EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Odložit, či neodložit, když nemůžete splácet?

 

foto: Shutterstock
Odložení splátek se zdá jako dobrý nápad v okamžiku, kdy se dostanete do finančních potíží a nedokážete splácet hypotéku či jiný úvěr. Banky nabídly díky vládnímu moratoriu plošné odložení splátek už během první vlny koronavirové pandemie loni na jaře. A nějakou formu odložení splátek hypoték vám může vaše banka nabídnout i dnes, bez platnosti koronavirového moratoria a po skončení plošného odkladu splátek. Na takovou nabídku si ale dávejte pozor, nemá totiž jen samé výhody.

Loading



 


Problém, který může odložení splátky přinést, je především v tom, že budete automaticky zapsaní v mezibankovním registru, a to negativně. To vám může ztížit získání dalších půjček nebo refinancování hypotéky. Proto je lepší vyčerpat jiné možnosti, než o odklad splátek opravdu zažádáte.
Odklad splátek jako takový totiž především znamená úpravu splátkového kalendáře. Banka vám odpouští po určitou dobu platbu jistiny, ale úroky dále platíte. Zbylou jistinu musíte splatit před skončením doby úvěru. To upravuje splátkový kalendář úvěru, což je nutno zaznamenat do registrů. Ty totiž obsahují podmínky dané smlouvou o úvěru a úpravou splátkového kalendáře dochází také k modifikaci smlouvy. Proto je tato informace zaznamenána v registrech.
Nevýhody záznamu v BRKI

  • BRKI – Bankovní registr klientských informací
  • V registru jsou zapsány vaše bankovní půjčky a jak tyto splácíte.
  • Banky používají informace z BRKI pro hodnocení bonity žadatele o půjčku.
  • Informace o vašich půjčkách zůstávají v registru čtyři roky po splacení úvěru.
  • Negativní zápis vám ztíží žádost o další půjčky.
  • Je téměř nemožné dosáhnout smazání zápisu.

Kromě BRKI můžete mít zápis i v dalších registrech NRKI (Nebankovní registr klientských informací) a v registru SOLUS (Zájmové sdružení právnických osob). Informace v registrech banky používají pro hodnocení vaší bonity a důvěryhodnosti, pro posouzení toho, jaký jste dlužník, jak splácíte své dluhy a jaké dluhy vlastně máte. Vzhledem k tomu, že v dnešní době banky stále více prověřují, komu půjčí, komu poskytnou hypotéku a komu ne, tak právě negativní zápis o odložených splátkách může být to, co převáží misky vah.

Jak tedy řešit situaci, kdy nemáte na splátky

Pokud nezvládáte platit hypoteční splátky včas, je dobré zkusit nejdříve další možnosti, než opravdu o odklad splátek požádáte. A velmi důležité je začít včas jednat s bankou o své situaci, protože v tomto případě se opravdu nevyplatí hrát mrtvého brouka. Situaci můžete probrat také se svým finančním poradcem.

  • Splátky si můžete upravit a snížit tak, aby to vyhovovalo lépe vaší situaci.
  • Pokud nezvládáte splácet více úvěrů, je dobré úvěry konsolidovat, a dosáhnout tak menší měsíční splátky.
  • Pokud se vám blíží konec doby fixace, je vhodné se poohlédnout po refinancování. V současné době sice úrokové sazby postupně rostou, ale stále jsou relativně nízké. Proto můžete u refinancované hypotéky dosáhnout na menší splátky.

Jak moc se odkládaly splátky během covidového moratoria?

Moratorium na odklad splátek bylo zavedeno už při první koronavirové vlně, na jaře 2020. Toto moratorium bylo platné až do října 2020 a během něho došlo k odložení splátek domácností a spotřebitelů u více než 224 tisíc úvěrů. Celková hodnota odložených splátek domácností a jednotlivců činila 168,6 mld. Kč.
Objemově byly jasně odkládány především splátky u hypotečních úvěrů a jiných úvěrů na bydlení, které jsou zajištěny nemovitostmi. U těchto úvěrů byl celkový objem splátek za jaro až podzim 2020 ve velikosti 123,7 mld. Kč. V menším objemu (37,8 mld. Kč) se odkládaly i splátky u spotřebitelských úvěrů. (zdroj)
Za celý rok 2020 bylo odloženo domácnostmi na splátkách celkem 254 mld. Kč. Pokud jde o hypoteční trh, odloženo bylo zhruba 12 % poskytnutých úvěrů na bydlení. Tedy více než desetina lidí, kteří čerpají hypotéku, byla v roce 2020 okolnostmi donucena požádat o odklad splátek. Velká část těchto odkladů byla z titulu covidového moratoria, menší podíl připadal na další opatření a úlevy poskytované bankami. (zdroj)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

zvýšení splátek při refinancování

Jak je možné řešit výrazné zvýšení splátek při refinancování?

Pokud jste během posledního roku museli refinancovat svou hypotéku, tak vás nejspíše nemile překvapilo zvýšení měsíčních splátek. Během jednoho roku totiž vyrostla průměrná úroková sazba na trhu z 2,67 % (srpen 2021) na 6,28 % v srpnu 2022 (Fincentrum Hypoindex). Pokud jste refinancovali před rokem, tak změna splátek byla možná minimální. Pokud refinancujete právě teď, […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

29. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *