EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Lidé chtějí fixovat hypotéky dopředu, největší zájem je stále o pětileté fixace

 

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů rostou, a ještě určitě porostou. Těm, kterým letos končí fixace a měli by své hypotéky refinancovat, se vyplatí začít řešit změnu fixace nebo i banky co nejdříve. Podle bank je u klientů stále nejoblíbenější pětiletá fixace, ale šlapou ji na patu i nabídky na fixování hypotéky na sedm a 10 let.

Loading



 

Mezi klienty je dlouhodobě nejoblíbenější fixace úrokové sazby na 5 let. Ze strany našich klientů vnímáme zvýšený zájem o novou fixaci i několik měsíců před koncem původní fixace, nevedeme si ale přesnou statistiku. Zároveň je stále preferované především pětileté období s očekáváním, že úrokové sazby během této doby opět klesnou. Klientům, kterým se blíží výročí jejich fixace úrokové sazby, posíláme 100 dní předem novou nabídku fixace. Sazbu, kterou jim v danou chvíli nabízíme, zároveň těmto klientům podržíme po celou tuto dobu. Díky tomu mají jistotu, že se jim sazba na poslední chvíli před koncem fixace už nezvýší,“ vysvětluje Jana Pokorná, tisková mluvčí AirBank.

Ti, kdo refixují nebo refinancují své hypotéky čeká většinou šok. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex za pět let vzrostly sazby z 2,01 procenta na 4,88 procenta. Navíc před pěti lety jsme byli svědky růstu úrokových sazeb. V březnu roku 2017 byla průměrná úroková sazba dokonce 1,95 procenta. Je tedy jasné, že lidé, kterým letos končí fixace si na měsíčních splátkách připlatí i několik tisíc korun.

Klienti pochopili význam dlouhodobosti sazeb a jejich garance právě v této chvíli, když „refixují“ a jejich splátka se posunula významně nahoru. Je zde vidět dlouhodobý záměr ČS doporučovat i delší sazby než 5 let. Nyní vidíme posun z deseti a osmi letých sazeb zpravidla směrem k pětiletým, což v tomto prostředí sazeb považuji za rozumné,“ uvedl Filip Belant, šéf tribu ČSAS.

Preference sazeb samozřejmě záleží na aktuálním vývoji na hypotečním trhu. Když byly sazby nízko, vyplatilo se fixovat na co nejdelší dobu, ale v popředí zájmu jsou nejčastěji pětileté fixace. Jde o takový střednědobý horizont a sazby jsou většinou nejvýhodnější.

REKLAMA

Pětileté fixace vedou

Největší zájem je o pětileté fixace, které například u nás tvoří více než polovinu nových úvěrů. Hypoteční trh bezpochyby v porovnání s loňským rekordním rokem výrazně poklesne, otázkou je tak spíše jak moc. Na začátku roku se predikce poklesu pohybovaly okolo 30 %, pokud budou ovšem sazby dále výrazně růst, můžeme se dočkat i většího poklesu. K tomu je ovšem potřeba dodat, že loňský rok byl skutečně rekordní, a tak se nyní spíše vracíme k jakémusi normálu,“ říká Ondřej Šuchman, manažer hypoték v Komerční bance.

Hypoteční úvěr je běh na dlouhou trať a fixace představují určité mezníky. Pokud si někdo pořídil hypotéku s úrokovou sazbou dvě procenta, pak refinancuje za 4,5 procenta, za dalších pět let se může dočkat naopak příjemného snížení.

Z našich dat vyplývá, že 56 % zájemců o nemovitosti jsou lidé, kteří na pořízení potřebují čerpat hypoteční úvěr. Zbytek jsou zájemci s hotovostí, ve valné většině investoři. Můžeme tedy hovořit o dalším poklesu čerpání hypotečních úvěrů v řádu 25-30 % od začátku dubna. Během dubna a května ještě budou dojíždět hypoteční úvěry, které byly procesovány před tímto datem. Opravdový pokles můžeme čekat v prázdninových měsících,“ predikuje Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

 

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *