EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

10. 05. 2021

2 komentáře

Potřebujete ke stavbě plotu, pergoly, bazénu nebo garáže stavební povolení?

 

Zdroj: Shutterstock
Chcete-li si s příchodem jarního počasí postavit na zahradě pergolu nebo pořídit bazén, bude vás zajímat, zda k takové stavbě potřebujete stavební povolení. A jak je to se stavbou plotu nebo garáže?

Loading



 


Rozhodující bude, zda bude konkrétní dílo z pohledu stavebního zákona považováno za stavbu. U staveb jako jsou altány, drobné přístřešky a pergoly měly v minulosti stavební úřady problém s rozlišením, které z těchto děl jsou stavbami. Proto vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj v roce 2014 (s aktualizací v roce 2018) Metodickou pomůcku, která rozlišuje dvě základní kategorie těchto staveb – pergoly a přístřešky.

Přístřešek není pergola 

Podle metodiky Ministerstva pro místní rozvoj je pergolalehká konstrukce (sloupy, trámy, popř. latě), která slouží jako podpora k pnutí popínavých rostlin, a proto nepodléhá posuzování podle stavebního zákona“. Pergola tedy vůbec stavbou není. Pro představu se podívejte na moderní hliníkové pergoly.

Naproti tomu přístřešek je zastřešená stavba, které chybí některé nebo všechny obvodové stěny, a je určen ke konkrétnímu účelu. Altán je tedy nutné považovat za přístřešek, stejně tak jako zastřešenou terasu.

Ke stavbě pergoly pak není třeba žádné stavební povolení, u přístřešku rozhoduje jeho velikost. Pokud je samostatně stojící jednoduchou stavbou do 25 m²a je umístěn alespoň 2 metry od hranice pozemku, není třeba stavební povolení, ani rozhodnutí o umístění stavby nebo územní souhlas. Kdyby však byl přístřešek součástí domu, půjde o přístavbu. Pak je třeba si zajistit územní souhlas a stavbu ohlásit.

Příklady pergol, zdroj: MMR

Příklady přístřešků, zdroj: MMR

Bazény a ploty

K umístění bazénu ani plotu nebude třeba stavební povolení ani ohlášení. V případě překročení určitých parametrů však mohou spadnout do režimu územního souhlasu.
Rozhodnutí umístění stavby ani územní souhlas podle zákona není třeba u

REKLAMA

  • bazénu do 40 m² zastavěné plochy na zastavěném stavebním pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci za předpokladu, že je postaven v odstupové vzdálenosti nejméně 2 metry od hranice pozemku, nepotřebuje ani územní souhlas či rozhodnutí o umístění stavby,
  • plotu, který nepřekračuje výšku dva metry a nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo veřejným prostranstvím.

I u garáže je rozhodující velikost

Také pro typ povolovacího procesu při stavbě garáže je rozhodující velikost. Do 25 m² zastavěné plochy není nutné stavební povolení ani ohlášení, ale je nutné získat územní souhlas.
U garáží, jejichž zastavěná plocha přesáhne 25 m² je kromě územního rozhodnutí nutné získat i stavební povolení – stavební úřad může nicméně obě řízení sloučit.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Stavební povolení

Kdy musíte zažádat o stavební povolení?

Stavební povolení je dokument, který potřebujete mít vystaven od státu při výstavbě či stavební úpravě nemovitosti. Stavební povolení nepotřebujete pro veškeré stavební úpravy, může vám stačit jen ohlášení nebo je možné dané úpravy provádět i bez ohlášení. Jaké jsou podmínky pro stavební povolení a pro stavební úpravy v Česku?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 11. 2023

mobilní dům stavební povolení

Mobilní dům: Potřebujete stavební povolení?

Mobilní domy se stávají čím dál oblíbenější alternativou ke klasickým zděným stavbám. Nezřídka je využíváme jako rekreační objekty, anebo rodinné domky k trvalému bydlení. Kam lze mobilní dům umístit a bez jakého povolení ze strany stavebního úřadu se neobejdete?  

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

09. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Markéta Buchtová

    6 ledna, 2022

    Dobrý den,

    je nutné přístřešek se skladem (který je obezděný) do 25 m2 podlahové plochy, výšky 4,5 m a alespoň 2 m od sousední parcely zapisovat do katastru nemovitostí?

    Děkuji Vám a přeji hezký den!

    S pozdravem

    Markéta Buchtová

    Odpovědět

  • Lojzík

    31 března, 2022

    Na https://kralmotoru.cz/media/stavba-garaze-na-hranici-pozemku jsem našel, že v případě, že mám v plánu garáž umístit na hranici pozemku, bez povolení se neobejdu. Hádám ale, že kdybych ji měl někde dál, možná by to šlo. Stavěl bych ji totiž spíše jako dočasnou stavbu, takže hádám, že v tomto případě stavební povolení netřeba.

    Odpovědět