EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Karel Pučelík

24. 10. 2019

1 komentář

O byty je stále zájem, ceny ale klesat nebudou

 

Prodeje bytů v Praze posílily, ukázala to společná analýza trojice významných  developerských společností. Stejně tak rostly i ceny nových bytů. Studie se rovněž zabývala i vývojem v trhu regionech. 

Loading



 


Společná analýza společností Trigema, Skanska Reality a Central Group ukázala vývoj za třetí čtvrtletí letošního roku. Celkově za ten to rok změnilo majitele skoro 4 tisícovky nových bytových jednotek. Průměrná sazba hypoték klesla na 2,47 procenta.
V Praze se prodalo 1450 jednotek, což je o téměř 12 procent více než předcházejícím čtvrtletí a dokonce o 38 procent více než v roce minulém.
Vloni se v Praze prodalo 5 tisíc nových bytů. V tomto roce by to mohlo být nakonec skoro 5 500. Celkem výrazně narůstá zájem především o jednopokojové byty, jejichž podíl na celkových prodejích se v meziročním srovnání navýšil téměř o osm procent. Nemůžeme přitom ale očekávat, že by se v dalším období poptávka vyrovnala stavu z let 2014 až 2016, kdy se na trhu každoročně uplatnilo vždy okolo 6 až 7 tisíci jednotek. Situace zůstává pro developery stále složitá,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.¨

Ceny klesat nebudou

Autoři analýzy se ale také shodli, že pokles cen nemovitostí neočekávají. „Ve třetím čtvrtletí tohoto roku se cena za m2 meziročně i mezikvartálně zvýšila. Pro nadcházející období očekáváme už jen pozvolný růst cen, v některých lokalitách budou ceny držet svou úroveň. Prostor pro zlevňování však nevidím. Aby k němu došlo, musela by především zlevnit cena stavebních prací a materiálů a zároveň by muselo dojít k výraznějšímu růstu nabídky na trhu,“ vysvětluje Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.
Největší nárůst (více než 200 procent!) ovšem zaznamenaly jednopokojové byty, takže pokud se statistiky přepočítají na prodané metry čtvereční, nebude nárůst tak markantní. „Nezdravá situace na pražském rezidenčním trhu se neprojevuje jen v rostoucích cenách. Její dopad je zřejmý i při detailním pohledu na aktuální nabídku jednotlivých dispozic. Zatímco ještě v roce 2013 se podíl malých bytů 1+kk a 2+kk pohyboval pod 50 procenty, dnes tvoří již 63 procent. Zároveň klesá i průměrná velikost nabízených bytů, která je dnes jen 65 metrů čtverečních. Ještě před několika lety to přitom bylo i o 10 metrů čtverečních více. Troufám si tvrdit, že kvůli vysokým cenám bytů a omezení dostupnosti hypoték bude tento trend nejspíš pokračovat i nadále,“ upozorňuje Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Nájemní bydlení a regiony

V posledním čtvrtletí rostl i prodej secondhandových bytů, kterých se prodalo přes sedm tisíc. Vývoj výše nájmů lze ale charakterizovat spíš stagnací.
K oživení došlo i na trhu v regionech. Lídrem je samozřejmě Brno následované Středočeským krajem ale překvapil Olomoucký kraj. V první polovině letošního roku se mimo hlavní město prodalo každé čtvrtletí okolo devíti stovek, ve třetím čtvrtletí se ale jednalo již o 1 200 bytů, jak dokládá šetření společnosti Trigema.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Kokos

    24 října, 2019

    Tak když je zájem o byty, proč by taky klesaly ceny… 😀

    Odpovědět