EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Po čtyřletém růstu ceny nemovitostí klesnou, míní odborníci

 

Ceny nemovitostí rostou v České republice již čtyři roky. V brzké době by měl následovat pokles, jenže důvod k radosti nebude velký, stejně jako snížení cen bytů a domů. Ceny nemovitostí ovlivňují i faktory jako je nezaměstnanost a výše příjmů domácností. Hlavním úskalím je nedostatek bytů. Podle analýzy cen nemovitostí České bankovní asociace může situace vyústit v přesun od vlastnického k nájemnímu bydlení.

Loading



 


„Navzdory korekcím lze říci, že byty v České republice se v dlouhodobém horizontu stále zhodnocují. Je to jeden z důvodů proč si myslím, že koupě nemovitosti, samozřejmě nezatíží-li to přespříliš rodinný rozpočet, je stále dobrým rozhodnutím,“ komentuje Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA.
Graf 1: Vývoj cen bytů a mezičtvrtletních změn v období let 2000 až 2018 

Zdroj: ČSÚ, ČBA
I když ceny nemovitostí klesnou, dostupnost bydlení se podle odborníků nezlepší.
„Vzhledem k příznivému ekonomickému vývoji se na straně domácností snížila averze vůči kreditnímu riziku a rostl jejich zájem o navyšování spotřeby a pořizování kapitálově náročnějších statků, jimiž nemovitosti bezpochyby jsou,“ komentuje Vladimír Staňura.
Drahé či levné hypoteční úvěry mají sice určitý vliv na zájem o koupi nemovitosti, neznamená to, že dostupnost hypoték jde ruku v ruce s dostupností bydlení. Obyvatelé velkých měst musí počítat s tím, že si z anemovitost připlatí,
Studie ČBA srovnávala cenu metru čtverečního v novostavbě s čistou mzdou. V Praze je pak cena více než čtyřnásobně větší (419 %), přitom v Mnichově činí tento ukazatel 378 %, ve Vídni 327 %, v Bratislavě 292 %, v Berlíně 272 % a v Brně 258 %.
Graf 2: Pronájem třípokojového bytu mimo centrum k čisté měsíční

Zdroj: numbeo.com
„Důsledkem je, že se zájemci o bydlení obracejí více k možnosti jít do nájmu. Napjatá situace na trhu bydlení však nenabízí v našem případě, zejména v Praze a v Brně, příliš dobré řešení,“ říká Vladimír Staňura a dodává: „Zájemce o nájem bytu musí dnes v Praze počítat s tím, že jej bydlení bude stát v porovnání s čistou mzdou relativně více než třeba ve Vídni nebo v Berlíně.“

Zájemců o nájemní bydlení bude víc

V Česku se podle studie bude brzy zvyšovat podíl nájemního bydlení, který je u nás momentálně jeden z nejnižších v Evropě. „Zejména mladší část populace bude před hypotečními úvěry favorizovat flexibilnější nájemní bydlení. A to i za cenu toho, že se při srovnatelných až lehce vyšších měsíčních nákladech okrádají o budoucí vlastnictví nemovitého aktiva,“ dodal autor studie, externí analytik ČBA Tomáš Somogyi.
Jenže i nájemné zdražuje. Podle Českého statistického úřadu nájemné v oddíle bydlení se za rok zvýšilo o čtyři procenta. Rostou i další náklady na bydlení. Například elektřina podle ČSÚ zdražila meziročně o 10,4 procent.
Podle autora studie je pro odhad budoucího možného velmi důležitá analýza historických dat, ze které je možné usuzovat, že v momentálně Česká republika zažívá od svého vzniku již třetí vlnu intenzivního růstu cen bydlení.
 
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *