EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Poslanecká sněmovna schválila zrušení daně z nabytí

 

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí se v uplynulých letech objevilo na programu hlasování Poslanecké sněmovny hned několikrát. Ale potřebovalo to až koronavirovou krizi, aby si ANO uvědomilo, že zrušit tuto daň je možná dobrý nápad.

Loading



 


O zrušení daně se debatuje už od začátku koronavirové krize. Ministryně financí Alena Schillerová ve zrušení vidí stimul pro podporu realitního trhu v Česku. A také jeden z impulsů koronavirové obnovy. Zákon o zrušení daně tak ministerstvo financí připravilo během dubna a května, v květnu ho schválila vláda a na začátku července i Poslanecká sněmovna. A návrh zákona jde teď k hlasování do Senátu.
Přitom ale je nutno říct, že opoziční poslanci se snažili prosadit zrušení už během minulého roku. A tenkrát senátorský návrh neprošel právě i díky vládním hlasům. Rok 2020 ale přinesl koronavirový zlom a vládní obrat. Takže daň z nabytí se tentokrát ruší na vládní návrh.
Je ale pravdou, že zatímco vláda plánovala zrušit daň, k tomu zrušit daňové odpočty úroků z hypotéky a také prodloužit časový test pro placení daně z příjmu při prodeji nemovitostí, tak poslanci svými pozměňovacími návrhy původní představu upravili. Zákon teď jde k hlasování do Senátu v této podobě:

  • Ruší se 4% daň z nabytí nemovitých věcí. Zrušení bude platit i zpětně pro vklady do katastru s účinky od prosince 2019.
  • Je zachován daňový odpočet úroků z hypotéky. Nově ale bude možné odečíst pouze 150 000 Kč úroků zaplacených za úvěry za bydlení (tzn. hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření) za rok, dříve byl limit 300 000 Kč. Platí pro hypotéky a úvěry sjednané od 1. 1. 2021.
  • Prodlužuje se časový test pro platbu daně z příjmu při prodeje nemovitosti. Z 5 na 10 let vlastnictví nemovitosti. Platí pro nemovitosti nabyté od 1. 1. 2021.
  • Tip: Přečtěte si, jak platit co nejméně na dani z příjmu při prodeji nemovitosti

Zrušení daně vs. zrušení odpočtů

Zatímco samotné zrušení daně z nabytí bylo tentokrát podporováno jak vládními tak i opozičními poslanci, tak opozice se výrazně postavila proti zrušení daňového odpočtu. Z několika pozměňovacích návrhů byl nakonec přijat ten, který jen snižuje limit pro daňové odpočty. A to z 300 tisíc za rok na 150 tisíc za rok.
Poslanecký pozměňovací návrh prošel opravdu jen těsnou většinou. Vládní poslanci za ANO hlasovali buďto proti, nebo se zdrželi hlasování. Vládní poslanci za ČSSD se většinou také zdrželi hlasování. Pozměňovací návrh tak prošel hlavně díky opozičním hlasům ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP09 i STAN.

Budou teď nemovitosti dostupnější?

Myšlenka vládního návrhu zrušení daně byla taková, že se díky tomu podpoří český realitní trh. Sníží se náklady pro kupující a díky tomu se budou nemovitosti lépe a snadněji kupovat. Protože kupující si nebude muset našetřit další 4 % z ceny nemovitosti na zaplacení daně.
Je ale nutno říct, že se neočekává příliš výrazný vliv. Na samotné ceny nemovitostí totiž zrušení daně nebude mít žádný dopad. A to v okamžiku, kdy se čeká rostoucí nezaměstnanost a finanční dostupnost vlastního bydlení spíše klesá a bude klesat i v budoucnu. Navíc první vyhodnocení dopadů koronavirové epidemie na realitní trh ukazuje spíše na to, že ceny nemovitostí neklesly a ani v blízkém budoucnu se nechystají klesat.
Už dnes také platí, že daň z nabytí neplatí kupující u novostavby, neboli u prvního úplatného nabytí nemovitosti. Proto také zrušení daně nebude mít absolutně žádný vliv na trh s novostavbami. Poslanecké pozměňovací návrhy počítaly i s úpravou DPH u novostaveb, ale tyto u poslanců neprošly.
Celkově tak nejspíš bude dopad zrušení daně na nemovitostní trh minimální a rozhodně není možné čekat závratné prodeje jen proto, že se zrušila nějaká daň. Výraznějším dopadem zrušení bude spíše to, že státní rozpočet přijde o příjmy z této daně, které přesahovaly v loňském roce 13,8 mld. Kč. A to v situaci, kdy saldo rozpočtu bude nejspíše dramaticky růst letos i v dalších letech. Proto také vláda usilovala o zrušení daňových odpočtů jako kompenzaci těchto vypadlých příjmů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Fincentrum Hypoindex 2020

Fincentrum Hypoindex 2020: Rekordní rok potvrzen

Rekordní hypoteční rok navzdory koronavirové krizi potvrzen. Objemy překročily hranici 250 miliard korun. Průměrná úroková sazba vázaná na objem podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla na 2,2 procenta.

Text: Jana Zámečníková

21. 01. 2021

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Zbytečné dani zazvonila hrana, dokonce zpětně

Nepopulární daň z nabytí nemovitosti je zrušena. Minulý týden se na tom shodla Poslanecká sněmovna. Daň je zrušena retrospektivně, což znamená, že od prosince loňského roku se již přiznání k dani z nabytí věcí nepodává a neplatí se ani samotná daň. Vláda navíc původně navrhovala, že se zároveň zcela zruší daňové odpočty úroků u hypoték, […]

Text: Monika Lukešová

21. 09. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *