EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 01. 2024

0 komentářů

Ledy tají, přichází konec realitní zimy v Česku

 

Levnější hypotéky, navracející se poptávka, ale také netrpěliví majitelé, kteří čekají, až budou mít domácnosti i jednotlivci zase chuť připlatit si za vlastní bydlení. A z toho vyplývající další přepisování cenových map napříč segmenty i lokalitami, sotva se stačily v loňském roce trochu stabilizovat. Závěr realitní zimy roku 2024 a předjaří přinese celou řadu změn.

Loading



 

Úroky budou klesat, ceny se pozvolna vrátí k růstu

Jeden z nejčastějších letošních dotazů se bude věnovat vývoji cen nemovitostí. Budou v jednotlivých krajích stoupat, klesat anebo stagnovat? Otázka trápí jak zájemce o vlastní bydlení, tak majitele, kteří chtějí prodávat a rádi by se zorientovali v cenových hladinách následujících měsíců. Odpověď bohužel není jednoznačná, spolehnout se však pravděpodobně můžete na jediné. Období největšího propadu cen je za námi.

Zdaleka nejvíce však budou poptávku a ceny ovlivňovat dostupné úvěry. Tedy především politika ČNB a nabídka komerčních bank v oblasti hypoték. Tam lze očekávat postupné uvolňování. Na začátku roku se tak bude do trhu propisovat spíše prvotní optimismus než zásadní zvýšení žadatelů o hypotéku.“

Bude to však právě větší dostupnost hypoték a příznivější úvěry, které postupně vrátí na trh odloženou poptávku a začnou ceny nemovitostí opět posouvat směrem nahoru. Ve městech jako Praha nebo Brno se může jednat o růst skokový, který – alespoň dočasně – může v poptávkových cenách smazat poslední rok stagnace.

Pokud chce někdo jasné znamení, že se trend obrací, je to počet lidí, které začne potkávat na prohlídkách. Množství zájemců je pochopitelně zásadním elementem, který majitelům umožňuje neslevovat na první dobrou z nabídkové ceny. To už se do jisté míry děje teď. Avšak pokud se mezi větším množstvím zájemců nakonec najde někdo, kdo bude ochoten přeplatit ostatní, nebo přece jen bude muset majitel cenu snížit, to si zatím nikdo netroufne odhadovat.

REKLAMA

Do nabídky se vrátí chybějící nemovitosti

V roce 2023 platilo pravidlo, že kdo prodávat nemusel, ten neprodával. Nabídka realitních portálů tak byla v mnoha oblastech a segmentech v případě nových nemovitostí výrazně chudší než před lety. Narostl naopak počet takzvaných „ležáků“ – špatně prodejných nemovitostí, které se nabízí i několik měsíců nebo dokonce let v řadě.

Už na jaře by se však situace mohla začít otáčet – pokud poroste počet zájemců o koupi, mohly by se do nabídky vrátit například nedostatkové byty v centrálních lokalitách velkých měst nebo některé rodinné domy.

Nebude se z mého pohledu jednat o skokové doplnění nabídky, na to bude kupní síla na začátku roku stále ještě slabá. Ale třeba u pražských bytů v širším centru můžete rozšíření nabídky rozhodně očekávat, a to už v průběhu příštích měsíců. V Brně bude hodně záviset na poptávce – pokud po více než roce poklesu opět vzroste, pak se pravděpodobně do nabídky vrátí řada nemovitostí i tady.

A o jaké nemovitosti by se mělo jednat především? Mělo by se jednat hlavně o menší byty do dispozice 2+kk. Po těch bude větší poptávka vzhledem k dostupnosti financování i k rostoucímu počtu single domácností. V menší míře se objeví naopak mnohapokojové velké a atypické byty, u kterých bývá cena volatilní. Je o ně sice menší počet zájemců, osloví však movitější segment zájemců, pro které se rovněž v následujících měsících stane financování výhodnějším než doposud. Řada nových nemovitostí už se začala objevovat v prvních týdnech nového roku.

Autor: Martin Ponzer, CEO digitální realitní služby Bezrealitky

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *