EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Kupujete nemovitost? Ptejte se. Ušetříte tisíce korun

 


 

Nejlepší je, si na první schůzku s realitním makléřem sepsat seznam otázek, na které se chcete zeptat. Dejte hlavy dohromady a klidně se obraťte na kamarády nebo příbuzné, kteří už nějakou nemovitost vlastní.

Základní otázka u koupě bytu je, jakou částkou budete měsíčně přispívat do fondu oprav. Je to pravděpodobně jedna z nejvyšších částek, kterou budete kromě splátky hypotéky měsíčně platit. Častou odpovědí makléřů bývá, že třeba fond oprav jsou tři tisíce, ale během několika měsíců by se měla suma snížit. Většinou to nebývá pravda, tak na nějaké snižování rozhodně nespoléhejte.

Nová omítka neznamená zateplení

Zda je panelový dům zateplený, se klidně zeptejte, i když se to dá poznat pouhým pohledem. „Řadu lidí to v danou chvíli třeba ani nenapadne vnímat. Vidí novou omítku, dům se jim líbí a pozitivní dojem z interiéru pak přebije vše ostatní. Přitom je už při nákupu bytu dobré myslet na výši záloh za teplo. Jedná se totiž o výraznou položku v našich každoměsíčních platbách,“ upozorňuje Kateřina Procházková, tisková mluvčí portálu pravnigramotnost.cz. Kdybyste se na tuto důležitou položku nezeptali, může vás částka za fond oprav velice nemile překvapit.

Byt navštivte několikrát

Pokud vám to okolnosti dovolí, je dobré si vybraný byt prohlédnout několikrát a v různou denní dobu. Dopoledne ve všední den bude třeba v bytě klid, ale navečer už pak uslyšíte hlučné hry rozjařených dětí od sousedů. Nebo se z práce může vrátit náruživý kuřák, který vám bude foukat kouř přímo na váš balkon. Záleží na tom, co vyhovuje vám. Křik dětí vám bude třeba příjemný, protože si váš potomek bude mít s kým hrát a s kuřákem od vedle pak rádi zajdete na jedno pivo a na cigaretu. Takže, co obtěžuje jiné, druhým může vyhovovat.

Také se zaměřte na blízké okolí, vykoukněte z okna a projděte se třeba k nedalekému obchodu, jestli není v obležení bezdomovců, případně nebezpečných individuí. Zvažte také dopravní dostupnost, v okolí školku, školu, nákupní středisko, lékaře atd. Prostě si zjistěte dostupnost všeho, co ve svém okolí potřebujete. Jiné instituce bude vyžadovat rodina s malými dětmi a jiné důchodce.

REKLAMA

Nedoplatky, věcná břemena, závazky?

Pokud se na nedoplatky nezeptáte a předchozí majitel nějaké měl, přechází na vás zároveň s koupí bytu a budete je muset doplatit vy. Požádejte proto správce domu o potvrzení, že předchozí majitel do fondu oprav nic nedluží. Pokud to neuděláte, můžete být nemile překvapeni, když po vás správce bude žádat úhradu dluhů za předchozího majitele. Podle nového občanského zákoníku na to má plné právo,“ upozorňuje Procházková.  

Jaké jsou plány společenství vlastníků?

Zjistěte si, co za opravy má v plánu společenství vlastníků. To se v podstatě znovu týká fondu oprav, který se může navýšit za účelem zateplení domu, opravou střechy nebo modernizací výtahu. Tím pádem by se mohl fond oprav ještě zvýšit a otázkou je, jestli by to váš rodinný rozpočet zvládl.

Koupě nemovitosti je jako manželství

Na závěr nezbývá než citovat amerického investora Roberta Kiyosakiho „kupování nemovitostí je jako uzavření manželství. Než to uděláte, často se scházíte… prohlížíte si co nejvíc různých nemovitostí. Když najdete nemovitost svých snů, uspořádáte svatbu v bance. Jestliže vás nemovitost začne otravovat a vaše manželství se stane zlým snem, rozvod může být zdlouhavou a otravnou transakcí.“

 

REKLAMA

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *