EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

07. 03. 2013

0 komentářů

Pro elektřinu a plyn na burzu? Proč ne…

 


 

Změnit dodavatele elektrické energie i plynu domácnosti mohou již několik let. Dodavatele elektřiny si domácnosti mohou vybrat od 1. ledna 2006, o rok později, od 1. ledna 2007, si domácnosti mohly poprvé vybrat i nového dodavatele plynu. Ve stejnou dobu se vyrojily davy podomních obchodníků s plynem i elektřinou a nabídkou „nejvýhodnější smlouvy“ a „nejnižší ceny“.

Každá mince má ale dvě strany. Řada domácností záhy zjistila, že podepsané smlouvy s levnými dodavateli energií obsahují i drobné písmo, a co se zdá být výhodné, se může změnit na balvan visící na domácím rozpočtu, kterého se nelze jednoduše zbavit. Nyní se domácnostem ovšem nabízí nová cesta, jak si vybrat dodavatele – a bez závazků. Přímo na burze.

Domácnosti až dosud neměly přímý přístup na komoditní burzu a nákup plynu či elektrické energie touto formou byl spíše z oblastí utopie. Od letošního března začala Komoditní burza Profit nabízet možnost nákupu elektřiny a plynu pro domácnosti přímo na burze.

Nákup elektrické energie domácností na Komoditní burze Profit je poměrně snadný. Stačí se nejprve zdarma zaregistrovat, propočítat si předpokládanou úsporu při nákupu energie přes burzu. Při následné registraci k nákupu domácnost zaplatí jednorázový poplatek 200 Kč + DPH a může se přidat k obchodování.

„Domácnosti se do našeho elektronického systému zaregistrují za jednorázový poplatek 200 korun. Pak mají přístup na burzu. Burzovní obchod se uskuteční, jakmile se sdruží určitý počet domácností s adekvátní spotřebou, což by mělo být alespoň 400 až 500 megawatthodin za rok. To odpovídá zhruba 70 až 100 domácnostem,“ uvádí v tiskové zprávě Ondřej Grohar, předseda burzovní komory KB Profit.

REKLAMA

Domácnost po úspěšném obchodu obdrží závěrkový list stvrzený burzovním sekretářem, který nahrazuje klasickou smlouvu o dodávkách energie. Podmínky, za kterých domácnost elektřinu nakoupí, jsou tak jednotné bez ohledu na to, od kterého dodavatele energii kupují. Následná změna dodavatele pro následující období je tak zcela jednoduchá – není třeba rušit žádnou předchozí smlouvu.

Nákup energie přes burzu má ale jedno riziko. Cena zveřejňovaná burzou i nabízená jednotlivými dodavateli je uváděná pouze za silovou energii, navíc bez daně z přidané hodnoty. Např. výsledná cena elektřiny dosažená na Komoditní burze Profit dne 1. 3. 2013 s dodávkou elektřiny na celý příští rok vychází na 1 139 Kč/MWh. Standardní dodavatelé elektrické energie přitom musí uvádět cenu silové energie včetně daně, čímž opticky vypadá cena dosažená na burze i při stejně ceně nižší. Letos o 21 %.

Při porovnávání je třeba navíc počítat s dalšími daněmi, kterými jsou elektřina či plyn zatíženy (např. daň na podporu devastace krajiny solárními panely), a s náklady na distribuci. Je nezbytné porovnávat porovnatelné a být v tomto směru dostatečně pozorní.

Domácnost navíc kupuje elektřinu či plyn jen na určité období, nemá smlouvu na dobu neurčitou. Nejpozději s blížícím se koncem roku tak musí buď nakoupit na burze energie na další období, nebo uzavřít klasickou smlouvu s některým dodavatelem.

REKLAMA

Když koupím víc elektřiny či plynu

Na burze kupuje domácnost určité množství elektrické energie a plynu ke spotřebě za určité období, nejčastěji za jeden rok. Může se ale stát, že se spotřeba změní – ať už se zvýší či sníží z jakéhokoli důvodu. Na Komoditní burze Profit to ale problémem není.

Uváděné nakupované množství vychází zpravidla z předcházející spotřeby domácnosti a při obchodu je pouze orientační. Při platbě probíhá klasický odečet z elektroměru či plynoměru a domácnost zaplatí pouze skutečně spotřebované množství.

Překážkou není ani stěhování. V takovém případě jsou tři možnosti řešení po dohodě s dodavatelem elektřiny a plynu:

  • Dodávka se převede na nové odběrné místo.
  • Smlouva o dodávkách elektřiny či plynu se převedou na nového odběratele na původním odběrném místě.
  • Zruší se odběrné místo, ukončí se smlouva a domácnost zaplatí pouze skutečnou spotřebu bez ohledu na to, jak vysoký díl z dohodnutého odběru spotřebovala. Nezaplatí ani korunu navíc.

Na čem burza vydělává

Domácnost zaplatí za registraci jednorázový poplatek 200 Kč. Neplatí žádné poplatky za uskutečněný obchod ani žádné další poplatky. Tyto poplatky pochopitelně nemohou pokrýt náklady burzy.

Dodavatel při obchodu s domácnostmi zaplatí poplatek ve výši 20 Kč/měsíc na každou domácnost, které elektřinu či plyn dodávají. Tuto sazbu ovšem nesmí na domácnost přenést přímo – musí s ní počítat při stanovování ceny dosažené při obchodování.

Podnikatelé, právnické osoby a státní instituce mají poplatky vyšší v závislosti na objemu obchodu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Lex Oze II

Energetická společenství se blíží. Zákon má ale nedostatky

Vláda dne 21. června schválila návrh novely energetického zákona tzv. Lex OZE II. Lidé si budou moci energii nasdílet buď z chaty do bytu, anebo vytvořit energetické společenství. Oproti původní předloze vládou schválený návrh obsahuje omezení pro energetická společenství.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *