EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

06. 04. 2022

0 komentářů

Fincentrum Hypoindex duben 2022: Hypotéky za méně než 5 % brzy skončí

 

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zatím nepřekročila hranici 5 %. Co není, ale brzy přijde. ČNB opět zvýšila sazby, plošné zdražování hypoték tak na sebe nedá dlouho čekat. Od dubna navíc začala platit tvrdší pravidla pro poskytování hypoték. Kdo již na hypotéku nedosáhne?

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) minulý týden opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o půl procentního bodu na 5 %. To je nejvyšší úroveň od roku 2001. Od této sazby se odvíjí i výše úrokových sazeb hypotečních úvěrů. V nadcházejících dnech a týdnech tak neodvratně přijde další zdražování hypoték.

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 4,88 %

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla od konce loňského roku již o více než jeden procentní bod z 3,81 % p. a. v prosinci na dubnových 4,88 % p. a.

„Sazby hypotečních úvěrů, po středečním zvýšení základních sazeb ze strany ČNB, stačily zvýšit prozatím jen některé banky a proto je průměrná nabídková sazba hypoték Fincentrum Hypoindex k datu 5. dubna 2022 „jen“ 4,88 %. Dá se tedy očekávat, že tato sazba v průběhu tohoto měsíce poroste, a to jakmile se ke zvýšení přidají i další bankovní ústavy. Je čím dál více pravděpodobné, že průměrná nabídková sazba dosáhne na hranici 5 %. A to bohužel nemusí být pro letošní rok výše konečná,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex březen 2022
Fincentrum Hypoindex duben 2022
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

REKLAMA

Sazby hypoték do 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden a tři roky již hranici 5 % p. a. pokořily. Hypotéky fixované na jeden rok nabízí banky v průměru za 5,06 % p. a. a na tři roky za 5,08 % p. a. Sazby hypoték fixovaných na pět dosáhly v dubnu v průměru 4,78 % p. a. a na 10 let 4,62 % p. a.

Další navýšení základní sazby ČNB by se vzhledem ke konkurenčnímu boji nemuselo zatím promítnout do hypotečních sazeb v plné výši, překročení pětiprocentní hranice průměrné nabídkové sazby je však na spadnutí.

ČNB bude opět rozhodovat o nastavení základních úrokových sazbách v květnu. Vzhledem k přetrvávajícím inflačním tlakům je možné, že dojde k dalšímu navýšení sazeb. Záviset bude ale také na vývoji situace na Ukrajině či nové makroekonomické prognóze.

Měsíční splátka překročila 20 000 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 4,88 % p. a. činí v dubnu 20 227 korun.

REKLAMA

„Splátku průměrné hypotéky na trhu ve výši 3 500 000 korun, která při splatnosti 25 let, přesahuje už dnes hranici 20 000 Kč, si opravdu nemůže dovolit každý. Díky vysokým sazbám a vysokým cenám nemovitostí se stávají hypoteční úvěry opět produktem pouze pro vysoko příjmové části obyvatel,“ uvedl Jiří Sýkora.

Dostupnost hypoték ale zhoršují i přísnější pravidla pro jejich poskytování, která od 1. dubna opět zavedla ČNB. Žadatelé starší 36 let musí mít naspořeno minimálně 20 % odhadované hodnoty nemovitosti, výše poskytované hypotéky nesmí překročit 8,5 čistého ročního příjmu a maximální měsíční splátka nesmí být vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu.

Hypotéka: nedosažitelný cíl lidí s průměrným příjmem

Pro jednoho žadatele s průměrným příjmem to znamená, že si může vzít hypotéku necelých 3,5 milionu korun a splácet může maximálně pouze cca 16 tisíc korun. Zapomínat nesmíme také na stovky tisíc korun, které musí mít žadatel naspořeno. Při současných cenách nemovitostí a úrokových sazbách hypoték tak představuje hypotéka pro žadatele s průměrným příjmem nedosažitelný cíl.

Na hypoteční úvěr za současných podmínek nemusí dosáhnout až třetina žadatelů. Hypoteční trh by se mohl propadnout až o polovinu. Vlastnické bydlení tak letos nahradí bydlení nájemní. „Všechny výše uvedené faktory budou mít za následek další snižování počtu poskytnutých úvěrů a zvýšení zájmu o nájemní bydlení,“ dodal Jiří Sýkora.

REKLAMA

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *