí u nás naučit stavět a je dobré se poučit tam, kde už je trh BTR rozvinutý. Na trh přicházejí investoři, kteří chtějí v tomto segmentu investovat, ale chtějí také odpovídající dlouhodobou návratnost. Zatím se často s developery u hotových projektů na podmínkách neshodnou. I proto, že domy postavené pro vlastnické bydlení nejsou svými dispozicemi bytů a nabízených například společných prostor vhodné. Hledají a jednají tedy o nových, dosud nerealizovaných projektech. A touto cestou se vydává přímo i řada developerů, kteří stavby sami financují a plánují dále spravovat jako nájemní. Podle našich průzkumů se tak brzy začnou stavět další projekty určené jen pro institucionální, tedy profesionálně spravované nájemní bydlení. Očekáváme, že do roku 2030 bude v Praze více než 10 000 těchto bytů v minimálně 40 nájemních projektech s nejméně 50 byty na budovu,“ shrnuje aktuální zkušenosti z vývoje trhu Zuzana Chudoba, výkonná ředitelka a zakladatelka společnosti BTR Consulting.

„Vnímáme rostoucí zájem o nájemní bydlení – jde o trend, který reaguje na vysoké sazby hypoték, zvýšenou mobilitu mladé generace a další vlivy. Očekáváme, že budou vznikat partnerství developerů se specializovanými partnery, kteří se na správu nemovitostí určených k nájmu zaměřují. My si první podobný projekt vyzkoušíme v malém měřítku v rámci nové rezidenční čtvrti v areálu Nuselského pivovaru,“ doplňuje Petr Palička, generální ředitel Penta Real Estate pro Českou republiku.

REKLAMA

Graf 1: Pražské projekty BTR dnes a v budoucnu

Graf 2: Největší hráči nájemního sektoru

Trend rozvoje nájemního bydlení podpořila i analýza společnosti Deloitte, která porovnávala vývoj vlastnického a nájemního bydlení v Evropě a podle které se nůžky indexu cen bytů a nájmů v Evropě výrazně rozevřely – viz graf 3.

Graf 3: Index cen bytů a nájmů v Evropě

REKLAMA

Nejvíce lidí přitom žije v nájmech například ve Švýcarsku, Německu, Rakousku či Dánsku a Francii. Nejméně v Rumunsku na Slovensku či v Maďarsku. Zajímavý je i poměr a vývoj ceny bytů a nájmů ve vztahu k výši mzdy. Zatímco průměrná výše nájmu v krajských městech v podstatě kopíruje vývoj průměrné hrubé mzdy, průměrná cena bytu rostla nepoměrně rychleji.

Prudce se zvedly náklady na vlastní bydlení jak díky nárůstu cen bytů, tak zdražením hypoték. U bytu 3+kk se cena od roku 2019 zvedla ze 7,1 na 10,1 milionu korun. Jenže díky růstu úroků vzrostla měsíční splátka hypotéky ve stejném období víc než dvojnásobně z 22 529 korun na 47 313 korun. Potřebný příjem domácností pro poskytnutí hypotéky se tím také zdvojnásobil na více něž 86 000 korun měsíčně.

Graf 4: Vývoj průměrné ceny bytu, nájmu a hrubé mzdy

Odborníci z BTR Consulting nepředpokládají výrazný pokles cen nemovitostí, spíše naopak. Ani neočekávají zásadní pokles úrokových sazeb a tedy snížení kapitálové náročnost získání hypotéky. To se odrazí v rostoucím průměrném věku lidí, kteří zůstanou v nájmu delší dobu, než tomu bylo v minulosti.

Počet lidí, kteří budou žít v nájmu i po 35. roce pravděpodobně poroste. To bude klást vyšší nároky na úroveň nájemních projektů a jejich správu. A tedy i na dlouhodobost nájmů, jasné nájemní vztahy a profesionalitu správců, jejich property managementu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

drahé bydlení v Praze

Jak moc je drahé bydlení v Praze a jak moc na venkově

Bydlení v hlavním městě je drahé a stále dražší. V různých statistikách vychází Praha jako jedna z nejdražších metropolí v Evropě. Na nákup nového bydlení potřebujete až 25 ročních platů a splátka hypotéky může vylézt až k 50 000 měsíčně, a to při nákupu nového bytu 3+1. U starších bytů je to levnější, ale i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *