EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Má význam si pospíšit s žádostí o hypotéku ještě v tomto roce?

 

Pokud máte v nejbližší době v plánu financovat bydlení hypotékou, jistě zvažujete, zda má význam stihnout její vyřízení ještě v závěru tohoto turbulentního roku. Průměrné úrokové sazby totiž opět atakují 2% hranici, a jsou tak nejvýhodnější za poslední tři roky. Zvláště pro OSVČ pak může být důležité hledisko bonity. Koronavirová krize totiž omezila příjmy mnohých podnikatelů, což se promítne do daňového přiznání, které budou v příštím roce žadatelé bance dokládat. Jak banky posuzují s ohledem na koronavirový lockdown bonitu podnikatelů žádajících o hypotéku? A má význam žádost o úvěr uspíšit?

Loading



 


Úrokové sazby hypoték až na krátkodobé výjimky již půldruhého roku klesají. Zatímco na konci prvního kvartálu 2019 už šplhaly přes 3 % p.a. a zdálo se, že doba levných hypoték končí, dnes se opět dostáváme pod 2 %. Nejčerstvější statistiky ČNB za září uvádějí průměrnou sazbu 2,05 %, u refinancovaných úvěrů dokonce 1,95 %.

Sazby atakují historická minima

„Byť se standardní nabídky většiny bank pohybují kolem 2,19 až 2,29 procenta, reálně je u některých bank možné získat hypotéku na 80 procent hodnoty nemovitosti za sazby kolem 1,89 procenta p.a.,“ popisuje situaci na trhu David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance, s tím, že u hypotéky s takzvaným rizikovým pojištěním se dá dostat dokonce až na 1,69 %. „Rizikové pojištění ale zvyšuje celkové náklady a mělo by tedy být sjednáváno s rozmyslem a z jasného důvodu, nikdy ne pouze kvůli získání výhodnější úrokové sazby,“ doplňuje David Eim.

Navzdory ekonomickým dopadům koronavirové krize tedy nedošlo k omezení poptávky po úvěrech na bydlení (a investice) a banky evidentně ani nezohlednily nepochybný růst rizik ve vyšší rizikové marži. Poslední měsíce poté co do objemu sjednaných hypoték patřily k nejlepším v historii. Rekordní rok a nízké sazby ale neznamenají, že se k hypotéce dostane každý, kdo by se k ní dostal loni.

Přirážka za příjmy z podnikání

I když ČNB v reakci na koronavirovou krizi výrazně omezila předchozí restrikce, banky udržovaly obezřetný konzervativní přístup. Omezující parametry některé banky zachovaly, jiné je postupně uvolnily, ale prakticky všechny bez výjimky zavedly různá omezení reagující na ekonomické dopady koronavirové epidemie.

„Namátkově jde především o omezení uznatelnosti příjmů z nejohroženějších oborů, jako je například cestovní ruch, provoz restaurací, barů, kulturní či sportovní činnosti, ale třeba i letecký, nebo dokonce automotive průmysl,“ vyjmenovává David Eim.
Omezení se však netýkají jen zaměstnanců, a to hlavně se smlouvou na dobu určitou, nýbrž především podnikatelů. „U příjmů z podnikání jsme se dokonce začali setkávat se zatím nevídanou přirážkou k úrokové sazbě za to, že je zdrojem příjmu podnikání,“ říká David Eim.

REKLAMA

Zásadní rozdíl v uznatelných příjmech u výdajových paušálů

Banky se ve svém přístupu samozřejmě liší, a proto příjem z ohrožených oblastí nemusí automaticky znamenat stopku. Může ale přinést více práce s hledáním vhodného řešení a pravděpodobně také pečlivější prověřování ze strany banky. Nalezení vhodné banky pro kladné vyřízení žádosti o úvěr je v současnosti o to důležitější u podnikatelů, kteří využívají výdajový paušál.

„Vzhledem k tomu, že skutečné náklady podnikatele uplatňujícího výdajový paušál mohou být i výrazně nižší, některé banky aplikují u paušalistů takzvané předanění. V rámci mechanismů jednotlivých bank zde tak existují značné rozdíly a uznatelný příjem může být u různých bank i více než dvojnásobný,“ vysvětluje David Eim. A dodává, že v aktuální situaci o to více roste význam hypotečních makléřů, kteří umějí v záplavě nabídek bank nalézt pro klienta optimální řešení.

Uspíšení hypotéky nic neřeší

U podnikatelů, jejichž ekonomickou aktivitu omezila koronavirová opatření, se to „papírově“ projeví v daňovém přiznání za rok 2020, které budou podávat v příštím roce. Dá se tak předpokládat, že daňová přiznání za rok 2020 budou dotčena koronavirovou krizí a OSVČ nebudou dosahovat na tak vysoké hypotéky jako letos. Pokud si pospíší a o hypotéku požádají ještě v tomto roce, aby bance doložily daňové přiznání za rok 2019 s lepšími příjmy, v žádném případě ale nemají vyhráno.

„Banky si udržují dobrý přehled o tom, které obory a jak moc jsou zasaženy koronavirovou krizí. Prověřují tedy i pohyby na účtu a podobně. Žadatel, jehož příjmy se rekrutují z ohrožených oblastí, tak nutně musí počítat s tím, že daňové přiznání z roku 2019 nebude mít nyní velkou váhu, byť za normálních okolností by jeho příjmy byly naprosto dostatečné,“ upozorňuje David Eim.

REKLAMA

A státní podpora na tom nic nemění. Z pohledu banky to totiž není trvalý pravidelný příjem a do daňového přiznání nijak nevstupuje.


O společnosti Gepard Finance
GEPARD FINANCE jsou specializovanou makléřskou firmou, která působí na trhu 17 let. Jejím hlavním oborem činnosti je poradenství v oblasti hypotečních úvěrů a kompletní zpracování úvěrových a pojišťovacích produktů. Profesionální makléři svým klientům zdarma zajišťují hypotéky, úvěry ze stavebního spoření a pojištění. V současné době disponuje franšízová síť GEPARD FINANCE 100 funkčními obchodními místy, čímž je zajištěna snadná dostupnost a obsluha klientů po celé České republice i na Slovensku. GEPARD FINANCE se v roce 2011 staly největší hypotečně-makléřskou firmou v ČR. Společnost je zakládajícím členem Asociace hypotečních makléřů a držitelem značky kvality „FÉR hypotéka“.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Jaké příjmy vám banka započítá při žádosti o hypotéku

Vypadá to, že hypoteční sazby zatím přestaly růst, a také, že se realitní trh uklidnil, přestaly růst ceny nemovitostí a možná ty ceny brzy začnou i klesat. Úplně ideální čas pro  pořizování hypotéky a nového bydlení sice ještě nenastal, ale pojďme si zopakovat, jaké podmínky budete muset splňovat při žádosti o hypotéku. A jaké příjmy […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 08. 2022

Jak zvýšit bonitu

Jak můžete zvýšit svou bonitu při žádosti o hypotéku

S rostoucími úrokovými sazbami v posledních měsících drasticky zvyšují požadavky při žádosti o hypotéku. Především z toho důvodu, že se neustále zvyšují měsíční splátky. Rozum sice velí, že brát si v dnešní době hypotéku není úplně dobrý nápad. Pokud ale hypotéku v tuto chvíli opravdu chcete, možná budete muset navýšit svou bonitu, aby vám banka […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 07. 2022

Vysoké sazby a nová hypotéka

Vyplatí se v době vysokých úrokových sazeb kupovat nemovitost na hypotéku?

Hypotéka je dlouhodobý závazek a rozhodně ji většina lidí nečerpá více než jednou či dvakrát za život. O hypotéce často žadatel dlouze přemýšlí, schválení a celý proces hypotéky taky není nejkratší. Navíc je hypotéka často výrazný finanční závazek, který zatíží rodinný rozpočet na několik dalších desetiletí. V současné době výrazně rostoucích hypotečních sazeb tak není […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 06. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *