EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

20. 04. 2021

0 komentářů

Příliš hlučný lockdown: Jak se bránit hluku od sousedů a co je třeba před zahájením rekonstrukce?

 

Foto: Shutterstock
Od začátku března je mnoho lidí uzavřeno ve svých bytech. Jaro a pokračující lockdown se zdá být ideálním časem na drobné stavební úpravy i rozsáhlejší rekonstrukce. Ty bývají spojené i s nepříjemným hlukem. Jaké má obyvatel bytu povinnosti vůči sousedům a jak se bránit, když už překračuje hranice?  

Loading



 

Co je třeba před zahájením rekonstrukce

Předtím, než obyvatel bytu začne s rekonstrukcí, musí splnit oznamovací povinnost vůči osobě odpovědné za správu domu, tedy typicky společenství vlastníků jednotek Podle advokáta Davida Matějky z advokátní kanceláře Pikes Legal by pak měly být veškeré povinnosti vlastníků ve vztahu ke způsobu provádění rekonstrukcí jednotek upraveny ve stanovách SVJ.
I drobnější úpravy v bytě, které mohou být spojené s hlukem, je vhodné oznámit. „I když máte v plánu drobnější práce, které nezaberou tolik času, raději na případný hluk sousedy upozorněte a dobu rekonstrukce na oznámení prodlužte pro jistotu o pár dní,“ uvádí Kamila Houšková z realitního portálu RealityPro.eu. Ve společných prostorách byste své sousedy neměli omezit.
Také rekonstrukce rodinných domů má svá pravidla. Kdy je třeba i stavební povolení?  „Stavební povolení pro rekonstrukci je potřeba tehdy, když se rozhodnete zasáhnout do nosných zdí nebo úpravou změníte vzhled domu. V takovém případě budete potřebovat ještě posouzení statika a souhlas sousedů, protože jich se takto významná rekonstrukce bude také významně týkat,“ míní Houšková.

Jaký hluk je již nadměrný?

Hlučná rekonstrukce, ale i hluk ze soukromých akcí, může pěkně znepříjemnit život. Určitou míru hluku strpět musíte, pouze pokud by hluk dosáhl určitého stupně intenzity, můžete se bránit. Jaký hluk je tedy nadměrný?

„Přípustné hygienické hlukové limity pro vnitřní prostory staveb (tedy i prostory bytových domů) stanovuje primárně nařízení vlády č. 272/2011 Sb. Z uvedeného nařízení vyplývá, že jednotlivé případy míry hlučnosti nelze paušalizovat, neboť bude vždy nezbytné posuzovat každý jednotlivý případ dle jeho specifických okolností a současně charakteru zdroje hluku,“ vysvětluje David Matějka.

V právní úpravě hygienických limitů ale není zohledněna aktuální pandemická situace, které se podepisuje na lidské psychice. Situaci s hlučným sousedem je tedy i nyní nutné řešit standardní právní cestou.

REKLAMA

Jak se hluku bránit? Obraťte se na výbor SVJ, hygienu nebo soud

Při rušení ze strany sousedů nepřiměřeným hlukem doporučuje David Matějka obrátit se primárně na statutární orgán se žádostí, aby hluk v domě prověřil. „Statutární orgán by v souladu se svojí povinností měl kontaktovat daného rušitele a pokusit se situaci vyřešit domluvou, popřípadě písemným doporučením,“ dodává advokát.
Kdyby smírné řešení nepřineslo efekt, má vlastník právo podat k soudu žalobu na ochranu svého vlastnického práva. Hluk je pak považován za nepřiměřenou imisi. Je ale třeba mít na paměti, že v rámci soudního sporu bude muset vlastník prokázat, zda je hluk „přiměřený místním poměrům“ a omezuje ho v obvyklém užívání bytu.
Pokud zdroj hluku leží mimo bytový dům, například jde o provoz nějakého veřejnoprávního zařízení, hluk z hospody nebo baru, posouzení hygienických limitů a kontrola jejich dodržování spadá do působnosti krajských hygienických stanic.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Oprav dům po babičce

Opravte dům po babičce. Dostanete až milion korun předem

Ministerstvo životního prostředí spouští od září nový motivační dotační program s názvem „Oprav dům po babičce“. Program se otevírá ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a financován bude z finančních zdrojů Evropské unie. Žadatelé mohou získat až milion korun, celkem je v programu připraveno 55 miliard. 

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *