EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Hana Bartušková

24. 06. 2020

1 komentář

Měl by nájemník platit fond oprav?

 

Pokud bydlíte v pronájmu a platíte pravidelný nájem, má majitel bytu právo po vás požadovat platby do fondu oprav

Loading



 

Co je to fond oprav?

Fond oprav vytváří společenství vlastníků jednotek (SVJ). Do tohoto fondu přispívá každý z účastníků SVJ, tedy každý z majitelů bytů v daném domě. Přičemž výše příspěvku do fondu oprav se odvíjí od plochy bytových jednotek. Každý z majitelů tak platí jinak velký příspěvek do fondu oprav v závislosti na tom, jak velký je daný byt.
Fond oprav je příjmem SVJ. A je určen pro správu majetku SVJ, tedy domu a také pozemku, na kterém stavba stojí. Peníze z fondu oprav je možné použít na krátkodobé i dlouhodobé opravy související se nemovitostí. Příspěvky do fondu uprav upravují stanovy SVJ.
Také si přečtěte: Co je součástí fondu oprav

Kdo platí fond oprav?

Z definice fondu oprav je jasné, že platby do fondu jsou povinné pro majitele bytu. Ten je vlastníkem bytové jednotky a je součástí SVJ. Jako takové nemůžou být tyto poplatky povinné pro nájemníka bytu. Ten sice byt používá, ale není jeho povinností fond oprav platit, protože není členem SVJ.

Jaký je rozdíl mezi fondem oprav a zálohou na energie

Majitel bytu je povinnen při pronájmu zajistit určité služby, jako například dodávky energie, vody a tepla, odvoz komunálního odpadu nebo příjem televize a rozhlasu. Toto jsou služby, které nájemník spotřebovává a které je povinnen platit. Nejčastěji tyto služby platí v rámci tzv. záloh na energie, které jsou každý rok zúčtovatelné.
Oproti tomu fond oprav nezajišťuje služby, které spotřebovává zákazník. Zajišťuje totiž správu nemovitosti a pozemku a souvisí přímo z nemovitostí, nikoliv s jejím pronájmem. Fond oprav není možné zahrnout jako součást do záloh na energie a za jeho platby je primárně odpovědný majitel bytu jako člen SVJ. Pokud majitel chce, aby i fond oprav platil přímo nájemník, musí to uvést řádně do nájemní smlouvy.

Fond oprav jako součást nájemného

Nejčastěji dochází k úpravě, kdy je ve smlouvě uvedeno základní nájemné a k tomu poplatky za energie. Fond oprav poté platí majitel nemovitosti z peněz, které vybere v rámci nájemného. Za platby do fondu je dále zodpovědný majitel a nájemníka tyto platby vůbec nemusí zajímat.
Pokud v tomto případě SVJ příspěvky do fondu oprav každý rok účtuje a stanovuje případné přeplatky nebo nedoplatky, tak konečné zúčtování fondu oprav náleží jedině majiteli. A nájemník nemusí doplácet nedoplatky, ani nemá nárok na vrácení přeplatků. Stejně tak nemůže majitel zaplacení nedoplatků požadovat po nájemníkovi.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

zakázat v nájemní smlouvě

Co vám může majitel bytu zakázat v nájemní smlouvě?

I když může mít majitel spoustu požadavků, jak by měl nájemník používat nebo naopak nepoužívat jeho nemovitost, tak dle občanského zákoníku nemá právo řadu věcí zakázat. Například nemůže ovlivnit, jestli bydliště v dané nemovitosti nahlásíte jako trvalé bydliště nebo vám nemůže zakázat chovat v bytě zvířata. A je něco, co vám majitel může zakázat v […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 11. 2022

Předávací protokol

K čemu je předávací protokol při pronájmu bytu

Při nastěhování a přejímání nemovitosti je vhodné zaznamenat stav energií a také stav bytu, který se začíná pronajímat. Stejně tak je dobré zaznamenat stav energií a stav předávaného bytu při odstěhování nájemníka. Předejdete tak sporům při vyúčtování a také sporům o rozbité vybavení bytu či jiné škody.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shuttestock

21. 09. 2022

Notářský zápis vyklizení

Notářský zápis k vystěhování neplatiče v bytě: Jaká jsou pravidla?

Pokud chce pronajímatel nechat vystěhovat neplatícího nájemníka, musí nejprve disponovat tzv. exekučním titulem. Tím může být vykonatelné rozhodnutí soudu, ale variantou je také sepsání notářského zápisu se svolením k přímé vykonatelnosti. Nejvyšší soud ČR vydal v květnu 2020 rozhodnutí, v němž ohledně notářského zápisu k vyklizení nemovitosti upřesnil pravidla.

Text: Veronika Hejná

12. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • David

    2 ledna, 2024

    To, že fond oprav je povinen nájemce hradit ve chvíli, kdy je to ujednáno ve smlouvě je nesprávné. Dle § 2251 OZ nájemce není povinen hradit ničeho jiného, než nájemné, zálohy na (nezbytné) služby a případně uhradit kauci. Pokud si něco takového stejně pronajímatel s nájemcem ujednají, jde o zkracující jednání, ke kterému se nepřihlíží.

    Hrazení fondu oprav je navíc výslovně vyloučeno v důvodové zprávě, tudíž jde o dezinformaci.

    Ověřujte si informace před tím, než je uveřejníte.

    Odpovědět