EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nová zelená úsporám už má dané podmínky. Stát na lepší bydlení rozdělí 1,8 mld. korun

 


 

Do energeticky úsporných domů půjde celkem 1,8 miliardy korun, a to ze zdrojů Státního fondu životního prostředí ČR, z prodeje emisních povolenek je připraveno 300 milionů korun, dalších 500 milionů z prodeje povolenek pak očekává ministerstvo do konce roku. Celkem tedy podle ministerstva životního prostředí půjde letos na financování programu 1,8 mld. korun. V tuto chvíli je pro program vyčleněna jedna miliarda korun a další peníze postupně přibudou do konce roku.

Nová zelená úsporám pomůže domácnostem k energeticky úspornému bydlení a stagnujícímu stavebnictví přinese nové zakázky. Takový program by měl být ale dlouhodobý a stabilně financovaný. Stávající model, kdy všichni dlouhé měsíce vyčkávali na vyhlášení podmínek, způsobil propad v poptávce po stavebních pracích a řada občanů nestihne svůj projekt takto narychlo vůbec řádně připravit,” řekl Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance podporující energeticky úsporné stavebnictví.

Oproti původní Zelené úsporám bude ta Nová podporovat pouze kvalitní celkovou renovaci budov a novostaveb ve velmi úsporném standardu.  Zelená úsporám, která skončila na konci loňského roku, umožňovala dotovat i dílčí renovace. Podpora se ale netýká bytových domů, což znevýhodňuje zájemce o kvalitní energeticky úsporné byty. 

Nejde o klasickou Novou zelenou úsporám. Program jsme chtěli spustit co nejdřív, proto jsme financování vyřešili z vlastních zdrojů prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Pro začátek je připravena jedna miliarda s tím, že do konce roku ještě získáme peníze z dražby emisních povolenek,“ říká ministr Tomáš Chalupa. Při současných odhadech ceny povolenky by se mohlo jednat až o 800 milionů korun.

Zvýhodnění pro zasažené povodněmi

Ti, jejichž nemovitost zasáhla velká voda, budou mít možnost žádat o dotaci za zvýhodněných podmínek. Mimo jiné budou mít podle ministra životního prostředí vyšší míru podpory na zateplení a výměnu oken o 20 procent.

REKLAMA

Příjem žádostí v rámci 1. výzvy bude zahájen v srpnu 2013, první peníze pak budou vyplaceny na podzim 2013.

Čím nižší energetická náročnost, tím vyšší dotace

Nastavení programu NZÚ je rozděleno do čtyř kategorií:  Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů, Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností, Efektivní využití zdrojů energie, Podpora na přípravu a zajištění realizace podporovaných opatření. Za kombinaci vybraných opatření můžete získat bonus 10 procent.

Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů:
nzuNapříklad efektivní využití zdrojů energie zahrnuje výměnu neekologických zdrojů tepla, instalaci solárního termického systému a instalaci systému nuceného větrání se zpětným získáním tepla.

Zjistit další podrobnosti nebo podat žádost o dataci můžete na stránkách ministerstva životního prostředí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *