EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Zbytečné dani zazvonila hrana, dokonce zpětně

 

Nepopulární daň z nabytí nemovitosti je zrušena. Minulý týden se na tom shodla Poslanecká sněmovna. Daň je zrušena retrospektivně, což znamená, že od prosince loňského roku se již přiznání k dani z nabytí věcí nepodává a neplatí se ani samotná daň. Vláda navíc původně navrhovala, že se zároveň zcela zruší daňové odpočty úroků u hypoték, což nakonec neprošlo.

Loading



 

Jedná se bez pochyby o dobrou zprávu pro trh, který se zrušením daně z nabytí počítal. Pokud by poslanci novelu zákona neschválili, negativní dopady by pocítili jak běžní občané kupující nemovitosti pro své bydlení, tak velcí hráči na trhu, kteří ve svých finančních modelech s daní pro tento rok nepočítali,“ komentuje zrušení daně z nabytí nemovitosti Michal Jelínek, daňový expert a partner ve společnosti V4 Group.

V posledních letech stát na této dani během roku vybral kolem 13 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová se už v minulosti nechala slyšet, že tato daň je nespravedlivá. Zrušit daň z nabytí nemovitosti se ale podařilo až teď.  Přitom loni zrušení navrhoval i Senát, , který do schválené verze zapracoval zachování možnosti odpočtu úroku z hypotéky od základu daně z příjmů.

Mnozí odborníci zrušení této daně vítají. „Zcela špatná je daň z nabytí nemovitosti ze samé podstaty. Jasněji je to vidět, pokud nemovitost zaměníme jakýmkoliv jiným zbožím,“ říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol a dodává: „Daň z nabytí nemovitosti je stejně nesmyslná, jako by byla daň z nabytí rohlíku, mýdla či masa. Člověk je v podstatě pokutován za to, že si pořizuje nemovitost. A to už vůbec nemluvím o tom, že ji kupující platí už jednou zdaněnými penězi.“

Zpětné zrušení daně

Dobrou zprávou je, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března a v rámci zmírnění ekonomických dopadů se platba této daně odložila až do konce srpna, ji platit nebudou. V případě, že plátce odklad nevyužil a daň zaplatil, finanční úřad mu peníze vrátí běžným způsobem jako při přeplatku daně.
Zrušení daně je částečně kompenzováno omezením odpočtu úroků z hypoték od základu daně, a to z původních 300 tisíc korun na nových 150 tisíc korun. „Tato kompenzace nicméně dopadne pouze na ty osoby, které financovaly nákup nemovitosti hypotéčním úvěrem. Kdo si nemovitost kupoval ze svého, plně využije zrušení daně z nabytí,“ dodává Jelínek.
Další kompenzací je prodloužení časového testu, tedy doby, pro kterou platí osvobození od daně, z pěti na deset let, který bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. Jedná se však pouze o osvobození od daně u prodeje nemovitostí, ve kterých vlastník neměl trvalé bydliště. Pokud jde o nemovitost k vlastnímu bydlení, časový test pro osvobození zůstává dva roky.
Zrušení této daně ale nebude mít na samotné ceny nemovitostí velký vliv. Nemovitosti levnější zatím nejsou, a to ani přes zvyšující se nezaměstnanost a horší dostupnost bydlení. „Zrušením nabývací daně především podáváme pomocnou ruku mladým rodinám, které tím povzbudíme k pořízení si vlastního bydlení. Čtyři procenta z kupní ceny bytu dnes v Praze znamenalo klidně 200 – 300 tisíc korun navíc. Ty jim zůstanou v kapse teď hned, třeba na vybavení nového bydlení. Podpoříme tím spotřebu domácností, čímž znovu roztočíme kola české ekonomiky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *