EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Zbyněk Drobiš

12. 01. 2018

0 komentářů

Náhrada škody: Pozor na sníh padající ze střechy

 

V zimních měsících se zvyšuje riziko pádu sněhu ze střechy. Jaká je právní odpovědnost za padající sníh a co lze doporučit vlastníkům nemovitosti?

Loading



 


Občanský zákoník vymezuje ochranu zdraví a majetku. Odškodnění újmy na zdraví je stanoveno poměrně detailně okruhem řady náhrad, které je oprávněn poškozený požadovat. Nedbalostní jednání škůdce se tak může značně prodražit. Je vhodné jednat preventivně tak, aby bylo maximálně omezeno riziko vzniku újmy třetí osobě.

Tip: Odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem

Odpovědnost vlastníka nemovitosti

Každý je povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného. Vlastník nemovitosti je odpovědný za újmu způsobenou padajícím sněhem ze střechy nemovitosti. Nejčastěji dochází touto škodnou událostí k poškození zaparkovaných vozidel. Bohužel v některých případech může nastat také újma na zdraví třetí osobě.

Řádná péče o nemovitost

Vlastníkovi nemovitosti lze primárně doporučit, aby vykonával řádnou péči o svou nemovitost z hlediska odklízení sněhu a odstranění ledu. Preventivně lze také doporučit sjednání pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti s dostatečnými pojistnými limity zejména pro případy újmy na zdraví. Odškodnění újmy na zdraví může dosahovat velmi vysokých částek v řádech milionů korun v případech velmi vážné újmy na zdraví.

Tip: Poškozený se nemůže platně vzdát práva na odškodnění újmy na zdraví

REKLAMA

Poškozený musí zajistit důkazy

Pro poškozeného touto škodnou událostí, ať se již jedná o majetkovou újmu na vozidle anebo újmu na zdraví, je podstatné, aby si zajistil dostatek důkazů k prokázání škodné události a následků způsobené újmy. V případném sporu nebo vyjednávání s odpovědným pojistitelem vlastníka nemovitosti leží důkazní břemeno na poškozeném.
Lze doporučit zajistit primárně dostatečnou fotodokumentaci místa škodné události a samotné újmy, včetně kontaktních údajů na případné svědky. V případě újmy na zdraví zvážit přivolání Policie České republiky k místu utrpěné újmy na zdraví.

V případě sporu vyhledejte právní pomoc

Každý případ náhrady škody je individuální a záleží na okolnostech konkrétního případu. V případě řešení obdobného případu vyhledejte právní pomoc advokáta před zahájením sporu ke kvalifikovanému posouzení veškerých okolností a rizik vedení sporu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *