EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Osm kroků k vyřízení hypotéky

 

Vypadá to, že zima končí a jaro přebírá vládu. S teplejším počasím se lidé také začínají víc poohlížet po novém bydlení. S tím souvisí i hypoteční úvěr. Hypotékám momentálně nahrává i brzké omezení hodnoty zástavy nemovitosti. Zájemci o hypotéku budou muset od začátku dubna ze svých vlastních peněz financovat už 10 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Hypotéka rozhodně není procházka růžovou zahradou, proto vám přinášíme 12 kroků k vyřízení hypotéky ve dvou pokračováních.

Loading



 

  • Ujasnění si podmínek hypotečního úvěru

Nejprve si ujasněte, co základní body, které po vás bude chtít banka. Například čím budete ručit, jestli kupovanou nemovitostí, nebo jinou, kterou vlastníte vy, nebo třeba vaši rodiče.
Jak vysokou chcete půjčku. Do konce března si ještě můžete vzít 95 procentní hypotéku, pak už musíte sáhnout hlouběji do svých úspor.
Na jak dlouho si chcete půjčit. Výše splátek také závisí na tom, do kdy chcete hypotéku splatit, nebo na délce fixace.

  • Oslovení finančních institucí a vyhodnocení nabídky

Určitě je dobré, abyste nebyli na hypotéku sami. Finanční poradce vám pomůže prodrat se džunglí nabídek, bonusů a pseudoslev. Můžete si udělat orientační propočet podle internetových kalkulaček, ale výsledek může být zavádějící. Zkušenosti a přehled finančního poradce tím nenahradíte. Jestli se bojíte, že by vás finanční poradce mohl zklamat. Poptejte se kamarádů, či někoho z rodiny na ověřený kontakt.

  • Předběžná žádost o tzv. Pre-Scoring, tedy předhodnocení klienta

Nejen vy si vybíráte banku, ale i banky si vybírají své klienty. Banka sama vyhodnotí, jestli vám vůbec půjčí a jestli jsou vaše požadavky reálné. Úrokové sazby u hypoték jsou stále nízko, takže by neměl být problém hypotéku získat. Pokud ovšem nejsou vaše požadavky nereálné. Banka si prověří váš příjem a úvěrovou minulost i současnost. Pokud nemáte žádnou jinou půjčku, kreditku, či záznam v negativním registru dlužníků a máte dostatečný příjem, jste pro banku vyhovující klient.

  • Dodání zbylé dokumentace k nemovitosti, potřebné k odhadu nemovitosti

Hypotéka je samé papírování a dokládání. Například k odhadu nemovitosti potřebujete:  výpis z katastru nemovitostí, který není starší než tři měsíce,  kopie katastrální mapy, které nesmí být starší než jeden rok, územní rozhodnutí, rozhodnutí o umístění stavby nebo ověřená informace o možném využití pozemku podle schváleného regulačního plánu obce, kupní smlouva na pozemek s vyznačením vkladu do katastru nemovitostí nebo smlouva o budoucí kupní smlouvě atd. Každopádně banka vám dá vědět, jaké doklady bude potřebovat a co konkrétně máte doložit.

REKLAMA

  • Odhad nemovitosti

Se samotným odhadem nemovitosti vám pomůže banka. Respektive vám nic jiného nezbyde, než si domluvit odhad nemovitosti s odhadcem, se kterým banka spolupracuje. „Odhadce stanovený bankou provede prohlídku nemovitosti a v počítačovém programu od banky (či externí firmy) zpracuje odhad nemovitosti. I zde je počítáno s průměrnou cenou za metr čtvereční – řekněme cenovou mapou. Daný program jen nabídne cenový rozptyl za metr čtvereční. Odhadce stanoví cenu na základě špatných (hluk, prašnost, nejasný územní plán, nízká poptávka v lokalitě, dopravní obslužnost aj.) a dobrých stránek nemovitosti, jako je převis poptávky nad nabídkou, klidná lokalita, dobrá dopravní obslužnost atd.,“ uvádí Zbyněk Prim, EFA, exkluzivní finanční poradce společnosti Fincentrum.

  • Faktické schválení úvěru

Když už má banka vše, co potřebuje k vaší velké radosti, vám úvěr konečně schválí. Tohle všechno byste měli zvládnout během pár týdnů. Tím ale celé martyrium nekončí.

  • Pročtení a kontrola dokumentace

Než něco podepíšete, musíte si přečíst. U úvěrových produktů to platí dvojnásob. Když něčemu nerozumíte, ptejte se. Nemá smysl hrát si na hrdiny a stydět se za věcné otázky ke smlouvě. Pečlivě překontrolujte čísla účtů, částky a další důležité údaje. Berete si hypotéku s manželem nebo manželkou, přečtěte si smlouvu oba dva. Jak se říká víc hlav, víc ví.

  • Podpis úvěrové smlouvy

Jestli údaje souhlasí, všemu rozumíte, nezbývá než smlouvu podepsat. Máte černé na bílém, že vám banka půjčí a kolik a kam máte poslat vy z vlastní kapsy.
Dokládací část máte za sebou a nezbývá než přejít na aktivní zaslání prostředků, řešení vkladů na katastrální úřad a začátek splácení hypotečního úvěru. O tom, co vás čeká v další fázi vyřízení hypotéky, se dočtete v našem dalším článku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *