EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

01. 03. 2023

1 komentář

Musíte podat daňové přiznání, když jste loni prodali nemovitost?

 

Prodej nemovitosti je příjem, který musíte přiznat a zaplatit z něj daň z příjmu. Kromě několika situací, kdy splníte podmínku pro osvobození od daně z příjmu. V takovém případě pak daň z příjmu nejste povinni platit, ale možná máte povinnost prodej ohlásit finančnímu úřadu. Neboli jak a kdy musíte řešit daň z příjmu při prodeji nemovitosti.

Loading



 

3 případy pro osvobození od daně

V české daňové úpravě jsou definovány 3 tři případy, kdy nemusíte daň při prodeji platit. Jde o následující situace.

  • Nemovitosti, kterou prodáváte jste vlastnili déle než 5/10 let.
  • V nemovitosti jste měli více než 2 roky trvalé bydliště.
  • Příjem z prodeje nemovitosti použijete pro splnění vlastní bytové potřeby.

Vlastnění nemovitosti

Obecně platí, že pokud jste nemovitosti vlastnili déle než 5 let, tak při prodeji neplatíte daň z příjmu. Tento časový test byl prodloužen na 10 let pro nemovitosti, u kterých jste byli zapsán jako vlastník nemovitosti po 1. 1. 2021. Toto osvobození pak neplatí pro nemovitosti, které jste vlastnili jako fyzická či právnická podnikatelská osoba, pokud tato nemovitost byla zapsána v obchodním majetku.

Důležité je splnit časový test 5 nebo 10 let. V nemovitosti jste nemuseli bydlet, mohli jste ji klidně pronajímat a realizovat příjem z pronájmu jako fyzická osoba nepodnikatel. Nemovitost také mohla být klidně prázdná a drželi jste ji jako investici. To, jak byla nemovitosti užívána, není důležité, důležité je splnit časový test vlastnictví a také to, že jste nemovitosti neměli zapsanou v obchodním majetku.

Pokud nemovitost byla v obchodním majetku, tak je vždy předmětem daně z příjmu. A musíte ji uvést v daňovém přiznání.

REKLAMA

Pozn.: stejné podmínky a stejný časový test vlastnictví platí i při prodeji družstevního bytu, tedy při prodeji družstevního podílu.

Bydliště v nemovitosti

Podobně jako u časového testu vlastnictví, tak platí časový test pro bydliště v nemovitosti. V tomto případě platí 2leté trvání bydliště. Tedy alespoň 2 roky před prodejem nemovitosti. Tento časový test se uplatní, pokud prodáváte nemovitost, ve které jste bydleli, a stěhujete se do většího. Nebo třeba v případě, kdy prodáváte nemovitost při rozvodu. Daň z příjmu po 2letém trvalém bydlišti neplatíte.

Pro osvobození při prodeji může tuto podmínku splnit i zesnulý, pokud prodáváte zděděnou nemovitost. Pokud tedy babička, dědeček nebo rodiče měli v nemovitosti bydliště, zemřeli a vy tuto nemovitosti z dědictví prodáváte, tak daň z příjmu neplatíte. To samé platí i pro časový test vlastnictví nemovitosti.

Řešení bytové potřeby

Osvobození od daně z příjmu při prodeji platí také pro nemovitosti, které prodáte a u kterých peníze z prodeje použijete pro nákup  nemovitosti, kde budete sami bydlet. Neboli na nemovitost, kterou budete řešit vlastní bytové potřeby. Přitom bytovou potřebou může být: nákup nemovitosti, nákup pozemku pro výstavbu, výstavba nemovitosti, údržba a změna nemovitosti, vyplacení společného jmění manželů, vypořádání spoludědiců nebo splacení úvěru na financování bytové potřeby.

Pro splnění podmínky osvobození musíte tuto bytovou potřebu uplatnit nejpozději do konce daňového období, které následuje po roce prodeji nemovitosti. Tedy do konce roku 2023, pokud jste prodali nemovitosti loni. Přičemž o tom musíte informovat finanční správu a to do termínu daňového přiznání, tedy do 3. dubna 2023.

Příjem z prodeje nemovitosti v roce 2022

  • Ve výše uvedených případech tedy nemusíte platit daň z příjmu.
  • Pokud ale byl příjem vyšší než 5 milionů Kč, tak máte oznamovací povinnost a příjem musíte nahlásit na finančním úřadu. Oznamovací povinnost nemáte, pokud si prodej může finanční správa zjistit z dostupných informací, tedy z katastru nemovitostí.
  • Oznamovací povinnost máte vždy při prodeji družstevního podílu, bez ohledu na výši příjmu.
  • Pokud máte povinnost platit daň z příjmu, tedy jste nesplnili podmínku pro osvobození, tak daňové přiznání se v roce 2023 podává do 3. dubna, do 2. května při elektronickém podání.
  • Do tohoto data je také nutno zaplatit vyměřenou daň.
  • Pokud jste prodali nemovitost až v roce 2023, tak letos nemáte povinnost daňového přiznání, to podáváte až v roce 2024.
  • Nezapomeňte také na to, že jste možná měli povinnost podat daňové přiznání k nemovitosti do 31. ledna 2023.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Josef

    9 ledna, 2024

    Dobrý den,
    v odstavci „Příjem z prodeje nemovitosti v roce 2022“ uvádíte, že není povinnost podávat daňové přiznání, pokud prodejní cena nepřesáhla 5 mil. korun. Nezanikla tato podmínka od 1. 1. 2021, kdy naopak každá částka podléhá oznamovací povinnosti?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět