EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Jana Poncarová

30. 12. 2019

0 komentářů

Od ledna 2020 si připlatíme stovky korun za elektřinu. Plyn (zatím) nezdraží

 

S úderem nového roku začnou u řady dodavatelů platit nové ceníky elektřiny a zemního plynu. Zatímco cena plynu stagnuje, elektřina už několikátý rok po sobě zdraží. Jaké budou ceny elektřiny v roce 2020? Domácnosti si s ohledem na svoji spotřebu připlatí desítky, stovky až tisíce korun.

Loading



 


Kolik budou spotřebitelé za energie platit, záleží na několika faktorech. Jedním z nich je i výběr dodavatele. Energetický trh je liberalizovaný a každý si může obchodníka s elektřinou nebo zemním plynem vybrat. Rozdíly bývají nejen v platbě za odebranou megawatthodinu, ale také v měsíčním platu – to je položka, kterou někteří obchodníci účtují, jiní nikoli.

Narostou regulované ceny elektřiny

Významným faktorem, který do ceny elektřiny i zemního plynu promlouvá, jsou regulované ceny. Jde o tu část ceny energie, jíž má v kompetenci Energetický regulační úřad. Tato cena zůstává vždy stejná, i když spotřebitel změní svého dodavatele. A jsou to právě regulované položky, které v roce 2020 narostou, i když jen mírně. V případě elektřiny zdraží domácnostem regulovaná složka o 1,3 %, u zemního plynu naroste o půl procentního bodu.
U elektřiny tvoří regulovaná složka více než 50 % ceny, u zemního plynu je to něco přes 20 %. Energetický regulační úřad zdůvodnil zdražování potřebami investic do distribuční sítě a přenosové soustavy. Významnou roli hrají také rostoucí ceny silové (obchodní) elektřiny, které se odrážejí v nákladech na krytí ztrát. Pro spotřebitele měl regulátor ale i jednu dobrou zprávu, snížil se poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, který v každé odebrané megawatthodině platí každý odběratel.

„Ačkoliv regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Oproti loňskému cenovému rozhodnutí se například průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod,“ dodává k cenám Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Regulované poplatky za elektřinu a plyn rostou pomaleji než průměrná cenová hladina v České republice – inflace se drží nad 2 %. „Naopak, mzdy a důchody meziročně stoupají o 7 %. „Tedy několikanásobně rychleji než výdaje za energetickou infrastrukturu,“ říká Petr Woff z portálu KupníSíla.cz.

Zdražení elektřiny o 7 %

Citelněji ovšem zdraží obchodní složka ceny elektřiny, kterou dodavatelé nakupují na energetických burzách. Právě tady cena elektřiny stoupá, což obchodníci promítají do svých ceníků. Zdražení oznámila řada dodavatelů, někteří s vyhlášením nových cen čekají na konec roku. Tento krok pak obhajují nárůstem silové elektřiny.
„Ceny elektřiny na burzách se od roku 2016 zvedly na více než dvojnásobek. Důvodem jsou rostoucí ceny emisních povolenek a uhlí,“ uvádí Martina Slavíková, tisková mluvčí společnosti E.ON. Není žádným tajemstvím, že Česká republika vyrábí více než polovinu elektřiny v uhelných elektrárnách, proto mají emisní povolenky na rostoucí ceně elektrického proudu svůj podíl.

REKLAMA

„Dlouhodobě nepříznivý vývoj ceny elektřiny na burzách nás nutí částečně promítnout tyto náklady i do koncových cen pro klienty. I ostatní dodavatelé musí řešit tento výrazný nárůst cen energií na trhu a předpokládáme, že dříve či později rovněž ke zvýšení cen přistoupí,“ pokračuje Martina Slavíková a dodává, že navýšení cen se dotkne hlavně těch odběratelů, kteří nemají fixované ceny energií.

Zdražení pocítí především zákazníci, kteří elektřinou topí nebo ohřívají vodu, a mají tak vyšší spotřebu. Připlatit si v závislosti na konkrétní spotřebě mohou stovky až tisíce korun ročně. Domácnosti v bytech, které elektřinou především svítí, mohou očekávat zdražení o desítky korun ročně.
Konkrétní čísla ale odhalí až leden 2020, kdy budou známé již všechny nové ceníky dodavatelů. „Až svoje ceny aktualizují dodavatelé, tedy prodejci samotné energie, vzhledem k burzovním trendům může elektřina od Nového roku 2020 celkově zdražit právě o 7 %, zatímco plyn může stagnovat nebo zlevnit,“ dodává Petr Woff.

Zemní plyn neporoste

Zdražení zemního plynu nepředpokládá ani analytik Jiří Gavor ze společnosti ENA. „Cena plynu na burzách v tomto roce klesá a nejsou zde ani signály, že by nás v nejbližší době čekal nějaký významnější obrat. Proto nevidím žádný důvod ke zvyšování komoditní složky ceny plynu. Spotřebitelé plynu pro topnou sezónu 2019/2020 mohou být tedy v klidu a pokud by jim jejich dodavatel přesto cenu zvýšil, doporučuju poohlédnout se po jiném,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

Pokojová teplota

Jaká je běžná pokojová teplota v zemích EU

V souvislosti s nastávající zimou a energetickou krizí se objevila řada tipů, jak ušetřit na topení. Každé snížení topení o 1 °C může totiž ušetřit až 7 % účtu za vytápění v domácnosti. Průměrná teplota v domácnostech v EU je podle statistik 22 °C, ale platí, že je možné bez problémů fungovat jen při 19 […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 10. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *