EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021

1 komentář

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

 

foto: Shutterstock
Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, které by prodaly. Převis poptávky nad nabídkou na realitním trhu tak bude nejspíše dále zhoršovat dostupnost bydlení. 

Loading



 

Realitní bublina: Realita nebo se dále nafukuje?

Dle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka jsou ceny v České republice nadhodnocené až o 30 %. A toto ho ani moc netrápí, protože české banky stále mají dle ČNB dobrou finanční stabilitu a bankami přijímané riziko na hypotečním trhu je přijatelné. Ceny nemovitostí stabilně rostly i během posledního roku, kdy se průměrná cena prodávané nemovitosti zvýšila asi o 600 tisíc, tedy průměrně o 50 tisíc měsíčně během posledního roku. Zatím to navíc vypadá, že ceny nemovitostí klesat nebudou a spíše dále porostou.
Čím je to dané? Prvním faktorem je dlouhodobý nedostatek volných nemovitostí na českém realitním trhu. Ať už to je stále pomalá a zaostávající nová výstavba nebo rostoucí investiční poptávka po nemovitostech, faktem zůstává, že nabídka volných nemovitostí k prodeji je malá. A nedostačuje přetrvávající silné poptávce po vlastním bydlení.
Tento trend dále podpořilo zrušení daně z nabytí z nemovitých věcí, které mělo povzbudit před rokem pandemický realitní trh, i když jak se později ukázalo, to český realitní trh až tak nepotřeboval. Na druhou stranu ale pandemie pravděpodobně negativně ovlivnila novou výstavbu a v následujících letech bude dále ovlivňovat počet nových nemovitostí, především novostaveb na trhu. Což docela určitě nebude znamenat nějaké zlepšení cenové situace.
Před rokem se také často očekávalo, že pandemická ekonomická krize přiměje určitou skupinu obyvatel prodat své nemovitosti, ať už z důvodu neplacení hypotéky nebo zhoršující se ekonomické situace. Tato nová nabídka mohla pokrýt překryv poptávky nad stávající nabídkou. K tomuto ale zatím nedošlo a v dohledné době to nevypadá, že by prodávajících na trhu přibylo.

Příliš mnoho peněz přeje investičním nemovitostem

Postupně se ale ukazuje další jev. Sám Rusnok uznává, že rostoucí ceny nemovitostí jsou spojené s uvolněnou monetární politikou, ať už s tou českou, tak i zahraniční. A dokud budou úrokové sazby nízké, tak budou dostupné i hypotéky a poptávka po vlastním bydlení klesat nebude. Dalším aspektem tohoto faktu je to, že množství peněz pumpované fiskální a monetární politikou do ekonomiky znamená hrozící inflaci. A ti, kteří mají peníze, momentálně řeší, jak svůj majetek účinně uchránit před blížící se inflací.
Vlastnictví nemovitosti bylo v posledních letech vnímáno jako celkem bezpečný přístav i pro konzervativnější investory. Zaprvé ceny nemovitostí v posledních letech setrvale rostou a návratnost takové investice byla více než uspokojivá. Navíc může investiční nemovitost přinášet i pravidelný příjem v případě pronájmu. Investiční nákupy tak hojně rostou, růst cen nemovitostí v posledních letech přesahoval bez problémů i 3% inflaci. Investoři tak celkem oprávněně očekávají, že i v budoucnu právě investice do nemovitostí porazí výraznější inflaci.

Hůře dostupné hypotéky

K rostoucím cenám bytů se ovšem brzy přidá další důvod, proč bydlení nebude hned tak pro některé skupiny dostupné. České hypotéky totiž nejspíše našly své dno a hypoteční sazby začínají opět růst. Ostatně právě nízká cena peněz je často jmenována jako jeden ze zásadních vlivů na ceny nemovitostí na českém trhu.
Hypotéky tak začínají růst, k růstu cílových úrokových sazeb se dle předpokladů chystá letos i Česká národní banka, což přinese následně ještě další růst cen hypoték a dalších úvěrů. Bude tak dražší vzít si hypotéku, přičemž ale ke korekci cen na nemovitostním trhu nejspíš jen tak nedojde. I kdyby ceny nemovitostí začaly v dohledné době stagnovat, tak zásadní pokles průměrné ceny nemovitostí nečeká snad nikdo. Dražší hypotéky a stále rostoucí ceny nemovitostí tak budou nejspíše dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat.
Koronavirová krize a následná uvolněná monetární politika přinesly nejspíše další rozvírání nůžek na realitním trhu. Investoři sahají stále více po nabídce nemovitostí jako po vítané možnosti inflačního zabezpečení investic. Oproti tomu běžní kupující, kteří chtějí novou nemovitost pro vlastní bydlení, stále hůře shánějí finanční prostředky i samotnou nemovitosti k nákupu. A tato situace se v dohledné době měnit nebude. A pokud ano, tak spíše k horšímu, hypotéky budou pro tyto skupiny obyvatel hůře dostupné, zatímco množství peněz na peněžním trhu požene ceny nemovitostí dál k růstu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Dostupné bydlení

Jak dostupné je v Česku vlastní bydlení?

Český nemovitostní trh nebyl v posledních letech moc přívětivý. Hlavně k těm z nás, kteří si plánovali nákup nového bydlení. Do neustále se zhoršující dostupnosti bydlení se propsala řada faktorů. Nedostatek nových bytů a trvající poptávka po vlastnickém bydlení se nejdříve propsala do neustále rostoucích cen nemovitostí. K tomu se poté přidala rostoucí cena peněz. […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 10. 2023

Nájemní vs. vlastní bydlení

Nájemní vs. vlastní bydlení: Jak se bydlí v Evropské unii?

Rostoucí ceny nemovitostí a stále dražší hypoteční trh nabízí zájemcům o bydlení jednoduché řešení. Hlavně mladší generaci nejspíš nic jiného nezbude a místo vlastního bydlení bude zůstávat v pronájmu. Není to ale až tak neobvyklé, téměř všechny západoevropské země mají vybudovanou spíše tradici nájemního bydlení. A nutnost svůj domov vlastnit je spíše specifikem východu Evropy.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    22 dubna, 2021

    Zdanění nemovitostí může přinést stovky miliard korun ročně a zlepšit dostupnost cen nemovitostí k bydlení. Efektivní zdanění nemovitostí v USA se pohybuje mezi 0,3- 2,21 % a v EU 0,05 – 1.93 % z ceny z nemovitosti. Současné efektivní zdanění v ČR se pohybuje kolem 0,01 – 0,04 % z ceny z nemovitostí (bez daně z nabytí nemovitých věcí), takže při zvýšení efektivním zdanění nemovitostí na 1 % lze získat 200-800 miliard korun ročně. Vedlejším kladným efektem vyššího zdanění nemovitostí je například lepší regulace trhu s bydlením a efektivnější využití nemovitostí ve smyslu vyřešení situace s neobsazenými byty a také posílení vlivu obcí prostřednictvím rozpočtového určení daní (na okraj podle sčítání lidu z roku 2011 je 651 937 bytových jednotek v rodinných i bytových domech neobydlených).
    https://www.piratskelisty.cz/clanek-3940-financovani-nepodmineneho-zakladniho-prijmu-v-ceske-republice

    Odpovědět