EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

ODS chce zrušit mladým daně. Je to prostor pro korupci, míní Svobodní

 


 

Občanská demokratická strana ve svém novém programu navrhuje, aby lidé pod třicet, kteří si kupují nemovitost k trvalému bydlení v hodnotě do tří milionů, neplatili daň z převodu nemovitosti.

Podpoří se tím trh s nemovitostmi, domácí spotřeba a dáme tím jasně najevo, že mladá generace je budoucností tohoto státu,“ doplnil Kuba. Další detaily programu ODS představí v příštích dnech a týdnech.

Mnoho lidí nad třicet let ale stále svou vlastní nemovitost nemá. Otázkou je, jestli se ODS toto cílení na mladé lidi vyplatí, protože ostatní to spíše odradí. Navíc, kdo chce dobře bydlet, nemusí nemovitost vlastnit. Mnozí rádi a bez dvacetiletého zadlužení stále využívají nájemní bydlení. Například oproti Švýcarsku nebo Německu je u nás vlastnictví nemovitostí mnohem víc rozvinuté, než u nich. Většina tamních obyvatel si byty pronajímá a stěhuje se na základě pracovních nabídek.

Svobodní: Nelze preferovat jen jednu skupinu

Strana, která se nechá titulovat jako jediná pravicová, prostě nemůže přijít s návrhem selektivní podpory jedné skupiny obyvatelstva. Návrhy na zrušení daně z převodu nemovitosti a daně z příjmu jen pro jednu skupinu obyvatel, nejsou pravicové. Navíc se obávám, že takový návrh s sebou přinese zvýšení administrativy a vytvoří další prostor pro korupci: oceňování nemovitostí, zjišťování, zda jde opravdu o první nemovitost, podniká ten mladý člověk opravdu, nebo jen je to jen nastrčený figurant,“ uvažuje o dopadu návrhu David Forbelský, lídr strany Svobodných pro liberecký kraj.

Strana Svobodných občanů navrhuje úplné zrušení daně z převodu nemovitosti. Podle Forbelského se totiž jedná o tzv. malou daň s výběrem v řádu jednotek miliard korun a navíc se daní již jednou daněné. Kdyby se zrušila daň z převodu nemovitosti, pravděpodobně by se trh s nemovitostmi oživil pro všechny a ceny by klesly.

REKLAMA

Nad návhem se pozastavují nejen jiné politické strany, ale například i realitní kanceláře. „Za současných podmínek takové opatření nedává vůbec smysl, protože daň z převodu nemovitosti platí prodávající. ODS zřejmě počítá s tím, že se podaří prosadit nový Občanský zákoník a daň z převodu nemovitosti bude platit kupující. Ani v takovém případě si ale nemyslím, že by uvedený návrh měl na realitní trh zásadnější dopad. Pokud bychom skutečně chtěli podpořit mladé lidi do 30ti let, pak  by pomohlo stanovení speciální, snížené úrokové sazby na hypotéku. To však vláda ovlivnit nemůže,“ řekl pro Hypoindex.cz Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX.

ČSSD chce hlavně vytvořit nová pracovní místa

Svůj program už představila i ČSSD. V sociální demokraté chtějí kupříkladu nová pracovní místa, zlepšit kontrolu kvality potravin a bránit občany před lichvou.  

Nastartujeme hospodářský růst podporou soukromých investic a veřejnými investicemi do dopravní infrastruktury, zateplování domů, sociálního bydlení, rozvoje sociálních a zdravotních služeb a protipovodňových opatření. Nebudeme zvyšovat daň z přidané hodnoty, a zdražovat tím občanům život,“ uvádí ČSSD ve svém programu.

Úřad práce by se podle sociálních demokratů měl stát místem, které lidem skutečně pomáhá najít práci.

Z minulosti už všichni víme, že sliby jsou jedna věc a realita druhá. Takže ukáže čas, která strana se dala správným směrem, a hlavně, jaká svým závazkům dostojí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Analýza k dani z nemovitosti v ČR a na Slovensku

Česká republika i Slovensko mají relativně podobný systém daně z nemovitosti (pozn. formálně v ČR jde o daň z nemovitých věcí). V obou zemích je příjem z daně v současnosti 100procentním příjmem dané obce nebo města. Stejně tak si obce v ČR i na Slovensku určují do jisté míry výši daně sami.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *