EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Nové byty v Praze prudce zdražují. Kupující to neodrazuje

 

Průměrná cena nových bytů v Praze vzrostla ke konci června meziročně o 22,5 procent na 92 600 korun za metr čtvereční. Ani vysoká cena však zatím zájemce o nové bydlení neodrazuje.

Loading



 


Přestože se nabídka developerů v Praze od začátku května do konce června rozšířila o 178 nových bytů na 4 259, růstu cen to nezabránilo. Ceny nových bytů podle studie Deloitte Develop Index za toto období vzrostly o 2,4 procenta na 92 600 korun. Meziročně došlo k nárůstu dokonce o 22,5 procenta, tedy o 17 tisíc korun za metr čtvereční.
„Ceny nových bytů vstupujících do nabídky jsou čím dál vyšší. I přes zdražování je ale poptávka pořád silná,“ říká Petr Hána, senior manažer v týmu nemovitostí společnosti Deloitte.
Největší zájem je stále o menší byty. „Jednak jich je nejvíce a s růstem cen se snižují i možnosti kupujících. Nejčastěji je lidé pořizují také jako investici. Takže poptávku po menších bytech ovlivňuje souběžně více faktorů. Vzhledem k nízké nabídce a stabilní poptávce je dnes naprostá většina bytů nakupována tzv. z papíru, tedy ve fázi, kdy ještě nestojí,“ říká Milan Roček, jednatel portálu CenovaMapa.org.

Co se skrývá za růstem cen?

Ceny bytů ovlivnily tři zásadní faktory. „Za prvé zásadně vzrostlo daňové zatížení bytů (za deset let o 500 až 900 tisíc korun na průměrném 2+kk). Za druhé se zpřísnily normy, což zvýšilo stavební náklady o desítky procent. Za třetí, a to především, se nestaví tolik bytů, kolik je potřeba. Pokud se tyto tři aspekty nezmění, neovlivní cenovou úroveň ani případné zbrzdění ekonomického růstu,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP.
V posledních dvou letech se v Praze prodalo více než 7 000 nových bytů ročně. Nabídka však značně zaostává za poptávkou. Zatímco během května a června bylo na trh uvedeno 655 nových bytů v 16 developerských projektech, kupce našlo 832 nových bytů. Přestože došlo ke krátkodobému pozitivnímu výkyvu v počtu volných bytů na trhu, nelze jej považovat ani za náznak úpravy dlouhodobě neutěšené situace,“ okomentoval aktuální data Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů.

Situace v Praze zůstává neutěšená

Výstavba nových projektů je příliš pomalá a vyhlídky na zlepšení jsou zatím v nedohlednu. „Jednoznačným signálem, který naopak predikuje další negativní vývoj je nízký počet projektů ve stavu před výstavbou. Ten předznamenává období s opětovným poklesem volných bytů, a tedy i prostředí pro další nárůst již tak vysokých cen a masivní stěhování rodin za současnou linii Prahy,“ dodává Tomáš Kadeřábek.
Nedostatečná výstavba, která zvyšuje ceny bydlení v Praze, se již na počtu obyvatel začíná pozvolna odrážet. Zatímco v Praze v prvním pololetí přibylo 6 100 obyvatel, ve Středočeském kraji to bylo 6 500 obyvatel. Během prvních šesti měsíců letošního roku se do Středočeského kraje přistěhovalo 14 500 lidí a vystěhovalo pouze 8 700 lidí, do Prahy pak přišlo 19 100 a odešlo 14 100 obyvatel. Vyplývá to z nejnovějších statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Statistiky ČSÚ však sledují pouze přirozený pohyb obyvatel (narození, úmrtí) a oficiální stěhování, do kterého spadá i změna trvalého bydliště. Přirozenou migraci bez změny trvalého bydliště v těchto statistikách nenalezneme, proto reálná čísla mohou být (a zřejmě i budou) mnohem vyšší.
A změna nás nečeká ani v nejbližší době. „Ve srovnání se silnou poptávkou nabídka nových bytů nadále zaostává a dále zaostávat bude, takže by nikoho neměl překvapit ani další nárůst cen bytů na českém trhu. Už v prvním čtvrtletí byl impozantní a změnu nelze čekat ani po zbytek roku,“ potvrzuje Petr Dufek z ČSOB.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *