EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Milan Vodička

29. 04. 2021

0 komentářů

Nemovitosti vnímá jako bezpečnou investici polovina Čechů

 

Foto: Shutterstock

Téměř polovina Čechů (47,4 %) považuje nákup nemovitosti za bezpečnou investici, která přinese očekávaný výnos. Další pětina lidí (19,4 %), kteří by do nich investovali, je vnímá jako záložní variantu na důchod nebo pro jiné členy rodiny. Ovšem s tím, že jim taková nemovitost mezitím vydělává peníze díky pronájmu. Údaje vyplývají z průzkumu agentury Ipsos pro společnost GarantovanyNajem.cz.

Loading



 


Čistě na spekulaci by si investiční byt či dům pořídilo jen 4,6 % lidí. Téměř čtyři z deseti lidí by také do nemovitosti investovali menší obnos prostřednictvím dluhopisů namísto její přímé koupě s cílem získat pravidelný výnos. Celkově by si nemovitost na investici z různých důvodů pořídily více než tři čtvrtiny (79 %) Čechů.
Z výsledků lze vyčíst, že lidé do nemovitostí z hlediska investic vkládají značnou důvěru. Téměř polovina je vnímá jako bezpečný způsob, jak zhodnotit své úspory. Pro další pětinu by takový byt nebo dům sloužil jako záložní varianta, ať už pro vlastní důchod, anebo pro rodinu. Avšak s tím, že taková nemovitost bude v mezidobí vydělávat peníze,“ uvádí Tomáš Suchomel, ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Jen na spekulaci nemovitosti nelákají

Pro většinu lidí je důležité, aby nemovitost vedle výnosu mohla plnit i další funkci, například jako záložní varianta bydlení pro rodinné příslušníky. Přímo za účelem budoucího využití vlastními dětmi by si nemovitost pořídilo 7,4 % respondentů.
Zájem o koupi bytů na investici je v posledních letech silný, nicméně investoři jsou orientovaní především na výnosy z pronájmů. Nikoliv primárně na spekulaci, tedy aby vyčkali na zhodnocení a nemovitost ve vhodnou dobu prodali. Samotný výnos přitom dosahuje v průměru tří až čtyř procent ročně. Například v Praze se ale vzhledem k cenové hladině bude blížit spíše spodní hranici tohoto intervalu, zatímco třeba v Brně naopak té horní,“ popisuje Tomáše Suchomel a dodává: „Chuť investovat do nemovitostí nepolevila ani během pandemie, očekáváme proto, že se ještě více projeví po jejím skončení.“

Zájem o dluhopisy s pravidelným výnosem

Značný zájem průzkum zaznamenal i v otázce ochoty respondentů investovat do nemovitosti jen menší finanční obnos prostřednictvím dluhopisů místo jejího přímého vlastnictví. U modelového příkladu investice ve výši 50 tisíc korun s ročním pětiprocentním výnosem by takovou možnost využili čtyři z deseti dotázaných (39,4 %).
Nákup dluhopisů umožňuje získat výnos z pronájmu nemovitosti i bez toho, aniž by ji investor musel vlastnit. Například naše společnost nabízí pětileté dluhopisy s garantovaným výnosem přes pět procent ročně, a to z bytů, které sami vlastníme a pronajímáme,“ vysvětluje Tomáš Suchomel ze společnosti GarantovanyNajem.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *