EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

24. 07. 2017

0 komentářů

Milan Matějíček: Lidé si nedokáží spočítat cenu půjček

 

Česká národní banka (ČNB) zpřísnila poskytování hypoték a dál utahuje šrouby. Přivede žadatele o úvěr do šedé ekonomiky? „Ta obava tady je,“ říká Milan Matějíček, zemský ředitel Fincentra.

Loading



 


Ostrava má poměrně vysokou míru nezaměstnanosti. Projevuje se toto také v tom, co lidé chtějí? Např. více pojištění pro případ nesplácení úvěru?
Nemáme pocit, že bychom více řešili těchto pojištění, nebo výrazně více spotřebitelských úvěrů a půjček v souvislosti s vyšší mírou nezaměstnanosti. Lidé se nedostanou do dluhové pasti, protože je o něco vyšší nezaměstnanost, ale spíše proto, že chybí obecná finanční gramotnost a pokora.
Je naprosto běžné, že i lidé, kteří vydělávají 25 tis. Kč a více čistého, se také dostávají do dluhových pastí, a to jen z toho důvodu, že si neuhlídají to, že brát si úvěr na dovolenou, drahý mobil, a ještě nehledět na výši úroku, není zrovna rozumné. A tyto půjčky pak sráží lidi k zemi. Myslím si, že  Ostrava a Ostravsko se v tomto směru nevymykají celostátnímu průměru.
Co lidé řeší s finančními poradci nejčastěji? Je to bydlení, nebo chtějí řešit spíše jiné oblasti financí?
Záleží na tom, v jakém stavu se klient nachází. Pokud klienta máme 2 – 3 roky pod správou, tak již má základní potřeby našim poradcem vyřešené – nastavené investice, pojištěný majetek, rizika ztráty příjmů, nemoci, úrazu, invalidity a podobně. A je tedy velmi pravděpodobné, že i případnou hypotéku bude řešit se svým poradcem.
Jestliže se jedná o nově získaného klienta, tak především řešíme, co má a co by správně měl mít. Nastavit klientovi finanční plán dle jeho finanční situace a skutečné potřeby.
Velmi často se stává, že klient chce s námi řešit bydlení. A tady záleží na tom, jakou částku potřebuje, jaké má příjmy, kolik má naspořeno z vlastních zdrojů, popř. čím může ručit. V závislosti na těchto informacích vybíráme způsob, jak nejlépe zajistit financování. Naši poradci mají k dispozici více než deset bank a stavebních spořitelen.
Česká národní banka zpřísnila hypotéky. Sehnat hypotéku nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti začíná být problém. Do 90 % LTV jich banky mohou poskytnout jen 15 %. Jak toto řešíte s klienty?
Je to problematika, kterou s klienty řešíme denně. A jsou jen dvě možnosti: Buď odložíme zájem o úvěr a mezitím naspoříme peníze, nebo musí klient sehnat levnější nemovitost. Tady je na místě říct. Kliente neodkládej začátek  –  spoření, investování, pojištění.
Jsou pryč doby, kdy stačilo přijít s nulou v kapse.
Jedna z obav při zpřísňování hypoték je, že když klienti nebudou moci sáhnout po legálních úvěrových zdrojích, půjdou do šedé ekonomiky nebo si fiktivně od někoho půjčí, aby prokázali dostatek peněz na účtu – a po schválení hypotéky peníze zase vrátí. Jsou toto reálné obavy?
Pokud by to vedlo lidi, že si půjčí od rodičů nebo od sourozenců, je to přijatelnější, protože v rodině zřejmě nedostanou 40 – 50 % roční úroku. Otázka je, zda tím nestáhne do rizika i rodinného příslušníka.
Pokud klient bude natolik zoufalý a bude chtít jít do šedé ekonomiky, tak to bych mu rád rozmluvil. Nicméně ta obava tady je.
Nechá si to klient rozmluvit?
Klienti mnohdy ani netuší, jak je ta past na ně nalíčena, nedokáží si to spočítat. Z mých zkušeností vím, že i vzdělaní lidé s vysokoškolským titulem si nebyli schopni spočítat RPSN. A i tito klienti mají „zvláštní úvěry“, např. že dostanou 100 tis. Kč a budou platit „jen o 400 Kč víc měsíčně“. A kdyby si to přepočítali, tak zjistí, že zaplatí 30 až 50% roční úrok.
Nyní žijeme v období ekonomické expanze, kdy se daří, lidé mají práci, mzdy rostou… kdy očekáváte zlom?
To je přesně to, co nikdo neví. Říká se, že zlom přijde v době, kdy to nejméně čekáme. A navíc přijde z neočekávané strany.
Příkladem je rok 2001 až 2002 ve znamení spekulativní bubliny a havárie trhu cenných papírů. Nikdo nečekal, že můžou zbankrotovat společností jako Enron a World Com. Do toho 11. září 2001 – útok na americká dvojčata. Nebo hypoteční krize v roce 2007 a následně září 2008.  Burzy po celém světě zaznamenaly hluboký propad. Newyorská burza 25. září 2008 zažila v USA největší bankrot ve svých dějinách. Přitom kdo mohl čekat, jak se záležitost špatného dluhu v Americe přelije do celého světa.
Člověk by měl být obezřetný. A je dostatek způsobů, jak chytře investovat a být připraven i na tento scénář. Poradci z mého týmu tyto způsoby znají a rádi se o jejich využití s klientem podělí.
Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *