EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Monika Lukešová

14. 02. 2014

1 komentář

Pět rad, jak ve svém vlastním zájmu i v zájmu bydlení přežít Valentýna

 


 

Statistiky ohledně toho, kolik lidí u nás slaví tento svátek zamilovaných, se neshodují. Kupříkladu podle průzkumu pojišťovny GENERALI slaví únorový svátek téměř 40 % dotázaných. Vlastní datum lásky slaví 27 % odpovídajících a 33 % respondentů přiznává, že neslaví vůbec. Pro 45 % lidí je to datum jako každé jiné. Ale je jasné, že by tento den mohl konkurovat pátku 13. Pojišťovna Allianz například minulý rok zaznamenala v tento den 462 pojistných událostí a Česká pojišťovna 1 044 pojistných událostí z občanského pojištění a čtyři stovky úrazů.

1. Pozor na večírky

Jako každý den, tak i 14. února se prostě může stát cokoli. I třeba zdánlivě událost jako z červené knihovny, kterou České pojišťovně nahlásil manželský pár. Šlo o rozbitou postel, kterou si manželé pořídili teprve pár dní před pojistnou událostí. Na první pohled by se mohlo zdát, že šlo o vášnivou oslavu svátku zamilovaných ve dvou, ale opak byl pravdou.

Ve skutečnosti se však nehoda stala daleko zajímavějším způsobem. „V inkriminovaný den pořádali manželé pro své známé večírek. S tím, jak se zábava rozjížděla, se hosté dostávali do stále lepší nálady. Jeden z nich – bývalý gymnasta – neodolal a povzbuzován potleskem ostatních začal na nové posteli dělat salta a přemety. Lůžko však nebylo tak bytelné, jak na první pohled vypadalo, a pod náporem akrobatických čísel prasklo a celá se rozlomilo. Škoda v hodnotě desítek tisíc korun se naštěstí vyřešila z odpovědnostního pojištění smělého akrobata,“ uvedla na pravou míru pojistnou událost Česká pojišťovna.

2. Nepředvádějte se

REKLAMA

Dělat ramena a zjišťovat, co všechno zvládnete, před svou milou pánové raději nezkoušejte. Můžete dopadnout jako další klient České pojišťovny. Pro některé naštěstí pro jiné bohužel letos nejsou patřičné sněhové podmínky, ale minulý rok bylo sněhu dost. Tak se jeden mladík rozhodl pozvat svoji přítelkyni na dovolenou do Krkonoš. Byl zdatný lyžař a chtěl se předvést. Jenže při stylovém triku najel na ledovou plotnu a místo luxusního zakončení se obecenstvo dočkalo drsného pádu. Mladík si vážně poranil kolenní kloub. Nečekal ho tedy potlesk, ale několikaměsíční léčení. Ale pojistné plnění dostal ve výši 53 tisíc korun.

3. Vaše žena Valentýna neslaví. Určitě?

Často se stává, že ženy nad svátkem svatého Valentýna mávnou rukou a tvrdí, že nic nechtějí. Ale raději si to několikrát ověřte. Květinou určitě pánové nic nepokazí. Určitě nechcete, aby se vaše drahá polovička rozčílila a svátek zamilovaných dopadl jinak, než měl. Pokud už dojde k hádce, raději na sebe nekřičte v kuchyni. Ostrých předmětů je tam totiž víc než dost a takové hádky dopadají leckdy špatně. Můžete si v záchvatu vzteku zničit své oblíbené talíře nebo sklenice na whisky.

4. Aktualizujte pojištění domácnosti

REKLAMA

A teď něco k bytu. I se svátkem sv. Valentýna souvisí pojištění domácnosti. Zvlášť, když někdo dostává nebo daruje třeba cenné šperky. V poslední době totiž počet krádeží vloupáním narůstá a ruku v ruce s nimi i krádeží šperků.

A nejen jakou mají hodnotu, ale často ani neví, kolik jich je a jak přesně vypadají. Proto již u sjednání pojištění doporučujeme, aby klienti, nebo v tomto případě spíše klientky měly alespoň fotografie svých klenotů. A v případě cennějších, nebo třeba starožitných kusů, je ideální i ohodnocení soudního znalce. Při likvidaci je pak mnohem snazší dokumentovat cenu,“ radí Monika Hotová, produktová manažerka pojištění majetku Allianz.

5. Pozor na zloděje srdcí. I těch briliantových

Spolu s vloupáním stoupá i počet krádeží cenných šperků. „Řešíme jak menší škody, kdy poškození většinou dokládají rodinné fotografie, z nichž je patrné, že majitelka domácnosti odcizený klenot měla a nosila. Jindy okradení své klenoty pouze popisují, případně kreslí, což samozřejmě není ideální situace pro řešení pojistné události. Průměrná škoda na špercích u rozsáhlejších krádeží rodinných domů je zhruba 150 tisíc korun, ale výjimkou nejsou ani újmy přesahující milionové částky,“ uvádí vedoucí týmu likvidace majetkových škoda Hana Jurová.

Pokud klienti vlastní výjimečné skvosty, mají je většinou uložené v trezoru. Ale pozor – není čím dražší obsah je do trezoru uložen, tím dokonalejší zabezpečení by měla tato „nedobytná“ schránka mít. „Obecně platí, že limit na cennosti většinou v rámci celkového limitu na pojištění domácnosti stačí, ale majitelé šperků vyšší a zvláštní hodnoty využívají možnosti navýšení limitu, například i tím, že je umístí v trezoru. A v trezoru na jiném místě, například v bezpečnostní schránce v bance, nebo v domácnosti nejbližších příbuzných, aby si je zloděj také neodnesl, doporučujeme uložit znalecké posudky, fotografie, či certifikáty pravosti, které jsou tak pro pojišťovnu zárukou skutečné hodnoty šperku a důležitým podkladem pro rychlé vypořádání pojistné události,“ doplňuje Monika Hotová. 

Ať už se chystáte oslavit tento den jakkoli. Přejeme vám hodně štěstí a co nejmíň pojistných událostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Libor

    10 ledna, 2019

    My z Valentýna žádný stres nemáme. Přežíváme ho úplně v pohodě. Já manželce koupím květinu, kterou si nechávám doručit z https://www.florea.cz/ a ona mi koupí nějakou bonboniéru a uvaří večeři a jsme v klidu doma.

    Odpovědět