EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

20. 01. 2020

0 komentářů

Mobilní domy na hypotéku? Alternativa tradičního bydlení nebo nový trend?

 

Pro vlastníky pozemků, kteří chtějí vyměnit život v pronajatém bytě za bydlení ve vlastním domku se zahradou, ale přitom nemají finanční prostředky na výstavbu klasického domu, jsou mobilní domky vítanou alternativou pro rodinou rekreaci i celoroční bydlení. Co pořízení mobilního domu obnáší a jaké jsou výhody a nevýhody?

Loading



 

Bydlení: Zn. rychle a levně

Nespornou výhodou mobilních domků je zcela jistě jejich cena. Ceny menších mobilních domků se pohybují okolo 300 tisíc korun, za milion už se dá pořídit vcelku slušné bydlení. Obytná plocha se pohybuje okolo 20-40 m2, díky variabilním modulům se z nich však dá poskládat i mnohem větší prostor. Získávají tak na oblibě nejen namísto chalup, ale i pro celoroční bydlení.
Pak je ale potřeba počítat s izolací a vyřešit vytápění. I pro mobilní domek pro celoroční bydlení budete navíc potřebovat napojení na inženýrské sítě, což taky něco stojí.
Kromě nízké pořizovací ceny je výhodou i rychlost, během níž můžete začít bydlet. Mobilní domek specializovaná firma složí během několika dnů. A až vás omrzí nebo se rozhodnete na svém pozemku postavit rodinný dům, můžete celý domek prodat a odlifrovat k novému majiteli.
Nevýhodou může být o něco menší prostor, pro početné rodiny tedy nebude příliš vhodný. Životnost domků je o něco kratší než u zděného domu, výrobci většinou avizují něco mezi 20 a 40 lety.

Na stavební úřad musíte

Ačkoliv se často uvádí, že pro mobilní dům nepotřebujete stavební povolení, neplatí to bez výjimky. Pro umístění menších mobilních domků na pozemek v řadě případů opravdu nepotřebujete stavební povolení, bez komunikace se stavebním úřadem se ale neobejdete. Mobilní dům může být klasifikován jako tzv. výrobek plnící funkci stavby a podmínkou umístění je zpravidla územní souhlas.
Problém je v tom, že stavební úřady rozhodují nejednotně a v některých případech odmítají územní souhlas vydat. Také k vydání územního souhlasu potřebujete souhlasné stanovisko dotčených účastníků a soulad umístění domku s územně plánovací dokumentací.
Je-li třeba vybudovat přípojky, už se stavebnímu řízení nevyhnete. Pokud budete chtít přidělit číslo popisné, abyste si mohli nahlásit trvalý pobyt, bude domek muset nadto splňovat požadavky, které na stavby kladou legislativní předpisy. Pak jsou i mobilní domy ohlašovány jako stavby.
Řada dodavatelů mobilních domů poskytuje zájemcům informace související se stavební legislativou. Před zakoupením domku je také potřeba poradit se s místně příslušným stavebním úřadem, zda umístění povolí a jaké další podmínky bude nutné splnit. K mobilním domům vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj v roce 2013 metodickou pomůcku, jejíž aktualizaci momentálně připravuje.

Mobilní domy na hypotéku?

Banky přistupují i k mobilním domům v každém případě individuálně a dívají se na to, jakým způsobem je stavba spojena se zemí, jakou má životnost nebo použité materiály.

„I primárně inzerovaný mobilní dům může být stavbou spojenou se zemí pevnými základy, se standardní životností a kvalitou jako běžný rodinný dům. Pak je možné jej standardně ocenit a poskytnout na něj hypoteční úvěr,“ uvedl pro server Hypoindex.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

REKLAMA

V červenci loňského roku přišla se speciálním produktem hypotečních úvěrů na mobilní domy Hypoteční banka. Ta si již zmapovala výrobce mobilních domků na českém trhu a na regionální úrovni plánuje navázat s nimi obchodní vztahy. Do srpna, od kdy Hypoteční banka tyto úvěry poskytuje, bylo obvyklé úvěrovat tento typ staveb pouze v případě, že měly přidělené číslo popisné nebo evidenční.

Mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálové potvrdila, že banka poskytuje několik desítek těchto úvěrů měsíčně. „Věnujeme se aktivně vyhledávání nových tržních příležitostí a průběžně rozšiřujeme objekty úvěru pro jejich financování prostřednictvím hypotéky. Do těch nyní patří i mobilní domy bez čísla popisného/evidenčního, které klientům nabízejí moderní, komfortní a nízkoenergetické ekologické bydlení,“ uvedla Andrea Vokálová.

Není-li možné domek financovat pomocí hypotečního úvěru, řada bank potom nabízí americkou hypotéku, u níž jako zástava slouží jiná nemovitost, nejčastěji pozemek, na kterém má mobilní domek stát. Financovat tento typ bydlení lze také spotřebitelským úvěrem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

mobilní dům stavební povolení

Mobilní dům: Potřebujete stavební povolení?

Mobilní domy se stávají čím dál oblíbenější alternativou ke klasickým zděným stavbám. Nezřídka je využíváme jako rekreační objekty, anebo rodinné domky k trvalému bydlení. Kam lze mobilní dům umístit a bez jakého povolení ze strany stavebního úřadu se neobejdete?  

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

09. 11. 2021

Zastavení druhé nemovitosti pro hypotéku

Jak si sjednat hypotéku bez vlastních prostředků? Ručte další nemovitostí!

Získat hypotéku se může v dnešní době leckdy zdát jako nadlidský úkol. Banky totiž v současnosti kladou před žadatele o hypoteční úvěr hned několik obrovských překážek. Jednou z nich je i nutnost mít našetřeno často i 10 % z ceny nemovitosti. V případě vysněného bytu v ceně 5 miliónů korun to dělá závratných 500 tisíc korun.  To […]

Text: Hana Bartušková

22. 10. 2020

odpočet úroků z hypotéky

Jak uplatnit odpočet úroků z hypotéky na dani z příjmu

Daňový odpočet z hypotéky je zajímavým nástrojem pro snížení daně z příjmu. Díky tomu, že si pořídíte vlastní bydlení, můžete za rok uplatnit až 300 tisíc jako nezdanitelnou část základu daně, což znamená úsporu až 45 tisíc korun za rok na dani z příjmu.

Text: Hana Bartušková

17. 01. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *