EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Zbyněk Drobiš

09. 11. 2018

1 komentář

Převod nemovitosti: Pozor na zástavní právo

 

Koupě nemovitosti, na které vázne zástavní právo prodávajícího, představuje určitá rizika. Jakým způsobem řešit koupi nemovitosti, na které vázne zástavní právo třetí osoby?

Loading



 


Obecně lze vymezit, že zástavní právo váznoucí na nemovitosti, která má být předmětem koupě, nebrání prodeji nemovitosti při dodržení určitého postupu, obezřetnosti, právní kontroly a úpravy převodní a jiné dokumentace. Článek pojednává zejména o situaci, kdy zajištěný dluh zástavním právem nepřevyšuje kupní cenu nemovitosti.

Férové jednání

Skutečnost, že na nemovitosti vázne zástavní právo, kterým je zajištěn dluh prodávajícího, by neměla být nikterak zastírána prodávajícím. Zástavní právo váznoucí na nemovitosti je patrné ve výpisu z katastru nemovitostí, který lze veřejně zajistit bez obtíží za malý poplatek.
Při koupi nemovitosti zatížené zástavním právem je především nutné férové jednání prodávajícího a kupujícího, domluva postupu přípravy potřebné převodní dokumentace reflektující řešení této zástavy s právní ochranou kupujícího a součinnost banky prodávajícího k vyčíslení zajištěného dluhu včetně výmazu zástavního práva.

Kupní smlouva

Existenci váznoucího zástavního práva na nemovitosti je nutné řádně specifikovat do kupní smlouvy a také již do předchozí dokumentace ujednané za účelem převodu, tj. rezervační smlouvy nebo smlouvy o smlouvě budoucí kupní. V rámci kupní smlouvy také vymezit způsob úhrady a převodu kupní ceny tak, aby byl vyplacen dluh, který zajišťuje zástavní právo na nemovitosti.
Lze také doporučit ujednat možnost odstoupení od kupní smlouvy pro případ, že nenastane výmaz zástavního práva z určitých důvodů a do určité doby.

Potvrzení od banky prodávajícího

Kupující by si měl také vyžádat od prodávajícího potvrzení jeho banky o výši zajištěného dluhu a souhlas banky s převodem nemovitosti. Potvrzení banky by mělo rovněž obsahovat prohlášení, že po úhradě dluhu bude vydáno potvrzení o zániku zástavního práva a učiněn výmaz zástavního práva na katastru nemovitostí. Takové potvrzení banky pak uvést jako přílohu kupní smlouvy.

Tip: Při koupi nemovitosti nepodceňujte rezervační smlouvu

REKLAMA

Úhrada kupní ceny prostřednictvím úschovy

Obecně lze také doporučit využití advokátní, notářské nebo bankovní úschovy kupní ceny u převodu nemovitostí, a to nejen pro případ nutnosti vyplacení dluhu, který je zajištěn zástavním právem. Koupě nemovitosti představuje obvykle velmi hodnotou transakci, kdy se nemusí vyplatit ušetřit na nákladech úschovy.
V rámci úschovní smlouvy pro kupní cenu se vymezí postup převodu jednotlivých částí kupní ceny, a to bance prodávajícího k úhradě dluhu a zbývající části kupní ceny prodávajícímu (obvykle po vkladu vlastnického práva na katastru nemovitostí ve prospěch kupujícího a předložení výpisu z katastru nemovitostí).
Podmínky převodu kupní ceny v rámci úschovní smlouvy doporučujeme ujednat vždy individuálně danému převodu a potřebné míry právní ochrany kupujícího.

Tip: Pozor na převzetí dluhu při koupi nemovitosti


Každý případ koupě nemovitosti, na které vázne zástavní právo je nutné chápat individuálně. Budete-li řešit obdobný případ, lze doporučit konzultovat s advokátem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu a řešení převodu nemovitosti k právní ochraně.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tomas

    13 listopadu, 2018

    Chci dokoupit 4/12 ideálního podílu na rodinném domě, kde bydlím a kde mám většinový vlastnický podíl. Budu z těchto 4/12 ideál.podílu platit „daň z nabytí nemovitostí 4% z kupní ceny“ ? A nebo nikoliv ?

    Odpovědět