EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nájemné roste napříč Prahou. Nezáleží na adrese ani na velikosti bytu

 

S rostoucími cenami bytů jdou ruku v ruce i zvyšující se ceny za nájemní bydlení. Za posledních pět let se průměrné měsíční nájemné v Praze zvýšilo téměř o polovinu. Průměrný meziroční růst nájemného byl 7,3 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte, která vychází ze srovnání nabídkových cen na inzerentních serverech a transakčních cen nemovitostí.

Loading



 


Tempo růstu nájemného bydlení je podle analýzy stejné u dražších i levnějších bytů. Zajímavostí je, že ceny nájmů na pražských sídlištích se během letošního roku dosáhly přibližně stejné úrovně jako nájmy bytů v centru Prahy.
Podle analýzy developerské společnosti Trigema počet nabízených nájemních bytů určených k dlouhodobému pronájmu narostl o 3,5 procenta. Po mírném propadu průměrného nájmu na metr čtvereční se podle Trigemy pokles zastavil a nájem je nyní stejně vysoký jako na konci prvního čtvrtletí letošního roku. Developer však dodává, že při podobné zásobě jako v roce 2018 je cena o 12 korun za metr čtvereční vyšší.
Bytů k pronájmu je nejvíce v Praze 2, 4, 5 a 10. V těchto lokalitách je aktuálně k prodeji 3 800 bytů, což tvoří více než 54 procent nabídky. Nejvíce za nájem zaplatí obyvatelé bytů v centru a nejméně na Praze 4, 9 a 10. Pouze tady je průměrný nájem nižší než 300 korun za metr čtvereční.
Ceny nájemních bytů v Praze stále rostou. Největší zájem je stále o malometrážní byty, tedy garsonky a byty dvoupokojové, tzv. startovací byty. Dle našich zkušeností se vůbec nejlépe pronajímají byty v přilehlých částech centra a na perifériích Prahy, tam kde je dobrá dopravní dostupnost a nižší ceny než v samotném centru. Naopak rodinné domy se pronajímají podstatně hůře než menší byty. Obvykle jsou poptávajícími po takových domech rodiny, např. ze zahraničí, kteří jsou zde kvůli práci,“ uvedl Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX.
Bytů ke koupi je málo, ale problém je i s tím, nemovitost si pronajmout. Žádané byty mizí z nabídek během několika dnů.
Stejný byt, který byl v nabídce před rokem, a zrealizování jeho pronájmu trvalo několik týdnů, se dá dnes bez problémů pronajmout za cenu o 10 % vyšší, a to během týdne až dvou. V Praze a jejím blízkém okolí převládá poptávka nad nabídkou, ceny se stále zvyšují v souvislosti s přísnějšími podmínkami bank na poskytnutí úvěrů,“ dodal Hrubý.

Majitelé bytů si nájemníky pečlivě vybírají

Češi jsou jako pronajímatelé tolerantní. Jestliže mají o svém podnájemníkovi dostatek informací, nedělají mezi zájemci velké rozdíly. Ukázal to průzkum portálu Bezrealitky.cz, ze kterého vyplývá, že pronajímatelé preferují osobní domluvu. Pronájem bytu ale dokážou také zkomplikovat. Naopak slevit na nájmu jsou ochotni těm, kteří jim za to vyjdou nějakým způsobem vstříc – třeba byť i drobnou rekonstrukcí bytu na vlastní náklady.
Pokud si chcete rychle pronajmout byt, buďte upřímní. Ti nájemníci, kteří o sobě podají dostatek informací, najdou bydlení asi pětkrát rychleji.
„Je logické, že majitelé si chtějí být jistí spolehlivostí nájemce. A to nejen kvůli sobě, ale také sousedům. Například v Německu je běžné, že při jednání o pronájmu zájemce doloží reference od předchozích majitelů, zaměstnavatele nebo například doklad, že řádně platí své účty na telefon. Tím jasně dává najevo, že je pro majitele zodpovědným partnerem, zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *