EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Zbyněk Drobiš

03. 03. 2016

0 komentářů

Pád květináče z parapetu se může prodražit

 


 

Tip: Nový občanský zákoník podstatným způsobem změnil úpravu nájemních vztahů. Mezi nové ustanovení s poměrně zásadním významem se řadí ochrana dobré víry nájemce, který užívá byt po právu bez platně uzavřené nájemní smlouvy

Nový občanský zákoník

Občanský zákoník vymezuje povinnost k náhradě škody. Způsobí-li škodu věc sama od sebe, nahradí škodu ten, kdo nad věcí měl mít dohled; nelze-li takovou osobu jinak určit, platí, že jí je vlastník věci, přičemž kdo prokáže, že náležitý dohled nezanedbal, zprostí se povinnosti k náhradě.

Občanský zákoník dále stanovuje, že způsobila-li škodu věc pádem nebo vyhozením z místnosti nebo podobného místa, nahradí škodu společně a nerozdílně s tím, kdo je povinen k náhradě podle předchozí věty, i osoba, která takové místo užívá, a nelze-li ji určit, vlastník nemovité věci.

Účel zákonné úpravy

Účelem zákonné úpravy je ochránit osoby, které se nacházejí v blízkosti budov, proti následkům pádu věcí z výšky. Zákonodárce vychází z teze, že kdo ovládá určitý prostor, musí zabránit situacím, aby z tohoto prostoru padaly či byly vyhazovány věci, které tak mohou způsobit újmu jinému.

Pro poškozeného je procesně výhodné, že nemusí prokazovat, kdo konkrétně věc z okna vyhodil nebo dal podnět k pádu věci. Poškozený musí prokazovat v případném sporu, že došlo k pádu věci nebo jejímu vyhození z místnosti či podobného místa, vznik újmy a příčinnou souvislost mezi vznikem újmy a pádem nebo vyhozením věci.

REKLAMA

Raději se pojistěte

Ačkoliv soudní spor o případné odškodnění újmy na zdraví způsobené pádem květináče z parapetu může skončit i úspěchem vlastníka věci nebo nájemce, je vhodným řešením kromě samotné prevence i sjednání vhodného pojištění odpovědnosti za škodu. I pád květináče z parapetu může způsobit závažnou újmu na zdraví s právem požadovat statisícové odškodnění.

Pokud řešíte obdobnou problematiku, doporučujeme konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu s ohledem na složitost problematiky, neustálý vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Výtah - výtahy

Kdo je odpovědný za výtah ve vašem domě?

Množství regulí, které dopadají na bytové domy, narůstá. Vlastníkům bytů nezbývá než sáhnout do peněženky a na plnění povinností se složit – energetické průkazy budov, inspekční a další prohlídky výtahů, splnění povinností ve vztahu k GDPR a mnohé další. Související otázkou je, kdo za jejich (ne)plnění odpovídá.

Text: Petr Zámečník

17. 05. 2019

Podpis smlouvy - smlouva - předsmluvní odpovědnost

Převod nemovitosti: Pozor na předsmluvní odpovědnost

Převod nemovitosti představuje často zdlouhavý a finančně náročný proces, kdy zájemce o koupi nemovitosti předpokládá poctivé jednání prodávajícího již před uzavřením smlouvy. Jakým způsobem může ovlivnit převod nemovitost předsmluvní odpovědnost v novém občanském zákoníku?

Text: Petr Zámečník

06. 09. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *