EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Oddlužení bude v podstatě pro každého. Klesne počet exekucí?

 

Poslanecká sněmovna odmítla pozměňovací návrhy, které k novele insolvenčního zákona doplnil Senát. Sněmovna se tak vrátila k původní verzi novely. Oddlužení tedy bude v podstatě pro každého, kdo o něj projeví zájem. Insolvence neboli osobní bankrot bude jednoduší.

Loading



 


„Za věřitele velmi vítáme, že se poslanecká sněmovna vrátila ke své původní verzi oddlužovací novely a nepřijala změny navržené senátem. Oddlužovací novela dostála v průběhu svého projednávání celé řady úprav, které ve velké míře reflektovaly racionální názory odborné veřejnosti, a dospěla tak do relativně vyvážené výsledné podoby, kterou lze vnímat jako poměrně dobrý a přijatelný kompromis pro dlužníky i věřitele,“ uvedl Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.
Verze Poslanecké sněmovny měla velkou podporu už poprvé, i když kritici se také našli. „Novela na jedné straně umožní oddlužení-osobní bankrot většímu množství lidí (např. mizí 30% bariéra vstupu), kteří se dnes pohybují v dluhové spirále a šedé zóně, což nepomáhá vůbec nikomu, ani věřitelům. Na straně druhé nepoškodí seriózní věřitele a současné odpovědné dlužníky, tím, že by se schválila norma, která by zakládala morální hazard, že neplatit dluhy je normální,“ vysvětlil před nedávnem autor návrhu poslanec Patrik Nacher (ANO).

Varianty oddlužení budou dvě

Verze zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna tedy počítá se dvěma variantami oddlužení. Dlužník musí věřitelům splatit za tři roky minimálně 60 procent svých dluhů, nebo během pěti splatit minimálně 30 procent z celkové dlužné částky.
Dlužníci dále podle novely nebudou muset při vstupu do oddlužovacího procesu dokládat povinné přílohy v podobě seznamu svých závazků, čímž by mohlo dojít k zásadnímu ulehčení při zpracovávání návrhů na povolení oddlužení,“ upřesňuje Oldřich Řeháček, insolvenční správce z kanceláře Administrace insolvencí City Tower a dodává, že přehled svých příjmů za uplynulých šest kalendářních měsíců musí dosud dlužníci zasílat insolvenčnímu správci a insolvenčnímu soudu, novela počítá s oznamováním příjmů pouze soudu.
Poslanci se senátory bojovali například o klauzuli, že po uplynutí pěti let soud může říci, zda si dotyčný dlužník oddlužení zaslouží, či nikoli.
Představa, že dlužník bude žít pět let na hranici bídy, aby se poté dozvěděl, že to bylo všechno zbytečné a dluhy mu zůstávají, dělá z oddlužení jen hypotetickou možnost,“ řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský, který ale nakonec zvedl ruku pro původní verzi zákona.
Poslanci tedy přehlasovali Senát a teď novela insolvenčního zákona putuje k podpisu prezidentovi České republiky.

Méně dlužníků, méně exekucí

Meziročně celkový počet exekucí vůči fyzickým osobám klesl o více než sto tisíc. Podle Exekutorské komory se momentálně vede celkem 4 542 882 exekucí vůči fyzickým osobám. Dlužníků je ale méně, protože například v roce 2017 mělo více exekucí 70 procent lidí s dluhy. Minimálně jednu exekuci mělo tehdy 9,7 procenta obyvatel České republiky. Tři a více exekucí pak podle Mapy exekucí trápilo 493 tisíc lidí.
Přijatá novela insolvenčního zákona by měla snížit počet exekucí a pomoci dlužníkům své dluhy splatit. Lidé by se tak měli jednodušeji vyvázat z koloběhu, kdy si půjčují kvůli tomu, aby splatili své předešlé pohledávky.
Po zavedení insolvenčního zákona do praxe by měl počet exekucí výrazně klesnout. Jedním z cílů je dostat lidi, kteří jsou ochotni pro to něco udělat, z dluhových pastí a několikanásobných exekucí,“ doplnil Patrik Nacher.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

tříleté oddlužení

Oddlužit během tří let se bude moci každý. Rizika se promítnou do cen, dopadnou na všechny

Vláda v druhé polovině června schválila návrh novely insolvenčního zákona. Předlohu mají nyní projednat poslanci. Došlo k zakotvení modelu, kdy se budou moci oddlužit všichni, jak podnikatelé, tak nepodnikatelé, během doby tří let, a to bez stanovení minimální výše procentuálního uspokojení věřitele. Tento krok může mít dopad na celou společnost, o peníze přijde státní rozpočet, i samotní […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

24. 07. 2023

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *