EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Zbyněk Drobiš

06. 04. 2017

0 komentářů

Obrana vůči hlučným sousedům

 

Jakým způsobem se lze právně bránit proti hlučným sousedům, kteří porušují noční klid? Do jaké výše může být uložena pokuta při rušení nočního klidu v rámci přestupku?

Loading



 


Prvním řešením problému s hlučnými sousedy má být lidská domluva, která může být nejrychlejším a nejméně nákladným východiskem z této nepříjemné životní situace. Zákon nemůže v plném rozsahu nahradit a kompenzovat nefungující mezilidské vztahy a obyčejnou lidskou ohleduplnost.

Když lidská domluva nestačí, zavolejte policii

Zákon o přestupcích vymezuje přestupky proti veřejnému pořádku, mezi které patří porušení nočního klidu, a to s pokutou až do výše 10 000 Kč. Tato pokuta může být uložena až do výše 15 000 Kč, pokud se jedná o opakované porušení nočního klidu. Přestupek je spáchán opakovaně, jestliže ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stejném přestupku, z něhož byl obviněný uznán vinným, do jeho spáchání neuplynulo dvanáct měsíců.
Dle zákona o přestupcích se dobou nočního klidu se rozumí doba od 22. do 6. hodiny. Obec však může obecně závaznou vyhláškou stanovit výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo žádnou.
Při rušení nočního klidu sousedy (pokud selhala domluva), lze přivolat policii. Může se však stát, že sousedé zpozorují příjezd policie a ukončí rušení nočního klidu. Lze tak doporučit si zajistit důkazy o rušení nočního klidu před příjezdem policie (výpovědi ostatních sousedů nebo zajištění nahrávky).

Hudební klub nebo bar? Může pomoci hygienická stanice

Zákon o ochraně veřejného zdraví společně s nařízením vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací upravuje hygienické limity hluku a vibrací pro denní a noční dobu, způsob jejich měření a hodnocení.
Pokud je zdrojem rušení nočního klidu například hudební klub nebo bar (právnická nebo podnikající fyzická osoba, která používá nebo provozuje zdroj hluku nebo vibrací), pak lze namísto policie kontaktovat příslušné územní pracoviště krajské hygienické stanice k provedení měření hluku. Jestliže krajská hygienická stanice stanoví, že byly překročeny hlukové limity, může uložit velmi vysoké sankce.

Co může dále pomoci?

Pokud na řešení obtíží s hlučnými sousedy nechcete být sami, lze doporučit se obrátit na statutární orgán bytového družstva, společenství vlastníků jednotek nebo osobu odpovědnou za správu domu, aby rovněž upozornili souseda na porušení práv ostatních vlastníků či nájemců.
Když nepomůže proti hlučnému sousedovi nic z výše uvedeného, pak lze zvážit občanskoprávní právní obranu, a to konkrétně podání tzv. „sousedské žaloby“.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

hluk rekonstrukce

Příliš hlučný lockdown: Jak se bránit hluku od sousedů a co je třeba před zahájením rekonstrukce?

Foto: Shutterstock Od začátku března je mnoho lidí uzavřeno ve svých bytech. Jaro a pokračující lockdown se zdá být ideálním časem na drobné stavební úpravy i rozsáhlejší rekonstrukce. Ty bývají spojené i s nepříjemným hlukem. Jaké má obyvatel bytu povinnosti vůči sousedům a jak se bránit, když už překračuje hranice?  

Text: Veronika Hejná

20. 04. 2021

Češi sní o domech se zahradou, realita je však jiná

Dvě třetiny Čechů sní o bydlení se zahradou nebo blízko přírody. Téměř každý by chtěl bydlet ve vlastním. Nejčastější volbou by byl rodinný dům o velikosti alespoň 3+1. Sny a skutečnost se ale liší. Bydlet v rodinném domě si nemůže dovolit každý.

Text: Jana Zámečníková

28. 07. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *