EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Pravidla zpřísnění hypoték lidé neznají, přesto raději zažádají do října

 

Česká národní banka (ČNB) od října zpřísní pravidla poskytování hypoték. Přestože se lidé v chystaných změnách příliš nevyznají, přísnějších podmínek se obávají. Hypotéku si chtějí raději pořídit do konce září.

Loading



 


Od 1. října dopadnou na zájemce o hypotéku dvě nová pravidla ČNB. Výše celkového dluhu žadatele o hypotéku nebude smět překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a zároveň měsíční splátka dluhu nesmí být vyšší než 45 procent čistého měsíčního příjmu. ČNB umožní výjimku, ale pouze pro 5 procent specifických případů.
Průzkum finanční skupiny Wüstenrot ukázal, že ve zpřísněných pravidlech pro hypotéky nemá jasno 23 procent Čechů, kteří v dohledné době plánují nákup nebo rekonstrukci nemovitosti. Alespoň o jednom chystaném pravidlu slyšel každý druhý Čech, ale správné znění obou zná pouze 17 procent dotázaných.
„Znalost změn, které jsme zkoumali v průzkumu, je překvapivě velmi malá. A to i vzhledem k tomu, že jsme se ptali lidí plánujících vyšší výdaje za nemovitost, tedy těch, kteří se o tento typ půjčky nějakým způsobem zajímají,“ komentuje výsledky Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot.

Obavy urychlí sjednávání hypoték

Téměř polovina dotázaných je přesvědčena, že od října na hypotéku nedosáhne. „Vliv má vzdělání a místo bydliště, a s tím často spojená výše platu. Změny hypoték znepřístupní pořízení nemovitosti především lidem s nižším vzděláním a kupujícím z velkých měst, kde ani vyšší průměrný příjem nemusí stačit na získání hypotéky v požadované výši. Riziko neúspěchu při žádosti o ni se ale podle odborníků týká i třeba tzv. singles, kteří jsou třetí nejpočetnější skupinou zájemců o byt,“ vysvětluje Marian Holub.
Pro 13 procent těch, kteří hypotéku již zvažují, urychlí zpřísnění pravidel jejich rozhodování a hypotéku si sjednají už nyní. „Do konce září pak o hypotéku požádá více než třetina těch, kteří chtějí během následujícího roku koupit nebo přestavět nemovitost,“ dodává Marian Holub.
Obavy zájemců o hypotéku se do statistik zatím nepromítly. Podle Fincentrum Hypoindexu klesl v červenci počet uzavřených hypotečních smluv oproti červnu o dva tisíce. Zároveň klesaly i červencové objemy poskytnutých hypoték. Svou roli v poklesu ale hrají především dovolené. Dá se proto předpokládat, že zpřísnění pravidel a očekávané zvyšování hypotečních sazeb nažene do konce září do hypotečních bank i zatím váhající zájemce.

Hypotéku nedostane pětina lidí

Dopady zpřísnění pravidel poskytování hypoték analyzovala Česká bankovní asociace (ČBA) společně s bankami, jejichž podíl na hypotečním trhu činí zhruba 80 procent. Výsledky analýzy jsou sice mírnější než obavy zájemců o hypotéku, přesto klidnějšímu spánku nepřidávají.
Analýza totiž ukázala, že by podle nových podmínek v loňském roce sítem ČNB neprošla zhruba pětina žadatelů o hypoteční úvěr. Hypoteční banky by museli odmítnout 22 tisíc z celkových 110 tisíc žadatelů a stavební spořitelny dalších pět tisíc žadatelů o zajištěný úvěr.
„Dohromady tedy mluvíme o 27 tisících žadatelů o hypotéku v roce 2017, kteří by byli bankami odmítnuti. Je korektní poznamenat, že tato čísla neznamenají přímočaré snížení obchodů, protože ve skutečnosti budou existovat hraniční případy, kde banka bude ve spolupráci s klientem hledat řešení uspokojivé pro všechny strany,“ komentuje výsledky analýzy Vladimír Staňura, hlavní poradce výkonného ředitele ČBA. Takovým řešením by mohl být například spolužadatel o úvěr, který svým příjmem vylepší profil žadatele.
ČNB se dalšími kroky proti hypotékám snaží ochladit hypoteční trh. To se ale centrální bance podařilo z velké části již zavedením limitů ukazatele LTV, který postupně omezil výši poskytovaného úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti 90, resp. 80 procent. Růst počtu i objemu poskytnutých hypoték začal zpomalovat, přesto to ČNB nestačí a dál se podílí na zhoršování dostupnosti bydlení.
„Dostupnost bydlení v Praze se v poslední letech stále zhoršuje. Pokud si zde chce dnes rodina pořídit třípokojový nový byt, musí mít našetřeno téměř 1,5 milionu korun a zároveň disponovat příjmem přes 50 tisíc hrubého. Od října, kdy začnou platit další restrikce ČNB, už bude potřeba hrubý příjem téměř 76 tisíc korun, což je pro drtivou většinu domácností naprosto mimo jejich možnosti,“ vysvětluje výkonná ředitelka společnosti Central Group Michaela Tomášková.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • pepa z depa

    23 srpna, 2018

    Ceka me za nejakou dobu refinanc hypoteky.. ale myslim, ze si pockam do rijna…. uroky jdou nahoru v tuto chvili kvuli tem, co to chteji stihnout pred rijnem.. a po rijnu se v praze sesype realitni trh.. to je jasna vec. V brne se budou vyzobavat posledni zbytky lidi, co na to jeste maji… ale jinak verim tomu, ze prodej hypotek pujde strme dolu + uroky dolu… takze si pockam. V tuto chvili by to bylo posetile delat refinanc….

    Odpovědět

  • HonzaH

    23 srpna, 2018

    Oni komerční banky nemají moc kam klesat s ohledem na to, že ČNB nám úrokové sazby stále zvedá a zvedat i nadále bude. Naopak bych řekl, že „díky“ tomu, že se od října mají zpřísňovat podmínky (u některých bank už od září), se banky snaží držet sazby dole.

    Odpovědět