EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Za dluhy dětí by měli odpovídat rodiče. Samozřejmost? Ne, novela zákona

 

V dnešní době i dítě školou povinné může nasekat dluhy raz dva. Stačí, aby jelo na černo, chytil ho revizor a na problémy je zaděláno. Pokutu děti často nepřiznají a když jim je 18 let, může je místo oslavy narozenin čekat exekuce.

Loading



 


Člověk by si řekl, že děti jen tak dluhy nemohou udělat. Ale nejčastěji se nezletilí dlužníci potýkají s dluhy za mobilní operátory, nezaplacené jízdné, a i s dluhy za nezaplacené odpady. Problém je, že za dluhy dětí neodpovídají rodiče. Takže místo toho, aby oslavence čekala vysněná party k 18. narozeninám, přijde exekuce. To by měla změnit novela zákona.
Poslankyně Kateřina Valachová spolu s Patrikem Nacherem a dalšími poslanci navrhují dvě novely zákonů, které by měly tento problém vyřešit. Řešení je jednoduché, za dluhy dětí do 15 let by měli odpovídat zákonní zástupci, tedy hlavně rodiče.
Na tento problém jsme narazili už dříve a naposledy se o něm bavili u novely insolvenčního zákona. Ve spolupráci s Člověkem v tísni jsme se rozhodli problematiku dětských dlužníků řešit. Naším cílem je, aby děti do dospělosti nevstupovaly s dluhy a aby za ně odpovídali do určité míry rodiče,“ upřesňuje Patrik Nacher.
Hynek Kalvoda, předseda výboru Asociace občanských poraden, potvrzuje, že se takové případy stávají. Podle jeho slov je v současné době několik tisíc dětských dlužníků do patnácti let věku.
Je nutné odlišit děti před patnáctým rokem a mládež ve věku patnáct až osmnáct let. Práva nabývají děti postupně, stejně tak musejí nabývat i povinnosti,“ uvedla před nedávnem poslankyně Kateřina Valachová, která v této souvislosti chce změnit občanský zákoník.

Dlužníkem se mohlo stát i novorozeně

Existují i případy, kdy Ústavní soudu několikrát rozhodl o nepřípustnosti některých dluhů. Problémové jsou kupříkladu platby za odpady. Nebylo totiž přesně definováno, kdo má platit za odpady, takže dlužníkem se mohlo stát i novorozeně.
Zákon byl kvůli těmto sporům přeformulován. Nyní je jasně dáno, že poplatky za odpady za děti platí rodiče. Jenže dluh dětem, jejichž rodiče poplatky neplatili nezmizel. Valachová uvedla, že podle judikatury by měly být exekuce zastavovány, ale zatím se tak neděje.
Druhou věcí, kterou řeší převážně Kateřina Valachová je, co s těmi dluhy, které tu už jsou z minulosti a jak v současné době zbavit děti dluhů. V úvahu připadá novela insolvenčního zákona. Děti by se zařadily do kategorie mezi seniory a handicapované. Takže by byly oddluženy do tří let bez nutnosti splatit určité procento,“ vysvětluje Patrik Nacher.
Podle odborníků ale není nejlepším řešením celková amnestie dětských dlužníků, případy by se měl blíže prozkoumat. Například Alena Vlachová z advokátní kanceláře Vepřek, Caska & Vlachová říká, že děti mohou napáchat dluhy i v důsledku vlastního úmyslného protiprávního jednání, kterým způsobí škodu. Převedení dluhu z dítěte na rodiče by mohl být například v případě, že by se prokázal vznik dluhu zanedbáním rodičovské zodpovědnosti a vyživovací povinnosti.

Počet exekucí klesá

Počet nově zahájených exekucí v ČR podle Exekutorské komory byl v loňském roce 505 120, což je oproti roku 2017 pokles o 106 445.  Poprvé bylo ukončeno více exekucí (540 000) než již bylo zahájeno (505 120).
Dochází tak k přirozenému úbytku exekucí. Oproti roku 2017 nový nápad poklesl o více než 17 procent. Děje se tak proto, že se naší ekonomice daří a že se již projevují dopady regulace úvěrování z roku 2016 v novém zákoně o spotřebitelském úvěru.
Očekáváme, že trend klesajícího počtu nových exekucí, ale i celkového počtu exekucí bude v následujícím roce pokračovat. Hlavními faktory jsou vysoká míra zaměstnanosti i nová pravidla pro oddlužení, která začnou být účinná v tomto roce,“ dodává prezident Exekutorské komory ČR JUDr. Vladimír Plášil LL.M.

Exekuce jsou stále problém

Počet exekucí by měl klesnout i v důsledku novely insolvenčního zákona. Oddlužení bude totiž jednodušší a dosáhne na něj skoro každý dlužník. Schválená verze zákona počítá se dvěma variantami oddlužení. Dlužník musí věřitelům splatit za tři roky minimálně 60 procent svých dluhů, nebo během pěti splatit minimálně 30 procent z celkové dlužné částky.
I přes pokles celkového počtu exekucí stále zůstává množství exekuovaných obyvatel ČR problémem. Bez modernizace exekučního prostředí ale nelze očekávat rychlé změny. Exekutorská komora ČR i proto dlouhodobě prosazuje místní příslušnost exekutorů, úpravu rostoucích příslušenství dluhu, racionalizaci doručování, jednodušší zastavování exekuce při bezvýslednosti, zjednodušení srážek ze mzdy a další,“ dodává JUDr. Vladimír Plášil LL.M.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *