EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Výstavba nových bytů se rozjíždí. Bude to stačit?

 

Stavebnictví pokračovalo i v červnu v růstu. Během prvních šesti měsíců se začalo stavět téměř o polovinu více bytů než v roce loňském. Developeři jen v Praze dokončili 2348 bytů a očekávají, že by se tempo mohlo ještě zvýšit. Nabídka však stále zaostává za poptávkou, která tlačí na růst cen nemovitostí. Bude druhý dech stavebnictví stačit na zastavení cen nemovitostí?

Loading



 


Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla během prvního pololetí v Česku zahájena výstavba 3581 bytů v bytových domech, což představuje meziroční nárůst o 46,3 procenta. Nejvíce bylo zahájeno v Praze (28,6 procenta), Jihomoravském kraji (14,5 procenta), Olomouckém kraji (14,2 procenta) a Plzeňském kraji (12,6 procenta).

Nových bytů přibývá

V Praze bylo dokončeno během prvních šesti měsíců 2348 bytů, což je o sto bytů více než před rokem a o 1300 více, než v nejslabším roce 2011. „Růst cen bytů jde ruku v ruce s převisem poptávky nad nabídkou, proto je aktuální pozitivní trend v nárůstu počtu dokončených bytů dobrou zprávou pro všechny, kteří o novém bydlení uvažují,“ uvedla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
V letošním roce by přitom podle developerů mohlo tempo pokračovat, nebo dokonce i zrychlit. „Ve druhém pololetí očekáváme o něco málo vyšší tempo dokončovaných bytů než v první polovině roku. Celkem by tak letos mohlo v Praze vzniknout 5400, tedy o 400 více než loni. Růst proti loňsku očekáváme i u zahajovaných bytů, které se loni propadly na kritických 1707 pro celou Prahu,“ uvedla Michaela Tomášková.
Strategický plán Prahy přitom počítá s výstavbou až šesti tisíc bytů ročně vzhledem k růstu počtu obyvatel. Analýza připravovaných projektů společnosti Central Group ukazuje, že developeři v Praze připravují více než 84 tisíc bytů. Do pěti let se však může začít stavět pouhá pětina, což je zcela nedostačující vzhledem k potřebám hlavního města.

Ceny rostou a jen tak nezastaví

„Nabídka nových bytů tak stále jen s velkým zpožděním reaguje na růst poptávky po novém bydlení a výsledkem tohoto nesouladu nemůže být nic jiného než další růst cen a nájemného,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.
Že ceny nového bydlení rostou dokazuje společná analýza společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group, podle které vzrostla průměrná cena nových prodaných bytů ke konci prvního pololetí meziročně o 15 procent na téměř 76 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena dostupných nových bytů v Praze se meziročně zvýšila téměř o čtvrtinu na 86 511 korun za metr čtvereční a za poslední dva roky došlo k nárůstu o 40 procent.

Povolování staveb vázne

Problémem je stále v povolování nových staveb. Stavební úřady v Praze vydaly od začátku roku pouze 247 stavebních povolení na novou bytovou výstavbu. „Praha, do které se každý rok nastěhuje přes 10 tisíc lidí, tak v tomto ohledu klesla na ostudnou předposlední příčku. Od posledního místa jí zachránil pouze malý Karlovarský kraj se 159 stavebními povoleními na novou bytovou výstavbu. Pokud se tento děsivý trend brzy výrazně nezmění, tak rozvoj Prahy ustrne a z chlouby celého Česka se stane mrtvé město,“ Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.
Jak bude tedy výstavba bydlení pokračovat záleží na dalším povolování staveb. Teprve čas ukáže, jaký dopad bude mít nedávno přijatá novela stavebního zákona. Zkrácení povolovacích procesů, které by měla alespoň v některých případech přinést, by totiž mohlo zajistit růst dokončených bytů i v následujících letech,“ dodává Michaela Tomášková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *