EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

01. 03. 2021

0 komentářů

Nájemní smlouva stažená z internetu vás může přijít draho

 

Majitelé bytů se ve snaze ušetřit čas a peníze často uchylují k tomu, že si vzor nájemní smlouvy stáhnou z internetu. Přepíší potřebné údaje a s přesvědčením, že je vše v nejlepším pořádku, dají smlouvu podepsat nájemci. To, co na první pohled vypadá jako praktický pomocník, se však později může hrubě nevyplatit. Podívali jsme se na případy, kde podle vzoru smlouvy z internetu nejčastěji nastávají problémy.

Loading



 


Předpokladem solidního smluvního vztahu, do kterého jako pronajímatel bytu vstupujete, je správně sepsaná nájemní smlouva. Univerzální vzor smlouvy stažený z internetu vám však bohužel neposkytuje jakoukoliv záruku správnosti. Není výjimkou, že takové volně dostupné dokumenty jsou neaktuální, odkazují na neúčinné právní předpisy, nastavují nevýhodné podmínky a obecně mají další hrubé nedostatky.
„Z praxe víme, že ve většině případů, kdy se majitel bytu obrátí na soud a soudní spor prohraje z důvodu neplatnosti některého ustanovení smlouvy, použil majitel právě vzor smlouvy stažený z internetu, případně vzor zcela neaktuální a opakovaně recyklovaný,“ uvedl Štěpán Smoleja, vedoucí právního oddělení společnosti UlovDomov.cz, která prostřednictvím služby Ideální nájemce pomáhá majitelům pronajímat nemovitosti bez rizika.

Nedostatečná smlouva nahrává notorickým neplatičům

Typickým příkladem zastaralé smlouvy může být dokument, který nezohledňuje aktuálně platný občanský zákoník. V případě sporu se nájemní vztah řídí vždy poslední verzí občanského zákoníku, přičemž poslední úprava přinesla značné změny. Pro laiky přitom není vůbec lehké odhalit případná chybná ustanovení, ani určit, zda univerzální smlouva obsahuje všechny zákonné náležitosti. Právní nedostatky mohou vést k napadení smlouvy nájemcem. V horším případě mohou být některá ustanovení smlouvy zcela neplatná, což otevírá prostor pro soudní spory. Nedostatečná smlouva navíc pouze nahrává notorickým neplatičům.
Univerzální smlouvy navíc zpravidla neobsahují důležité přílohy, jako je například předávací protokol, který specifikuje stav bytu a zařízení v době předání. Pokud nemáte podepsaný předávací protokol, vystavujete se riziku, že vám nájemník nebude chtít zaplatit škody na vybavení. Anebo některou část nábytku, kterým jste byt vybavili, jednoduše zapře.
„V Ideálním nájemci proto využíváme nabyté know-how a vlastní metodologii – byt důkladně procházíme a jeho stav zaznamenáváme do podrobného předávacího protokolu. Osvědčilo se nám pořizování kvalitních fotografií, které společně s protokolem slouží jako neprůstřelná dokumentace do budoucna,“ vysvětluje Štěpán Smoleja.

Za vzory z internetu nikdo nenese odpovědnost

Provozovatelé webů, kde vzory smluv najdete, většinou nenesou žádnou odpovědnost za případné škody, které vám v důsledku chybně či nevýhodně uzavřené nájemní smlouvy mohou vzniknout. To, že smlouva byla nevýhodná, zjistí majitelé totiž obvykle až při jejím plnění. Při sestavování nájemní smlouvy se proto vždy raději poraďte s odborníkem. Získáte tak jistotu, že právo bude na vaší straně.
S profesionálními, ověřenými smlouvami budete zároveň chráněni proti újmě, která by z případné chyby mohla vzniknout. Advokát totiž ze zákona nese odpovědnost za škody způsobené svým profesním pochybením, což by vám dalo možnost vymáhat případnou náhradu škody. Náklady vynaložené na advokáta vám tedy bohatě vyváží ušetřené starosti a potenciální finanční ztráty.
Součástí služby Ideální nájemce je i prvotřídní právní servis. Díky letitým zkušenostem se správou více než 1300 bytů jsme vytvořili spolehlivou smluvní dokumentaci, která pokrývá drtivou většinu situací, které mohou v nájemních a podnájemních vztazích nastat,“ dodává Štěpán Smoleja.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *