EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Poncarová

28. 12. 2020

0 komentářů

Nemovitosti v roce 2021: Jaká je prognóza realitních makléřů?

 

Co změní rok 2021 v nemovitostech? Budou se ceny nadále zvyšovat, nebo přijde dlouho očekávaný zlom a domy i byty zlevní? Zeptali jsme se realitních makléřů, jaké jsou jejich prognózy na příští rok.   

Loading



 


K novému roku se většinou upínáme jako k pozitivní změně. Zvlášť v náročném období, které máme za sebou, je to přirozené. Většinou to ale bývá tak, že úderem půlnoci posledního dne končícího roku se nic přelomového nestane. Ani nemovitosti tak podle všeho zázračně nezlevní. Realitní makléři přesto očekávají v průběhu roku 2021 na realitním trhu změny – některé budou pozitivní, jiné negativní. Záležet bude i na tom, jestli se na ně budete dívat z pohledu kupujícího nebo prodávajícího.

Nemovitostem hrají do karet hypotéky

Ačkoli na jaře mnozí předpokládali zásadní pokles cen nemovitostí, a to s ohledem na koronavirovou krizi a ekonomickou recesi, žádné zlevnění se na realitním trhu neodehrálo. Ceny nemovitostí stále mírně rostou a realitní kanceláře předpokládají, že tento trend bude pokračovat i v příštím roce. Poptávka totiž stále převyšuje nabídku, a navíc je posilována řadou faktorů souvisejících se současnou situací.

„Stále více Čechů vnímá investici do nemovitosti jako jeden z mála bezpečných a racionálních způsobů, jak zhodnotit své životní úspory. Míra inflace stabilně přesahuje 3 procenta, zatímco zhodnocení na bankovních účtech je buď nulové, nebo minimální. Tato skutečnost podněcuje k investicím, které neztrácejí hodnotu a jejichž hodnota naopak roste,“ říká Petr Morcinek, majitel holdingu M&M Reality.

Poptávka je posilována i nízkými úrokovými sazbami hypotečních úvěrů. I proto je objem hypoték v České republice v posledních letech rekordní. Podle Fincentra Hypoindexu klesla průměrná úroková sazba hypoték v říjnu na 2,02 procent ze zářijových 2,07 procent. V listopadu se úrok u některých bank dostal dokonce pod hranici dvou procent, průměrná úroková sazba na trhu byla 1,98 %. Za prvních jedenáct měsíců roku poskytly banky hypotéky za 224,507 miliardy korun.
V neposlední řadě poptávku posiluje i letošní zrušení daně z nabytí nemovitosti. „Aktuální podmínky na tuzemském trhu tedy logicky povedou k dalšímu zdražování nemovitostí s tím, že největší nárůst lze v příštím roce očekávat v nejžádanějších lokalitách velkých měst. Žádané nemovitosti získávají na hodnotě de facto každým dnem,“ domnívá se Petr Morcinek.

Praha se zastaví, regiony zdraží

Za takové situace budou nemovitosti zlevňovat jen obtížně. Proto i Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz, očekává že do druhého kvartálu nového roku budou aktuální trendy pokračovat. Současně se ale i něco změní. „Předpokládáme zastavení růstu cen bytů v Praze, udržení cen pražských nájmů zhruba v hladině konce roku 2018 a postupné zpomalení proudu Pražanů mířících za hranice města,“ dodává. V regionech by naopak měly nájmy i ceny nemovitostí nadále růst, a to zhruba pěti až desetiprocentním tempem.
Zlevnit by mohly zejména nemovitosti, jejichž cenu zvyšovala poptávka zahraničních investorů. „Klasickým příkladem jsou domy v Karlových Varech, jejichž ceny se od lockdownu propadají. Se slevou pak bude možné získat spíše větší nemovitosti, jejichž majitelé budou okolnostmi donuceni k prodeji. Většina z nich se momentálně neprodává právě kvůli cenovým propadům. Zdražovat naopak bude veškeré běžné bydlení, a to včetně nízkometrážních investičních bytů,“ predikuje Hendrik Meyer.
Nárůst cen nemovitostí se dá očekávat i ve městech s vysokou životní úrovní a dojezdovou dobou do Prahy do 90 minut. Příkladem jsou krajská města, jako je třeba Plzeň, Hradec Králové nebo Pardubice, ale také menší města typu Tábor, Litoměřice nebo Kutná Hora.

REKLAMA

Kupovat, nebo vyčkávat?

Kdo chce příští rok kupovat nemovitost, stojí před otázkou, zda investovat, nebo raději počkat. Vyčkávání podle realitních makléřů nedává smysl. Záleží hlavně na lokalitě, zda má potenciál spíše zdražovat nebo zlevňovat.
Ceny dobrých nemovitostí v žádaných místech ale pravděpodobně porostou. „K jejich zhodnocení dojde dříve či později s jasnou garancí. Samozřejmě není možné předvídat konkrétní dopady koronaviru na ekonomiku v následujících měsících, zatím se však zdá, že zásadní propady cen domů a bytů se konat nebudou – už jen z toho důvodu, že de facto není kam klesat,“ uzavírá Hendrik Meyer.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *