EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Text: Monika Lukešová

12. 02. 2018

3 komentáře

Koupě bytu k rekonstrukci. Výdělek, nebo noční můra?

 

Stále rostoucí ceny nemovitostí nahrávají myšlence koupit byt před rekonstrukcí. Ceny starších bytů jsou nižší a zrekonstruovat si nemovitost můžete i svépomocí. Pak je možné buď byt dál prodat, nebo si jen pořídit levnější bydlení.

Loading



 


Koupě bytu k rekonstrukci může být výborná investice, ale zároveň se stejně jako každá jiná investice může změnit v noční můru. Osobně doporučuji začít s jedním menším bytem a postupně získávat zkušenosti. Pouštět se cíleně do velké rekonstrukce s cílem vydělat velkou částku se rozhodně nemusí vyplatit,“ varuje Pavel Hassman, majitel RE/MAX 4You.

Nechte si byt prohlédnout odborníky

Ne každý detailně rozumí stavbám, rozvodům vody, plynovým kotlům, podlahám a dalším záležitostem, které jsou v bytě důležité před koupí zkontrolovat. Jestliže koupíte byt, ve kterém je potřeba „jen vymalovat“ a pak zjistíte, že úprav je potřeba mnohem víc, můžete na zdánlivě výhodné koupi značně prodělat.
Každému doporučuji si vzít s sebou člověka, který tomu rozumí a propočítat si skutečné náklady. To většina lidí neudělá a po koupi jsou často překvapení, že to vše stojí více než čekali. Druhým bodem je zlehčování a přehlížení. Často se stává, že si lidé myslí, že původní elektro rozvody jsou stále dostačující. A dalším neduhem je po částečné rekonstrukci špatně namontovaný plynový kotel v bytech. Aktuálně máme statistiku, že 50 procent bytů, které jsme řešili či spravujeme má nějakou technickou či konstrukční vadu – špatná spalinová cesta, naddimenzovaný výkon, který zapříčiní bouchání v radiátorech a tak dále,“ vysvětluje David Bureš, odborník na investiční nemovitosti.

Rozpočet na rekonstrukci raději rovnou navyšte

Jestliže máte byt zkontrolovaný, jste rozhodnuti ho koupit, máte i rozpočet na rekonstrukci, raději si dejte nějaké peníze rovnou stranou. V drtivé většině se cena rekonstrukce navýší. Prodraží se materiál, řemeslníci nebudou stíhat, vyskytnou se další problémy…. Stát se může cokoli a je dobré, abyste na to byli finančně a psychicky připraveni.
Zaměřil bych se také na předpokládané rozsahy rekonstrukce a její nacenění, abych následně nebyl nemile překvapen skutečným rozsahem. Důležitý je také celkový stav bytového domu, pokud se tedy bavíme o bytě. Protože vy si můžete zrekonstruovat jednotku, ale pokud je dům ve špatném stavu, mohou přijít další dodatečné náklady, anebo dokonce k znehodnocení takové vlastní rekonstrukce,“ doplňuje Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.

Byty k rekonstrukci jako byznys

Dnešní doba přeje právě byznysu zpeněžení starších bytů. Prodejní cena musí logicky převýšit pořizovací cenu navýšenou o náklady na rekonstrukci. Započítat se ale musí i výlohy spojené s převodem nemovitosti a s dalšími administrativními poplatky.
Obecně mohu konstatovat, že se tento způsob vyplácí v dražších lokalitách jako jsou Praha a většina krajských měst. Naproti tomu v nejlevnějších oblastech, jako jsou některé lokality v regionech Chomutov, Most, Ostravsko a další oblasti s nízkou cenovou hladinou se často vyplatí koupit byt již opravený.  Vlastní rekonstrukce zde ne vždy zhodnotí cenu prodávané nemovitosti o výši vlastní rekonstrukce,“ popisuje Pavel Hassman.
Investovat do starších bytů k rekonstrukci se vyplatí zvlášť v této době, kdy jsou ceny bytů opravdu hodně vysoko. Otázkou je, jestli si takový byt pořizujete kvůli vlastnímu bydlení, nebo chcete nemovitost se ziskem prodat. Výhodou koupě bytu k rekonstrukci pro vlastní bydlení je délka rekonstrukce a zisk. Pokud se ve starším bytě chystáte bydlet, nemusíte až tak řešit, jak dlouho bude rekonstrukce trvat. Můžete upravovat místnosti dle potřeby a podle finanční situace. Řešit nemusíte ani návratnost dané investice, nebo jen z dlouhodobého hlediska, jako uložení peněz.
Problém je s nákupem. Musíte mít totiž opravdu velké štěstí, protože lidí, kteří chtějí podobné schéma uskutečnit, je relativně mnoho. Navíc i některá společenství vlastníků si uvědomila toto, relativně jednoduché, přilepšení svého rozpočtu,“ konstatuje architekt Štěpán Toman ze společnosti Ting Architects.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vašek

    23 února, 2019

    My jsme si koupili byt pro vlastní bydlení a byla tam potřeba celková rekonstrukce. Byt byl levný, proto jsme do toho šli. Sám jsem si s rekonstrukcí neporadil, tak jsme se obrátili na http://www.pwinterier.cz/ , aby nám byt zařídili. Byt je zařízený krásně a i s penězi, co stála rekonstrukce se nám byt vyplatilo koupit. Hlavně ho teď máme zařízený podle našich představ.

    Odpovědět

  • Marenka

    10 září, 2019

    Asi jako spousta lidí i my jsme si koupili starší byt v paneláku (stavěném ještě za komančů) 🙂 Nechávali jsme dělat přestavbu do modernější podoby. Obrátili jsme se na http://ma-construction.cz/sluzby/rekonstrukce/ a přestavba trvala cca 20 dní, což je super a až na ty nervy všechno v pohodě. Každopádně byt má teď mnohem větší cenu.

    Odpovědět

  • Miloš

    24 dubna, 2020

    No, my se takto rozhodli rekonstruovat starší byt a musím říct, že to dopadlo mnohem lépe, než jsem čekal. Původně jsem měl v plánu rekonstruovat svépomocí, ale nakonec to dopadlo tak, že jsem si na to raději najal jednu stavební firmu, kterou jsem našel přes tento firemní katalog https://trhpoptavek.cz/stavebnictvi Práci odvedli skvěle a hlavně rychle. Kdybych měl všechno dělat sám, tak by to trvalo šíleně dlouho.

    Odpovědět